Annonce
Ugeavisen Bramming

Er julen ikke hjerternes fest?

2-årige Johan er klummeskriverens private julenisse, og de to glæder sig hver mørk morgen indtil jul til at åbne lægen i de julekalendere, der tæller dagene ned til den store aften. Foto: Privat

Er julen ved at blive en stressende pengemaskine frem for at være en hyggelig højtid, hvor man glædes over at være sammen med sine kære, spørger Karen Schmidt i denne klumme.

Annonce

KLUMME: "Og han så op og fik øje på de rige, som lagde deres gaver i tempelblokken. Han så også en fattig enke lægge to småmønter i den, og han sagde: »Sandelig siger jeg jer: Denne fattige enke har givet mere end alle de andre. For de har alle lagt i af deres overflod, men hun har givet af sin fattigdom, alt det, hun havde at leve af«". Fra Lukasevangeliet kapitel 21.

Vi skriver i dag den 26. november, året 2018. Julen nærmer sig med hastige skridt, temperaturen udenfor er under frysepunktet. I gaderne er der allerede sat julelys op, og ved mange huse stråler der lys i alverdens farver. Butikkerne bugner af juleting i alle afskygninger, og på hvert et gadehjørne sælges der gran og andet pynt.

Selv elsker jeg julen. Jeg elsker at pynte op i alle kroge af mit hus. Jeg holder af at samle venner og familie i min stue og nyde den hygge, der er i en kold og mørk tid, med levende lys på bordet. Jeg elsker at sidde under tæppet i sofaen og se årets julekalender. Jeg nyder, at åbne min chokoladejulekalender hver morgen i december, og lave fis og ballade til årets julefrokoster. Jeg holder af at servere gløgg og småkager i min lille julestue, når folk kommer for at købe deres juletræ. Og det er dejligt at se børnenes røde kinder og smil, når de får overrakt den lille juleslikpose, og derefter sætter sig i en af mine gamle lænestole, for at spise en hjemmebagt pebernød.

Annonce

Et rigtigt glansbillede

Selv om min beskrivelse af julen er som et rigtigt glansbillede, så skræmmer det mig lidt, at julen udover at være hjerterne fest, i langt højere grad mere og mere bliver forbrugernes fest. Der købes gaver for uanede mængder af penge, og efter jul byttes der gaver i stimevis.

For mig handler julen også om at give gaver til dem, jeg holder af og også glædes over de gaver, man får. Det er bare som om det har taget helt overhånd. Gaver skal helst være flotte og dyre. Knap er november begyndt, før butikker og reklamer står på jul. Man får ikke lov til at nyde december på den samme måde, når det hele starter tidligere og tidligere, og man bliver bombarderet med materialistiske ting man kan købe.

Julesmåkager sælges nærmest fra oktober måned. Men hvem sidder og spiser vaniljekranse i efterårsferien? Det hører da december måned til. Jeg føler, at julen desværre i nogle tilfælde bliver en stressende "pengemaskine" frem for at være en hyggelig højtid, hvor man glædes over at være sammen med dem man har kær, og fejrer, at vi er på vej mod et nyt år og mod lysere tider.

Og som med så meget andet, som for eksempel Halloween og Black Friday, amerikaniserer man også julen med vanvid af julelys, som i Fars fede juleferie og andre ting ud i det overdrevne. Jeg håber, at vi måske i fremtiden vil holde lidt igen med "Merry Christmas" og nøjes med "Glædelig jul".

Annonce

Det er din jul

Jeg faldt over nedenstående citat fra bogen Det er din jul, skrevet af forfatter Karen Katafiasz. Og med hendes ord vil jeg slutte denne uges klumme, da jeg tænker, at de netop siger det, som jeg mener det hele handler om. Og dermed vil jeg ønske alle læsere en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår.

"Julen er andet og mere end en deadline eller dato i kalenderen, der bare skal overholdes. Den er en sindets rejse - fra mørke til lys, fra kaos til fred, fra dagligdags livets ensomhed til en samling af dem, som du holder af". (Karen Katafiasz, forfatter)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce