Annonce
Ugeavisen Bramming

Birthe stopper efter 34 år med og for børn

En spadseretur under åben himmel er noget af det, Birthe nyder – og nu får hun måske lidt ekstra tid til det. Foto: Privat
Grundlovsdag går sundhedsplejerske Birthe Ried, der er godt kendt af børnefamilierne i Vejrup, Gørding og Bramming på pension.
Annonce

BRAMMING: Birthe Ried er en kendt kvinde hos børnefamilierne i både Vejrup, Gørding og Bramming. Her har hun de sidste 34 år virket som sundhedsplejerske, og hun er helt bevidst om, at det har været et privilegium at lære nybagte familier at kende og opleve, hvordan kærligheden og omsorgen over for deres børn er en eviggyldig og uforanderlig størrelse.

Også de større børn – skolebørnene – har været Birthes arbejdsområde: Og jeg har haft verdens to bedste skoler i Vejrup og Gørding at arbejde på, siger hun – og ærgrer sig lidt over, at hun nu må stoppe – grundlovsdag går hun på pension – midt i corona-tiden:

- Jeg når ikke rundt og får sagt det farvel, jeg gerne ville. Men jeg har virkelig oplevet det som så rørende og givende at få lov at komme ind i familiernes hjem, tale med dem, udøve mit fag og opleve deres glæde over deres barn, siger Birthe – og fastslår, at hele målet med en sundhedsplejerskes virke jo er at arbejde for sundhedsfremme og forebyggelse.

Annonce

Kom til Bramming i 1986

Birthe, der er født og opvokset i Sejstrup, er uddannet i Århus. Boede herefter en årrække i såvel Århus som Horsens, før hun i 1986 kom til Bramming for at bestride det ledige job som sundhedsplejerske. I et halvt års tid var hun kommunens eneste sundhedsplejerske, men fik så et par gode kolleger, som hun har haft siden, og i samarbejde med politikere og forvaltning blev den velfungerende sundhedsplejerske-funktion organiseret.

- Jeg havde jo friheden til selv at tilrettelægge mit daglige arbejde. Det passede mig fint, og så havde jeg adgang til meget relevant efteruddannelse – overvejende af tværfaglig karakter. I det daglige havde jeg så fint fagligt samspil med kolleger.

Annonce

Digitalt samarbejde

Her i corona-tid har Birthe som alle andre arbejdet digitalt derhjemme, skypet, holdt møder i den virtuelle verden o.s.v.:

- Man må jo følge med tiden, men det helt uforanderlige er jo, at alle børn har ret til en tryg barndom med kærlighed og omsorg. Det er jeg SÅ glad for at se, at langt-langt de fleste forældre også magter og efterlever.

At lovgivning og retningslinjer fra sundhedsstyrelsen er ændret og justeret undervejs er en kendsgerning, men Birthe, der nu er 66 år, er - med sin erfaring som ballast – nået til den konklusion, at ”det rigtige” kan gøres på mange måder.

Som kollega betegnes Birthe Ried som en, der har meget at give – og gerne gør det. Selv er hun mor til to nu voksne sønner, Mathias i Odense og Esben i Bramming, og inden for de sidste 10 år er der kommet fire børnebørn på stribe. De nyder nu godt både af Farmors kærlighed til børn og af hendes talenter med strikketøjet.

Og mens strikkepindene knitrer, lytter Birthe til lydbøger. Tiden skal nemlig ikke spildes på nogen måde, og selv om hun ikke har udarbejdet en manual for sit otium, så ligger det fast, at udover børn og børnebørn skal der lægges noget motion ind. Hun kan også li’ at danse og at rejse. En Jordan-rejse sammen med en elev-kammerat fra sygeplejeskolen blev corona-udskudt, så den står højt på dagsordenen:

- Og så skal jeg ellers passe hus og have, hygge mig med venner – jeg er selskabs-typen - læse og ellers nyde livet, slutter Birthe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce