Annonce
Ugeavisen Bramming

707 nye virksomheder i Esbjerg sidste år

En ting er antallet af nye virksomheder. For Business Esbjerg er det også væsentligt at se på, hvor mange af de nystartede virksomheder der overlever de første tre-fire år – og på jobskabelsen i den enkelte virksomhed, siger Business Esbjergs erhvervschef, Karsten Rieder. Foto: Business Esbjerg
Iværksættersindet trives rundt om i landet og selvfølgelig også i Esbjerg Kommune. Her blev sidste år registreret hele 707 nye virksomheder. Dermed ligger Esbjerg Kommune i bunden, når det gælder antal nye virksomheder set i forhold til antal indbyggere.
Annonce

Esbjerg Kommune: Iværksætteriet trives – men ikke så udbredt i Esbjerg Kommune, som i andre dele af landet. Faktisk lander Esbjerg Kommune som nummer 92 ud af landets 98 kommuner, når man sammenligner antal nye registrerede virksomheder i forhold til kommunens indbyggertal.

I top ligger Gentofte og Hørsholm kommuner i Nordsjælland med henholdsvis 22,9 og 21,5 nyregistrerede virksomheder pr. 1000 indbyggere, hvor der kun var 10,3 i Esbjerg Kommune. Landsgennemsnittet er 14,0.

Nabokommunerne ligger alle højere end Esbjerg Kommune. Vejen er nummer 73 med 11,8, Varde nr. 80 med 11,4 og Tønder nr. 82 med 11,3 nye virksomheder pr. 1000 indbyggere.

- Placeringen rummer jo plads til forbedring, og iværksætteri er også et af fokusområderne i vores Vision 2025. Det er dog vigtigt når man læser sådanne statistikker at man også kigger på hvor mange af virksomhederne der stadig er levedygtige efter eksempelvis et år, og der var andelen hos os faktisk ganske pæn, sidst jeg så en opgørelse over det, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Sådan er tallene udregnet

I opgørelsen er medtaget alle nyregistrerede virksomheder i Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, dog er holdingselskaber og virksomheder i branchen ”Taxikørsel” ikke medtaget. Sidstnævnte fordi der har været en usædvanligt stor registrering af CVR-numre i branchen, som skyldes nye regler for tildeling af tilladelse til persontransport.

Antallet af nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere i alderen 18-64 år primo fjerde kvartal 2019. Denne aldersgruppe er valgt, fordi man skal være 18 år for at få et CVR-nummer, og fordi den tidligst mulige folkepensionsalder er 65 år.

Annonce

Ikke tilfredsstillende

- Det er ikke tilfredsstillende at være placeret i den tunge ende af tabellen. Vi ser selvfølgelig gerne, at der er mange, som ønsker at starte egen virksomhed i Esbjerg. Tidligere års analyser på iværksætterområdet placerer typisk Esbjerg midt i feltet – så vi har aldrig været der, hvor der blev startet flest nye virksomheder, siger Karsten Rieder, som er erhvervschef hos Business Esbjerg:

- Men et er antallet af virksomheder. For Business Esbjerg er det også væsentligt at se på overlevelsesraten, det vil sige, hvor mange af de nystartede virksomheder overlever de første tre-fire år – og på jobskabelsen i den enkelte virksomhed. Når vi ser på overlevelsesraten og jobskabelsen, så placerer Esbjerg sig typisk i den bedre halvdel af tabellen viser de seneste års analyser. Så for os er det det samlede billede, der er mest interessant, forklarer Karsten Rieder og tilføjer, at iværksætteri er et af de syv indsatsområder i Business Esbjergs Vision 2025.

I alt blev der registreret 49.256 nye virksomheder i Danmark i 2019. Det svarer til 14,0 nye virksomheder per 1.000 indbyggere. Det viser tal fra det centrale virksomhedsregister, CVR, som regnskabsprogrammet Dinero har analyseret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce