Annonce
Ugeavisen Bramming

Darum Børneby har overtaget naturskolen Kratskellet

Skoleleder Morten Heide, Darum Børneby, er glad for, at Darum Børneby har fået mulighed for at overtage Naturskolen Kratskellet. Foto: Martin Wilde
Naturskolen Kratskellet er ikke længere en del af Esbjerg Kommunes natur- og kulturformidlingen under navnet Myrthue. Formidlingen er sparet væk. Men selve området og bygningerne står stadig, og de er nu overgået til Darum Børneby, som fra dette års skolestart har forlagt en del af undervisningen til Kratskellet.
Annonce

St. Darum: Flere opgaver men også flere fordele i forhold til at forlægge undervisningen til frie, udendørs arealer. Det er det foreløbige facit af, at Darum Børneby har overtaget naturskolen Kratskellet, cirka 4,5 km øst for Darum Børnebys adresse.

- Vi har en opgave i at indrette det som en udeskole. Vi lærer alle sammen på forskellige måder. Nogle er gode til det i et klasselokale, andre skal dufte og sanse. Her kommer eleverne ud af deres comfort zone, og det er med til at gøre eleverne mere robuste, siger Darum Børnebys skoleleder Morten Heide, mens han viser rundt på Kratskellet.

Annonce

Velegnet

Naturskolen begyndte sit liv som spejdercenter, og har derfor både indendørs sovesale og et stort udendørs shelter med plads til mange sovende – samt borde og bænke. Der er forskellige arealer, hver omgivet af naturlige hegn, og så er der Hollænderskoven, som blandt andet rummer det gamle sognedige mellem Darum og Hunderup sogne. Her er god inspiration til både biologi, historie og mange andre fag.

I Hollænderskoven, bagest på Kratskellets område, findes det gamle sognedige, som adskiller Darum og Hunderup sogne. En sti har dog slidt en lavning i det historiske dige, som kan indgå i historie- og geografiundervisning. Foto: Martin Wilde

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er ærgerlige over, at naturskoleaktiviteterne og formidlingen skulle ophøre på Kratskellet. Når det er sagt er vi meget glade for at få muligheden for at benytte rammerne i det arbejde, som vi laver i Darum Børneby. Det nye skoleår har været startskuddet til en ny indsats i børnebyen, hvor der fremadrettet vil være et kontinuerligt fokus på at bruge udeskole som arbejdsmåde, siger Morten Heide:

Annonce

Udeskole

- Udeskole bygger på, at en del af skolehverdagen flyttes ud i nærmiljøet, hvor børnene anvender den teoretiske viden og de færdigheder, de opnår igennem undervisningen i klassen, ude i relevante omgivelser. Eller de opnår teoretiske eller praktiske indsigter i ude, som de kan bearbejde og videreudvikle i klasselokalet. Det fantastiske ved at tage udeskole i brug som arbejdsmåde er, at det giver børnene mulighed for gennem kropslige aktiviteter og ved at tage alle sanserne i brug, at få personlige og konkrete erfaringer i mødet med virkeligheden.


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er ærgerlige over, at naturskoleaktiviteterne og formidlingen skulle ophøre på Kratskellet. Når det er sagt er vi meget glade for at få muligheden for at benytte rammerne i det arbejde, som vi laver i Darum Børneby. Det nye skoleår har været startskuddet til en ny indsats i børnebyen, hvor der fremadrettet vil være et kontinuerligt fokus på at bruge udeskole som arbejdsmåde.

Morten Heide, skoleleder


Derfor har flere klasser nu en fast dag om ugen, hvor undervisningen hele eller halvdelen af dagen foregår i Kratskellet. Det gælder alle skoletrin. 0. klasse er hidtil blevet kørt til Kratskellet, men fra 1. klasse og op cykler eleverne selv de 4,5 km mellem skolen i Darum og Kratskellet.

Annonce

Plads til andre

Selv om Darum Børneby har overtaget driften af Kratskellet, så bruger børnebyen ikke naturskolen i alle ugens timer. Men endnu er økonomien ikke faldet helt på plads. Eller som Morten Heide udtrykker det:

- Vi fylder det ikke ud, så andre skoler eller institutioner kan bruge det. Vi håber, at vi finder en løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Ugeavisen Bramming

Vi glæder os allerede

Annonce