Annonce
Ugeavisen Bramming

25 aktive har taget idrætten i egne hænder

I dødbold gælder det om at ramme en af de andre, når man kaster bolden. Foto: Martin Wilde
I Gørding har 24 kvinder og en mand taget idrætten i egne hænder - helt uden om det organiserede foreningsliv. De mødes en time to gange om ugen og dyrker - hver på sit niveau - forskellige former for idræt.

Gørding: Der lugter af saftigt, grønt græs denne mandag aften i Gørding. På plænen nord for plejecentret Østergården spiller 17 kvinder og en mand dødbold. Det gælder om at kaste bolden og ramme en af de andre. Sker det, skal man udføre 20 øvelser. Bliver den grebet, er det kasteren, der skal ud og øve. Det sker med mange kommentarer og endnu flere grin.

Bolden gives op i rundbold. Foto: Martin Wilde

Bagefter er der øvelser med elastik. Alle får udleveret en stor, grøn elastik, og så strækkes der igennem. Først på plænen, siden ved hjælp af lygtepæle, gelændere og træer. Eller hvad der nu lige står i nærheden. Der sluttes af med en gang rundbold, hvor deltagerne godt nok går op i, hvem der dør, men ikke i, hvem der vinder. Til sidst strækkes der ud. Så er den time gået.

Kunne ikke vente

24 kvinder og en mand - vi kan jo kalde ham Jimmi, for det hedder han - mødes hver mandag og torsdag aften klokken 19, for at dyrke idræt sammen. Eller så mange af de 25, der nu kan komme. Denne mandag er det 18, der først varmer op med let løb i Verdensskoven, inden det går løs på det grønne græs.

Jimmi er ene af hane i kurven på et hold, der ellers består af lutter kvinder. Og det kan han godt lide. Foto: Martin Wilde

Sæsonen begynder i normalt i maj og slutter i september, men i år kunne de ikke vente. På grund af corona er der lukket for vinteridræt i hallen, og så begyndte sæsonen allerede i april, fortæller Nete Strømgart, som sammen med Michelle Meden og en tredje veninde Anita, der nu er flyttet fra byen, startede det, de kalder Aktive Gørding, for fire år siden.

Annonce

Født ved fest

- Anita og jeg sad til en 80'erfest og blev enige om, at vi skulle på kur og starte et træningshold. Vi skulle have dem hjemme i sofaen med, og alle skulle kunne være med. Det skulle vi tale om en dag, vi blev ædru, siger Nete Strømgart:

- Vi var nogle tøser, der kendte hinanden gennem floorball, og vi begyndte i sommeren 2017. Der var fuldt hus fra start.

Annonce

Med på ens eget niveau

Nete Strømgart og Michelle Meden fortæller, at de gerne vil have sved på panden, men at de også vil have det sjovt. Og at de skifter mellem forskellige former for fysisk aktivitet. Det kan også være styrketræning, en kanotur på Holsted Å og hvis det en aften regner og blæser lidt for meget, så bliver de inde i skoven, for der er mere læ.

Nete Strømgart var med til at starte Aktive Gørding i 2017. Foto: Martin Wilde

- Det er jo nemt at blive hjemme. Men det at nogen står og venter på en, det er det, der gør, at man kommer afsted, siger Nete Strømgart.

- Vi hygger os og har det sjovt. Jeg kan lide at motionere, og vi kan alle sammen være med på vores niveau. Har man en skade, så står man bare over. Og så er det skønt at være en hane i kurven, siger Jimmi.

- Vi er her for det sociale og for motionen. Det er en god måde at få rørt sig på, når vi er sammen her, supplerer Michelle Meden, der er tilflytter fra Bramming og mener, det er en god måde at lære andre fra Gørding at kende.

Annonce

Ikke en del af en idrætsforening

Aktive Gørding er helt bevidst ikke en del af de lokale idrætsforeninger. Oprindelig var det ønsket om at kunne dyrke flere forskellige typer idræt i sommerperioden, når vinteridrætterne holder sommerferie i GLIF - Gørding-Lourup Idrætsforening, som fik de aktive kvinder til at mødes to gange om ugen. I år er de så begyndt allerede i april mod normalt i maj, fordi der i år slet ikke har været nogen vinteridræt på grund af coronarestriktioner.

Aktive Gørding

Aktive Gørding begyndte i 2017. Dengang med 30 personer. I år kun 25 på grund af coronarestriktioner.

Alle deltagere betaler et mindre engangsgebyr, som går til remedier, leje af kano og andre udgifter - og hvis der er penge tilbage, når sæsonen er slut - til fælles pizzaspisning.

For det gælder først og fremmest om at have det sjovt. Og få lidt sved på panden.

- Og det går jo ikke. Jeg kan mærke, jeg skal have gang i kroppen igen, siger Michelle Meden.

Michelle Meden giver bolden op i rundbold. Foto: Martin Wilde


Vi hygger os og har det sjovt. Jeg kan lide at motionere, og vi kan alle sammen være med på vores niveau. Har man en skade, så står man bare over.

Jimmi


Resultatet er den meget løse sammenslutning, som kalder sig Aktive Gørding. Normalt er der plads til 30 på holdet, men i år kun 25, for det var det maksimalt tilladte antal personer, som måtte samles til idræt udenfor, da holdet begyndte.

Øvelse med elastik. Foto: Martin Wilde

- Dem, der var med sidste år, har førsteret. Hvis der er ledige pladser, så slår vi det op på Gørdings Facebook-gruppe. Der plejer hurtigt at blive fyldt op, siger Nete Strømgart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce