Annonce
Ugeavisen Bramming

De runde kan trille – de flade skal stables

Edith og Viggo fotograferet i haven til deres mangeårige hjem, som nu er sat til salg. Foto: Kirsten Enevoldsen
Efter syv år i Ålbæk var der sparet op til ejendommen på Lourupvej, hvor de har drevet landbrug i årtier. Nu er stedet sat til salg: Vi kan ikke passe det længere.
Annonce

GØRDING: At møde Viggo og Edith – med efternavnet Hansen – i deres hjem på Lourupvej 15 mellem Gørding og Holsted er noget, man bliver i godt humør af. Her er det livsglæden og enkle levesætninger, der i mange årtier har sat dagsordenen, og selv om Viggo betegner sig som resultatet af et engangsknald, så erindrer han sin barndom i Nr. Farup som varm og dejlig:

- Jeg måtte jo op og med i stalden, før jeg gik i skole, og 17 år gammel fik jeg min første plads – på Nørholm Gods nord for Varde. Det var egentlig en go’ plads. Men den næste plads var i grunden en fejl, da jeg kom til den forkerte adresse. Alligevel blev jeg ansat, da de manglede en karl. De var missions, og selv om jeg godt måtte lytte radio, så kom konen og slukkede den kl. 20. Nu skulle der ikke bruges mere strøm her…..

Lige siden sine unge dage har Viggo, der 23. maj fylder 90, været et fest-menneske og ivrig danser. Nok ikke helt tilfældigt traf han da også Edith til et bal i Farup Forsamlingshus.

Det var et godt bal, og efter syv år som landmænd i Ålbæk, havde han og Edith sparet så meget sammen, at de – efter princippet om ikke at gi’ en krone ud uden at få to igen – kunne købe ejendommen med de 20 hektar på Lourupvej. Her havde de nogle malkekvæg, søer, hvis smågrise blev solgt og nogle få høns – indtil ræven kom og tog for sig af retterne:

Viggo har stadig glimt i øjnene og er klar med en munter bemærkning til stort set alt. Man skal nemlig ikke spilde tiden på at gå rundt og være sur. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Ræven slagtede hønsene

- En morgen hængte alle hønsene i træerne med hovederne nedad. De endte så i suppegryde hos nogle bekendte i Ålbæk, der skulle ha’ konfirmation, fortæller Viggo gemytligt.

Edith har alle dage været malkemester på gården, hvorfra mælken blev leveret til Gørding Mejeri. Viggo var så – foruden en driftig landmand – handelsmand af blodet. Der blev ikke klasket hænder, før han var tilfreds, og han elskede at prige om prisen.

- Den bedste af mine køer havde jeg først på marked i Bramming, så i Brørup og til sidst i Grindsted, men den brølede og ville hjem….

- Joooh – det der med at prige om prisen kender jeg da godt, og jeg har alle dage godt kunnet li’ at komme på Brørup Marked. Stemningen….

En anden af Viggos læresætninger lyder, at de runde mønter kan trille, mens de flade kan stables, og han og Edith samlede på de flade – så effektivt, at Viggo efterhånden lejede jord rundt omkring: I Vejrup, i Holsted, ved Kammerslusen og på Mandø:

- Flinke folk på Mandø. Altid kaffe på kanden. Altid go’ for en snak, fastslår Viggo – og mindes så dengang, han var faldet så meget i snak og kaffe, at han glemte at passe vandtiden.

Så måtte han overnatte og ringe hjem til Edith – på én af de særlige Mandø-telefoner, hvor man skal trykke og snakke på én gang for at komme igennem. Nå – men det lykkedes, og Edith klarede malkningen derhjemme.

Annonce

Starter dagen på havregryn

Hun har i det hele taget altid haft udearbejde derhjemme, og så har de tre døtre, som nu bor i Ribe, Gørding og Skads, klaret aftensmaden:

- Det gik fint, og vi har altid passet ejendommen selv. Men nu kan vi ikke længere klare at holde det ordentligt selv. Derfor står der et ”til salg”-skilt ved indkørslen. 2 mio. og 950.000 kroner for det hele. Jorden vil folk godt købe, men bygningerne er ingen rigtig interesserede i, fortæller ægteparret Hansen, der så vil flytte til Bramming eller Gørding eller et helt tredje sted.

- Vi har nu også otte børnebørn og fire oldebørn.

Hvad så fødselarens livret er?

Her bliver Viggo næsten tavs – tro det eller lad være. Edith og datteren Jytte fra Ribe opklarende til: Giv ham en rugbrød med ost og en franskbrødsmad med sukker…..og ingen kaffe uden rutebiler.

- Jatak – og så havregryn med sukker og mælk til morgenmad, klukker fødselaren.

Og så lige før vi slutter portrættet af den snart 90-årige: Viggo har et helt landbrugsmuseum i den gamle stald: Gamle landbrugsmaskiner, primusser, gamle husgeråd som brødmaskiner, ruller, vægte m.m., en hel væg med flere hundrede samfundshjælpere: Det er nu min store lyst. Jeg hygger mig, når jeg går rundt med de ting herovre.

I den gamle stald har Viggo nu en stor samling af gamle landbrugsmaskiner og husgeråd - her primus-samlingen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Starter dagen på havregryn

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce