Annonce
Ugeavisen Bramming

Bøf, sang og god stemning i forsamlingshuset

Humøret er højt, mens der rørers i sovsen. Fra venstre Niels Brink, Bente Nielsen og Lilly Sørensen. Foto: Martin Wilde

Måske er det sovsen, der trækker? Måske er det den gode sang? Ellers også bare lysten til en god aften i selskab med andre lokale. Ugeavisen tog torsdag aften fællesspisning i Ålbæk Forsamlingshus.

Ålbæk: Allerede en halv time før, fadene bliver båret ind, er der kø ved kassen. Faktisk er der kø helt ud i indgangspartiet. Ingen slipper forbi kasserer Bjarne Roses bord og pengekasse uden at betale de 65 kroner, som er prisen for to hakkebøffer med sovs, kartofler, salat og surt, hvide duge og godt selskab. Når pengene ligger på bordet, bliver man krydset af. Her er der kun adgang, hvis man har tilmeldt sig på forhånd. I aften er der 70 navne på listen.

65 kroner - og en halvtredser til det årlige kontingent til forsamlingshuset - er nu heller ikke dyrt for en hyggelig aften med mad og fællessang. I køkkenet begyndte dagens tre frivillige kokke, Niels, Lilly og Heidi, allerede klokken 13.30 med at stege bøffer og skrælle kartofler.

Ålbæk Forsamlingshus

Ålbæk Forsamlingshus ledes af en bestyrelse, som dels står for udlejning, dels står for en række arrangementer, som medlemmer af foreningen bag forsamlingshuset kan deltage i.De kommende arrangementer er generalforsamling med spisning den 8. marts, forårsfest den 6. april, og den 6. september er der fællesspisning med ålegilde.

Kø ved ingangen til aftenens fællesspisning. Foto: Martin Wilde

I køkkenet

- Vi har stegt 140 bøffer af 20 kg hakket oksekød og skrællet 25 kg kartofler. Det tog lige godt to timer at stege bøfferne, fortællerne Niels Brink Nielsen, som også er formand for forsamlingshuset, mens han kigger ind i varmeovnen, hvor bøfferne holdes varme. Termometret viser 160 grader.

- Vi har syv arrangementer som dem her i løbet af året plus generalforsamlingen. Vi er otte hold, der laver mad, og vi er alle sammen frivillige, så vi kan holde en lav pris og alligevel tjene penge til forsamlingshuset, forklarer Niels Brink. Sidste år blev det til mellem 45.000 og 50.000 kroner, da året var omme.

En fødselar overraskes med sang og gave. Foto: Martin Wilde
Annonce

Fødselsdagsselskab

I baren er der travlt. Arne Sørensen har tjansen som bartender, og får hurtigt udsolgt af classic pilsner, så endnu en kasse må hentes frem. Rødvin er der også salg - og nogle enkelte Fanta og cola.

Pludselig synges der fødselsdagssang ved et af de med hvide duge dækkede borde. Et mindre fødselsdagsselskab er med i aften.

Inge Fogh sidder klar ved klaveret, og spiller op til aftenens fællessang. Foto: Martin Wilde
Annonce

Mange flere

- Vi kan helt tydeligt mærke, at der kommer flere og flere. Til julebanko var vi 112 stykker. Der måtte vi stoppe med at tage flere ind, for der var ikke plads til flere. Det kan kun lade sig gøre med de mange frivillige, siger Bjarne Rose, der nu har rejst sig fra opkræverbordet ved indgangen, efter de sidste har betalt.

At man gerne giver en hånd med, er også tydeligt, da det bliver tid til at bære fadene ind på buffeten. Langt flere end de tre kokke - og formandens hustru Bente, der gav en hånd med ved sovsen - går i rutefart mellem køkken og buffet.

I baren har Arne Sørensen travlt med at sælge øl og vin - og nogle vand. Foto: Martin Wilde
Annonce

En Michelin-stjerne

Så er det tid til aftenens officielle program. Formanden byder velkommen, Inge Fogh sætter sig ved klaveret og så synges nr. 162, Den danske Sang, inden dagens anden kø er på plads. Det er den ved buffeten.

Mand og mand imellem spøges med, om der mon kommer en Michelin-stjerne til Ålbæk Forsamlingshus næste år. Men alle kender de fleste, og der har tilsyneladende ikke sneget sig en fransk prøvespiser ind i køen, for at afprøve gedigen vestjysk forsamlingshusmad. Det er egentlig synd. For det smager godt, sovsen hænger ved kartoflerne og man bliver mæt. Og lysten til bagefter at synge med på de danske sange fra højskolesangbogen fejler heller ikke noget.

Bjarne Rose bærer kartofler ind. Foto: Martin Wilde
Bente Nielsen anretter de bløde løg på bøfferne. Foto: Martin Wilde
Så er der serveret. Foto: Martin Wilde
Det, det hele drejer sig om. Foto: Martin Wilde
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Ugeavisen Bramming

Pensionist

Ugeavisen Bramming

Rejsegilde skulle rigtig fejres: Hele seks kranse over det nye spejderhus

Ugeavisen Bramming

Susanne styrer Brammings nye dagligstue

Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Ugeavisen Bramming

Ny konstitueret sognepræst i Sneum og Tjæreborg

Ugeavisen Bramming

Lokalrådsformand må slippe roret på grund af sygdom

Ugeavisen Bramming

Skinner fra Grindstedbanen får nyt liv på veteranbane

Ugeavisen Bramming

Købsaftale for Grindstedbanen afventer Banedanmarks underskrift

Ugeavisen Bramming

Doris, Lenette og Mette hygger i stuen

Ugeavisen Bramming

Brammings nye dagligstue åbnede med kaffe, croissanter og hygge

Ugeavisen Bramming

Jeg vil gerne brokke mig!

Ugeavisen Bramming

Susanne er klar til at slå dørene op til Brammings nye dagligstue: Mandag åbner DSB for mere liv på banegården

Ugeavisen Bramming

Nu kan alle få taletid i et politisk udvalg: Esbjerg Kommune har sat gang i forsøg om at få mere borgerinddragelse

Ugeavisen Bramming

Bekymret HHI-formand sender henvendelse til indflydelsesrige folketingspolitikere: Vil forhindre forbud mod Jysk og T. Hansen i Bramming

Ugeavisen Bramming

Planudvalgsformand er fortrøstningsfuld

Ugeavisen Bramming

Kommunen holder åben skurvogn i Skolegade

Ugeavisen Bramming

Esbjerg fB skriver kontrakt med Gørding-dreng

Ugeavisen Bramming

Nytårsforsæt

Annonce