Annonce
Ugeavisen Bramming

Demens-symbol er et signal til omverdenen

Her det nye nationale demens-symbol, der er udformet som to hænder, der smelter sammen. Farverne er turkis og blå. Symbolet er som et fint lille smykke, der sammen med en nøglering, klistermærker til at sætte på tøjet eller f.eks. sundhedskort og et plastickort med plads til kontaktdetaljer udgør et demenskilt. Dette kan udleveres ved henvendelse til demenskoordinatorerne i kommunen eller på Demensvenligt Danmarks hjemmeside: demensvenligtdanmark.dk
Demens er svært at se. Derfor har Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark (FFDD) udviklet et nyt, fint symbol til hjælp i dagligdagen.

BRAMMING: Formanden for Ældre Sagen Bramming, Karen Wagner Christensen, kender udfordringerne ved at leve sammen med et menneske, der har demens-diagnosen. Hendes mand Poul fik tilbage i 2012 diagnosen demens. I flere år boede han stadig hjemme, og med Karens store hjælp og støtte fik de hverdagen til at hænge sammen.

For tre år siden havde sygdommen imidlertid udviklet sig så voldsomt, at det blev nødvendigt at søge om anden bolig med relevant faglig støtte døgnet rundt. Han kom på demensplejehjemmet Esehuset i Sædding ved Esbjerg, og her besøger Karen ham en dag eller to om ugen.

-Vi går så en tur, og det nyder han helt åbenbart. Det er dog langt fra altid, han kan kende mig, men han får meget kvalificeret hjælp og støtte i Esehuset, så det er jeg helt tryg ved. Og så får jeg også min hverdag til at fungere, siger Karen, der sammen med Poul flyttede fra Krovej ved Endrup til et mere egnet sted i Bramming i 2017.

Annonce

En rigtig god hjælp

-Jeg synes, det nye demens-symbol, som lanceres i denne uge, er en rigtig god idé, siger Karen Wagner Christensen – og tilføjer, at symbolet er en håndsrækning, der skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.

Det er Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark (FFDD), som Ældre Sagen er en del af, der lancerer det nationale symbol, der er udviklet for at skabe bedre hjælp og forståelse for mennesker med demens, når de færdes i det offentlige rum.

Annonce

Giv en håndsrækning

Tanken med symbolet er, at når man ser det, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp til den person, der bærer det:

- Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp. Nogle gange er mere tålmodighed nok, man det er alfa og omega, at man kender symbolet, siger Karen.


Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp. Nogle gange er mere tålmodighed nok, man det er alfa og omega, at man kender symbolet.

Karen Wagner Christensen


Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har i øvrigt tre enkle råd, som man kan følge, hvis man oplever, at der er behov for hjælp.

Tag kontakt: Smil og vær imødekommende

Tal tydeligt: Stil ét spørgsmål ad gangen

Vær tålmodig:Sæt tempoet lidt ned og hjælp gerne på vej

Annonce

En tabuiseret sygdom

90.000 danskere lever i dag med demens her i lanet, og omkring to millioner over 18 år er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde. Selv om mange har demens inde på livet, er det dog langt fra alle, der kender de tidlige stadier af demens, eller som ved, at man godt kan have demens og på mange måder stadig have et liv som alle andre med fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser og en indkøbstur som en del af hverdagen.

Ældre Sagen lokalafdeling Bramming vil meget gerne udbrede kendskabet til det nye demenssymbol og holder gerne små informationsmøder for interesserede – det kan være mennesker med demens, pårørende, naboer, venner eller ansatte i forretninger, som blot kan kontakte Karen Wagner Christensen for nærmere information på 50 57 73 55.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Trafikkaos slutter kommende weekend

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Motion og sundhed

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Coronaår giver forsamlingshus et acceptabelt underskud

Ugeavisen Bramming

Tid og forfald

Ugeavisen Bramming

Familievenligt sankthansbål på Skøjtesøen

Ugeavisen Bramming

Per har fire roller i 7-kantens ”Fyrtøjet”

Ugeavisen Bramming

BB slap helskindet gennem 2020

Ugeavisen Bramming

Solvejg vil stå på pinde for lånerne. Nu går hun på pension

Ugeavisen Bramming

Kollektiv fodboldfest i Hunderup

Ugeavisen Bramming

Hunderup-Sejstrup bliver landets første grønne landsby

Ugeavisen Bramming

Har du set hund, der er løbet langt hjemmefra?

Ugeavisen Bramming

Efterlyser aktiviteter på Banegården

Ugeavisen Bramming

Politi på opgave: Hallo, der er altså ensrettet her

Ugeavisen Bramming

Fremgang på 200 procent: De helt unge vil være spejdere i Bramming

Ugeavisen Bramming

Nye medlemmer strømmer til hos spejderne i Gørding

Ugeavisen Bramming

Spejdere melder om stagnation på landsplan

Ugeavisen Bramming

Kristine fejret med et mærke

Ugeavisen Bramming

Derfor er vi spejdere

Ugeavisen Bramming

Børn lægger mariehøns rundt i Bramming

Ugeavisen Bramming

BB i Jyllandsserien

Ugeavisen Bramming

V-holdet sat til kommunalvalget

Ugeavisen Bramming

Anja startede sit eget rengøringsfirma og har nu fem ansatte:  - Det er vildt, hvordan det går fremad

Ugeavisen Bramming

Vigtigt med overblik over udbrud med IHN-virus

Annonce