Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings brogede butiksliv

- Skulle vi mangle noget, vil det nok være en boghandel og en legetøjsbutik – måske i samme butik. Fødevarebutikker har vi nok af, siger Per Lauridsen, butikschef i Sportmaster. Foto: Carsten B. Grubach
Befolkningstilvækst og rimelige boligpriser holder detailhandlen oppe i den lille stationsby.
Annonce

BRAMMING: Kommer man fra industrikvarteret i vest, møder man først Jem og Fix og Bramming Kræmmermarked. Og lidt senere på den kilometerlange Storegade dukker både Netto og Aldi op.

Der er kræmmere i mange størrelser i Bramming, der med sine cirka 7000 indbyggere har et forbløffende stort antal detailbutikker – sågar et Panasonic Center og en pianobutik, hvor man kan få stemt sit instrument.

Selv på en hed og noget dvask augustformiddag er der livlig trafik på hovedstrøget, hvor butikkerne ligger. Og den nordlige side- og sivegade, der ikke umærkeligt hedder Nørregade, holder blandt andre Imerco og en række frisører til.

Og, jo, stationsbyen Bramming har lige som så mange andre mindre og mellemstore danske bysamfund også tomme butikker, en del liberalt erhverv i butikshøjde og flere genbrugsbutikker, men målt på indbyggertal er der alligevel et meget varieret udbud. Og selvfølgelig også en blomsterbutik.

Annonce

Mangler kun boghandel

Blomstrende kan man dog ikke kalde Brammings butiksliv, det ville være noget af en tilsnigelse. Men broget, det er det.


Vi har et meget stort opland – folk kommer hertil fra Tjæreborg, Holsted, Gredstedbro og Glejbjerg, og så har vi en del specialbutikker.

Per Lauridsen, butikschef, Sportmaster


Matas og Sportmaster ligger side om side i Storegade.

Per Lauridsen, butikschef i Sportmaster i så lang tid, at han ikke kan huske det helt nøjagtigt, er med i Handels- og Håndværks- og Industriforeningens aktivitetsudvalg, der arrangerer fem-seks events om året. Han har en del af forklaringen på det forholdsvis store antal butikker i Bramming.

- Vi har et meget stort opland – folk kommer hertil fra Tjæreborg, Holsted, Gredstedbro og Glejbjerg, og så har vi en del specialbutikker. Vi har også et godt samarbejde på handelsområdet her i byen, siger butikschefen, inden han afbryder samtalen for at betjene en kunde.

Kædebutikker og specialbutikker ligger side om side i Brammings bymidte som her i Nørregade. Foto: Carsten B. Grubach

- Og skulle vi mangle noget, vil det nok være en boghandel og en legetøjsbutik – måske i samme butik. Fødevarebutikker har vi nok af, siger Per Lauridsen med tanke om den Rema 1000, der snart åbner i byen og ikke blot skal konkurrere med Adi, Netto og SuperBrugsen, men også med byens populære bagerforretning, der med skilte i gadehøjde altid lokker med søde tilbud.

Annonce

Livlig trafik

Det er således ikke kun i de tre største handelsdage, fredag, lørdag og mandag, at der er livlig trafik i Brammings butikscentrum, som nyder godt af den tiltagende bosætning i både parcelhusområder og i lejeboliger. Det gamle rådhus er for eksempel blevet ombygget til lejligheder, og der er ventelister til lejeboliger i Bramming.

Lokalt samarbejde om erhvervslivet

HHI Bramming, som blev til i 2005 efter er en sammenslutning af Brammings to tidligere erhvervsforeninger, Handelsgruppen og Håndværk- og industriforeningen for at gøre Bramming-området til et stærkt og kraftfuldt erhvervsområde, arbejder sammen med Bramming Byforum og Bramming Lokalråd for at tiltrække flere borgere, butikker og virksomheder til byen.

En villa med syv-otte værelser kan købes for omkring to millioner kroner, viser opslag hos en af byens ejendomsmæglere, og det er rimelige priser på de kanter, hvor mange dagligt pendler til Esbjerg 18 kilometer mod vest.

Der findes ingen opgjorte tal for omsætningen i detailhandlen i Bramming gennem årene - hverken Esbjerg Kommune, Business Esbjerg eller de lokale butikker og organisationer har undersøgelser af den karakter –så må man nøjes med stikprøver.

Detailbranchen omsætter ifølge brancheforeningen Dansk Erhverv for 341 milliarder kroner årligt herhjemme og beskæftiger cirka 233.000. Sektoren udgør således en vigtig del af Danmarks økonomi og er med til at sikre vækst og beskæftigelse i hele landet. Bramming indbefattet.

Annonce

Ny stikprøve

Vi tager endnu en stikprøve hos Dennis Nielsen, leder af XL-Byg i den vestlige del af byen.

- Vi har heldigvis fået lidt mere aktivitet i denne del, efter Jem & fix og Røde Kors er kommet til, siger Dennis Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Handels- og Håndværks- og Industriforeningen og arbejder med at skabe flere aktiviteter, som kan kan skaffe flere kunder i byens butikker.

- Vi har en udfordring med at beholde kunderne i specialbutikkerne i midtbyen: Det vil være skidt, hvis vi mister flere butikker. Derfor har vi fokus på dem, der kommer udefra og har kontaktet nytilflytterne, så de også kommer og handler i byens butikker, forklarer Dennis Nielsen og fortsætter:

- Mange af dem arbejder i Esbjerg eller andre byer og køber stadig ind der, hvor de plejer. Hvis de ville købe mere ind her i byen, ville de støtte det lokale butiksliv.

- Vi er kendt for at have en høj service her i byen, betjeningen er meget personlig, og vi har nogle butikker, der kan noget helt særligt. For eksempel er Tøjmanden god til at servicere folk med en lidt større livvidde, og det trækker kunder til fra andre byer, siger Dennis Nielsen, der hos XL-Byg selv kan glæde sig over mange nye ansigter  - både i den private del og i håndværkerafdelingen.

Brammings butiksliv tiltrækker kunder fra et meget stort opland. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Ugeavisen Bramming

Vi glæder os allerede

Annonce