Annonce
Ugeavisen Bramming

At læse er at leve

Per Thodsen er normalt i gang med at læse to-tre bøger på en gang. Privatfoto
Jeg hørte i nyhederne i dag, at vores undervisningsminister opfordrer til at bruge flere bøger i undervisningen i stedet for altid at arbejde på de digitale platforme, som kommunerne køber hos blandt andet Gyldendal, Clio og Alinea.
Annonce

Klumme: Jeg er helt på linje med undervisningsministeren, selv om det er et problem, at indholdet i skolebøger med tiden forældes, når nyt opstår. Der skal være et miks af både fysiske bøger og undervisningsmateriale på nettet. Jeg tænker, at undervisningsministeren her er på linje med mig.

Egentlig ville jeg ikke skrive om ovenstående i min klumme. Til gengæld ville jeg skrive om bøger som skønlitteratur, og det vil jeg holde fast i.

Jeg elsker at læse bøger. Som regel har jeg gang i to – tre stykker ad gangen. I øjeblikket læser jeg ”På kanten af evigheden” af Ken Follet, ”Hyperion” af Dan Simmons og ”Kim Larsen – Mine unge år” af Jens Andersen.

Jeg føler mig heldig, at jeg voksede op med mennesker omkring mig, som for hvem det var naturligt at læse bøger
Annonce

Forskellige bøger

Den første er sidste del af en historisk fortælling, som foregår i 1900-tallet. Det er en fantastisk historie, som man som historielærer sagtens kan bruge i sin forberedelse. Hyperion er også en del af en større historie, som strækker sig over flere bøger. Det er science fiction, og den foregår i en fjern fremtid, hvor kirken, sammen med en meget udviklet kunstig intelligens, har fået alt for meget magt og bruger den til at undertrykke befolkningen. Den sidste er en biografi, som beskriver Kim Larsens liv fra han er barn til den første tid med Gasolin.

Så det er meget forskellige slags bøger jeg læser og på flere platforme. Jeg kan bedst lide fysiske bøger, men jeg læser også E-bøger fra nettet.

Annonce

Verden åbner sig

Det jeg rigtig godt kan lide ved at læse bøger er, at verden åbner sig. Jeg får alle mulige oplevelser, som jeg ikke kan få i min travle hverdag med arbejde og fritidsinteresser. Det kræver selvfølgelig, at man kan danne indre billeder, og som med alt andet man skal være god til, kræver det træning. Jo mere man læser, jo bedre bliver man til at danne billeder i hovedet.

Jeg har altid læst meget. Noget af det første jeg kan huske, er ferierne i Farup hos min mormor og morfar. Min morfar var lærer på skolen og stod også for skolebiblioteket, så jeg fik lov at låne bøger, og det blev til mange. Jeg kunne opleve slag mellem væsener i verdensrummet, riddere fra gamle dage og drabelige dueller i det vilde vesten.

Senere meldte min mor mig ind i en bogklub, hvor der hver måned kom en ny bog. Den var hurtig læst, men heldigvis havde jeg fået mig et lånerkort til børnebiblioteket her i byen. Det blev brugt flittigt, og en dag åbnede en ny verden sig for mig, da jeg kunne begynde at låne bøger fra voksenbiblioteket. Endelig kunne jeg komme til at læse de krimier, som min far altid havde læst.

Annonce

Heldig

Jeg føler mig heldig, at jeg voksede op med mennesker omkring mig, som for hvem det var naturligt at læse bøger. Blandt andre min morfar og min far, men også begge mine mostre, som arbejdede på biblioteker. Jeg overvejede faktisk selv på et tidspunkt at læse til bibliotekar, men det blev så lærer i stedet. Og der er der da heldigvis også meget, som skal læses.

Jeg vil gerne ønske alle læsere et rigtig godt nytår, og jeg glæder mig til at skrive flere klummer om mangt og meget til jer i det kommende år også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Årets instruktør

Annonce