Annonce
Ugeavisen Bramming

Corona dilemma jul

Den anden jul under coronapandemien giver anledning til mange tanker og spørgsmål, som Karin Egholm sætter ord på i denne klumme. Foto: Jens Jager

Julen nærmer sig med hastige skridt – og jeg ELSKER jul, julehygge, duften af gran og kogler i stuen, småkager der æltes og rulles ud, chokolade der smeltes og bliver til det fineste konfekt, gaver der hober sig op, fordi jeg bare holder så meget af juleaften og dansen om juletræet, der bærer kuglerne fra min barndomsjul.

Men, men, men. Lige som vi troede, at alt skulle blive så godt, så har coronaen endnu engang spredt sin grimme skygge ud over det meste af verden og igen går det ud over julen. Vores gode gamle traditionsbundne jul, der ellers bare skulle pakkes ind i ”Vi plejer”.

Sidste år var det lidt nemmere at kapere, idet ingen var vaccinerede, og det nærmest var forbundet med livsfare at samles indendørs. Vi lyttede med stor tillid til myndighedernes anvisninger, og de fleste gjorde, hvad der blev sagt. Samledes i små grupper uden den store festivitas og undgik at komme i nærkontakt med ældre og særligt sårbare medmennesker. Store julefrokoster og juleballer blev aflyst, og børnenes klippeklistre dag i skolen blev afholdt virtuelt eller i al hemmelighed.

Annonce

I år er det anderledes. For det første er vi ved at være rigtig godt trætte af den virus, der bare bliver ved med at styre vores verden i den ene eller anden og mere eller mindre smitsomme variant. For det andet er de fleste af os vaccinerede, hvilket giver os fornemmelsen af at gå med skudsikker vest i kugleregnen. For det tredje ved vi, at farmor og oldefar har fået tredje stik og derfor kan tåle endnu mere, og for det fjerde kender vi alle et utal af mennesker, der har haft corona og som har overlevet.

Og sagt helt ærligt, så får det os helt enkelt til at genoverveje alle de skønne juletraditioner, vi skippede sidste år. Og ja, jeg ved godt at jeg kun kan tale for mig selv.

Men lige nu vælter det altså rundt med spørgsmål, som vi bliver nødt til at forholde os kritisk til. Det kan være spørgsmål som for eksempel:

Kan vi igen holde vores traditionelle juleaften med børn og børnebørn fløjet ind fra det ganske land og eventuelt udlandet, eller er det stadig for farligt for bedstemor selv med skudsikker vest på?

Kan vi holde vores sædvanlige firmajulefrokost med coronapas og test, portionsanretning, uden dans og tidlig afslutning, eller bliver det så langt fra vores sædvanlige firmajulefrokost, så folk alligevel vælger det fra?

Hvad med vores tradition med at besøge alverdens julemarkeder? Kan vi tillade os det uden risici, eller vil vi – selv om alt foregår udenfor med sprit både indvendigt og udvendigt – forvandle os til store og uhåndterlige virusbomber, der drøner rundt om hinanden i den samme petriskål?

Eller hvad med de små pus? Kan de modtage julegodter fra en ukendt julemand uden, at vi skal sikre os at slikket er desinficeret og sterilt? Og smager afsprittet slik egentlig godt, hvilket vel er en helt anden snak?

Kan vi mon genoptage vores julegaveindkøbsdag med afsluttende middag på en beverding, eller skal det hele foregå på betryggende facon på ”nettet” med en kop kaffe og en småkage hjemme i stuen?

Ja, dilemmaer er der nok af. Hvis jeg ville, kunne jeg sikkert sagtens finde endnu flere. Men det gider jeg faktisk ikke. Jeg vil hellere tænke på alt det positive, det hele fører med sig. Nemlig endnu en jul med masser af samvær med den helt nære familie – tid, ro og afslapning, hvor man ikke skal alverden. Ja, det skulle da lige være en masse lange gåture ude under åben himmel og med afstand til andre.

Jeg er helt sikker på, at vi kommer igennem endnu en coronajul med masser af hygge, glæde og måske ender det med nye spændende juletraditioner.

Hver især vil vi sikkert bøje lidt på henstillingerne her og måske tage en mindre chance der, men så længe ingen af os unødigt og uden tanker sætter andres liv og helbred på spil, så skal det hele nok ende i jul alligevel.

Rigtig god jul til jer alle sammen.

Hver især vil vi sikkert bøje lidt på henstillingerne her og måske tage en mindre chance der, men så længe ingen af os unødigt og uden tanker sætter andres liv og helbred på spil, så skal det hele nok ende i jul alligevel.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce