Annonce
Ugeavisen Bramming

Byer med og uden privilegier

Bramming - her et motiv fra Jernbanegade - blev aldrig en købstad, mens det lykkedes for andre byer på samme størrelse som Bramming, som eksempelvis Skjern, der i 1958 blev Danmarks sidst udnævnte købstad. Foto: Historiske Huse
Annonce

DANMARK: De cirka 500 danske stationsby var meget forskellige. Nogle voksede op og blev så store, at de siden fik status af købstad. Andre "nøjedes" med at vokse sig halvstore og blive et lokalt center for handel, mens andre igen forblev mindre byer.

En ting var dog karakteristisk for stationsbyerne. De havde ikke de samme privilegier - altså særlige rettigheder - som købstæderne havde. Det var typisk eneret til håndværk og handel inden for et afgrænset område rundt om byen - et såkaldt læbælte. Det var ret til egen administration adskilt fra oplandets, egen domstol, fritagelse for visse skatter samt at mænd, der var borgere i en købstad var fritaget for værnepligt.

Det var kongen, som tildelte en by købstadsrettigheder. Skjern, der voksede op som stationsby, var den sidste danske by, der fik købstadsrettigheder. Det skete i 1958. Begrebet købstad blev afskaffet med den første store kommunalreform i 1970. Siden da har danske købstæder ikke haft særlige rettigheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Traditioner

Annonce