Annonce
Ugeavisen Bramming

6,6 kilo madaffald hver 14. dag

BRAMMING: Jeg tror virkelig, det er gået op for folk, hvor meget madaffald, de egentlig har i løbet af en dag og en uge, siger ingeniør Susanne Snedker Poulsen fra afdeling Affald på Esbjerg Kommune.

-Men jeg må sige, at borgerne er skrappe til at sortere affaldet til den lille brune køkkenkurv med den grønne pose, der lander i spanden med det brune låg, som igen afleveres hos Nature Energy i Holsted.

I Holsted bearbejdes madaffaldet til en grødet pulp-masse, der afsættes til et biogasanlæg, hvor det forvandles til energi og biogas, der igen kan sælges til fjernvarmeværker og andre energi-forbrugere:

-De nye – og naturligvis grønne – skraldebiler, der kører rundt i kommunen og indsamler madaffalds-spandene, kører også på den biogas, der er udvundet af de afgnavede kyllingeskrog, de rådne tomater, kaffegrumset og hvad husholdningerne i øvrigt har af mad-overflod, fortæller Susanne – og føjer til, at Esbjerg Kommune hermed snildt når at leve op til det EU-direktiv, der foreskriver, at alle EU-lande i 2023 skal sortere deres madaffald, så det indgår i den grønne omstilling, der er fuld gang i.

Den lille brune køkkenkurv med den grønne genbrugelige plastpose til det daglige madaffald. Foto: Esbjerg Kommune

Lidt kritik har der naturligvis været: De grønne poser gik for nemt i stykker i starten, og så skal vi jo til at samle det ulækre affald op én gang til. Og vi kan slet ikke fylde en spand. Hvorfor deler man den ikke i to som i flere andre kommuner, lyder spørgsmålene:

-Ja, vi har haft lidt begynder-problemer med de grønne poser, men det er ved at være i orden. Den grønne plast er i øvrigt 100 pct. genanvendelig, og vi har valgt at have én spand til madaffald ud fra det forsøg, vi kørte i Tjæreborg, siger Susanne og slutter med at fortælle, at man på forvaltningen havde regnet med en gennemsnitlig mængde madaffald på fem kilo hver anden uge, men virkeligheden viser, at vi smider 6,6 kilo ud.


Ja, vi har haft lidt begynder-problemer med de grønne poser, men det er ved at være i orden.

Susanne Snedker Poulsen


Omregnet for hele 2020 betyder det, at 1972 tons madaffald er blevet solgt som råstof til biogas-produktion. Man havde kun kalkuleret med 1.500 tons i 2020.

-Hvor får man nye grønne genbrugsposer, når vi er løbet tør?

-Det er besluttet, at vi én gang om året udleverer grønne poset til et skønnet årsforbrug. Løber man tør før da, udleveres der fra fire genbrugspladser i Ribe, Bramming, Tarp og måde, siger Susanne Snedker Poulsen.

Derudover kan de bestilles til levering på Esbjerg Kommunes hjemmeside for den nette sum af 30 kroner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Fællesskab

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Friis-Brows & Beauty

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce