Annonce
Ugeavisen Bramming

Et forfejlet projekt?

Er Rewilding en god idé. spørger denne uges klummeskriver, dyrevennen Karen Schmidt. Privatfoto

I min tid som klummeskribent, har jeg flere gange skrevet om dyr og mit forhold til dyr. Siden jeg var ganske lille, har dyr altid været en del af mit liv. Jeg var ikke ret gammel, da jeg første gang sad på en hest, fik en kanin, ledte efter kattekillinger på høloftet og gik til dyrskue med mine får. Og selvom jeg også har andre interesser, så har dyrene altid haft en særlig plads i mit hjerte. Heldigvis har jeg fundet en mand, som er ligeså tosset med dyr, så nu har vi efterhånden en hel dyrepark på vores lille landsted. Vi værner om alle vores dyr, og strækker os langt, for at de alle skal have det godt.

På nuværende tidspunkt kører en debat i medierne om ”Rewilding” projekterne, hvor formålet er at genoprette naturområder, så de kan udvikle sig, uden menneskers indgriben. I Danmark hedder det sig dog, at det er aktiv ”Rewilding”, hvor dyrene skal være i en form for indhegning, overvåges og tages ud, hvis de mistrives. Fire steder i Danmark har man på nuværende tidspunkt genudsat ”vilde dyr” i indhegnede store arealer. Blandt andet heste i Mols Bjerge og på Langeland, Elge i Lille Vildmose, bisoner på Bornholm samt bævere i Klosterheden Plantage i Vestjylland.

Alle disse projekter lyder jo, når du læser om dem, som helt igennem fantastiske - at genoprette den danske natur med hjælp fra dyrene, samt hjælpe biodiversiteten. ”Whats not to like”?

Annonce

Men, disse projekter er altså ikke bare positive historier om dyr, som lever i harmoni med naturen. For desværre er der blevet observeret grov misrøgt hos nogle af dyrene af flere omgange. Denne vinter blev der i et område i Mols Bjerge fundet kreaturer, som har sultet så voldsomt, at flere er døde, drægtige køer har aborteret dødfødte kalve, og de har i desperation spist bark på træerne i op til to meters højde. Dette har medført, at Naturstyrelsen er blevet politianmeldt.

Sagen har været til debat i medierne, for kan vi tillade os, at lade dyr sulte og lide, selvom det er ”naturens gang”? I min verden – nej! Jeg er meget positiv overfor projekterne med ”vilde dyr” i naturen og genskabelse af de oprindelige planter og så videre, men vi lever i det 21. århundrede og kan simpelthen ikke tillade os, at lade nogen som helst dyr lide på den måde, ”Rewilding” eller ej.

Jeg er i tvivl om, hvorvidt disse projekter kan etableres 100 procent i et lille land som Danmark, hvor der ikke kan indhegnes arealer der er så store, at dyrene kan ”vandre” videre efter føde, som de oprindeligt har gjort.

Det svarer lidt til, at vi moderne mennesker bliver sat ud i naturen, uden nogen form for hjælpemidler, og tvinges til at leve, som man gjorde det i Stenalderen. I programmerne Alene i Vildmarken ser man tydeligt, hvor svært det kan være, til trods for, at de trods alt har nogle hjælpemidler med sig.

Det gør mig trist at se billeder af disse vanrøgtede dyr og sat op imod, hvor svært det er i dag for vores landmænd at opretholde den korrekte dyrevelfærd i deres landbrug. Så skriger det lidt til himlen, når et projekt støttet af Naturstyrelsen og vores regering kan ende sådan. Man kan godt forstå, at det har vakt harme blandt landmænd og naturplejere, som har fået sanktioner og fyresedler af Naturstyrelsen for mindre. Jeg håber, at vores regering samt Naturstyrelsen indser, at selvom ”Rewilding” er blevet ”det nye sort”, så er der en grænse for, hvor langt vi kan gå!

Det svarer lidt til, at vi moderne mennesker bliver sat ud i naturen, uden nogen form for hjælpemidler, og tvinges til at leve, som man gjorde det i Stenalderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Når boblerne brister

Annonce