Annonce
Ugeavisen Bramming

Få det store overblik over begrænsningerne i din kirke: Sådan afvikles julegudstjenesterne i kirkerne

Julen 2021 bliver endnu et år med coronabegræsninger i kirkerne. Her får du det store overblik, om du skal bestille plads forud eller om du bare kan møde op til julegudstjeneste, for eksempel her i Sneum Kirke. Arkivfoto: Martin Wilde
Julen 2022 bliver endnu et år med coronabegrænsninger i kirkerne. Se her, hvilke restriktioner der gælder for din lokale kirke.

Området: Det bliver ikke en jul, som den plejer. I hvert fald ikke i kirkerne, som igen i år må leve med forskellige restriktioner på grund af smittefare med de forskellige mutationer af coronavirus.

Sidste år blev der udstedt restriktioner den 23. december om aftenen. I år kom de allerede fredag den 17. december, hvor det blandt andet er præciseret, at der skal være to kvadratmeter plads pr. person i kirken. Nogle steder betyder det, at man skal bestille plads forud, andre steder gælder først til mølle-princippet.

Ugeavisen har i den forgangne weekend lavet en rundspørge, og her får du et overblik over, hvordan julens gudstjenester vil blive afviklet i kirkerne i Ugeavisens udgivelsesområde. Vi skal gøre opmærksom på, at det er med forbehold for, at der kan komme yderligere restriktioner i dagene op til jul.

Annonce

Sneum og Tjæreborg kirker

I Sneum og Tjæreborg sogne er det nødvendigt at bestille plads forud, hvis du vil deltage i en af julens gudstjenester.

- Med de seneste restriktioner bliver julegudstjenesterne i Sneum og Tjæreborg afholdt med et begrænset antal deltagere. Pladskravene bevirker, at der i Tjæreborg kan være 53 deltagere og i Sneum 55. Desuden vil der være krav om både coronapas og mundbind. Juleaften beholder man mundbind på under sang, fortæller Inger Moltesen Fogh, som er menighedsrådsformand i Sneum Sogn.

- Pladskravene bevirker, at hvis du vil deltage i gudstjenesterne juleaftensdag klokken 10.30 eller kl. 14.00 i Tjæreborg Kirke og kl. 15.15 i Sneum Kirke, samt til gudstjenesterne juledag og anden juledag i de to kirker, så skal du forud booke en billet til den pågældende gudstjeneste via internetsiden Billetfix.dk. Bookingen åbner onsdag den 22. december kl. 12.00 og det er først til mølle-princippet, der gælder ved billetbookingen, oplyser Inger Fogh og Johannes Sidelmann, menighedsrådsformand i Tjæreborg Sogn.

Annonce

Grimstrup og Rousthøje kirker

I Grimstrup og Rousthøje kirker er det på grund af de nye restriktioner også nødvendigt med tilmelding, hvis du vil deltage i en af julegudstjenesterne.

- Der er tilmelding til gudstjenesterne, så vi kan placere folk så trygt som muligt, få folk hurtigt ind på deres tilmeldte pladser og så vi minimerer risikoen for, at nogen går forgæves, forklarer sognepræst Charlotte Locht, der erindrer om, at man skal huske mundbind.

Tilmeldingen er allerede nu åben, og sker ved, at skrive en mail til sognepræst Charlotte Locht på adressen cloc@km.dk. Du kan vælge mellem gudstjeneste den 23. december i Grimstrup kl. 10.30, den 24. december i Grimstrup kl. 14.30 og i Rousthøje kl. 16.00. Til glæde for dem, der ikke får en plads - og alle andre - streames der fra sidstnævnte gudstjeneste via kirkernes facebookside kl. 16 juleaftensdag.

Annonce

Vejrup og Vester Nykirke

Gudstjenesterne i Vejrup og Vester Nykirke holdes efter de gældende retningslinier, fortæller sognepræst Uffe Vestergaard.

- Det betyder, at man skal have mundbind på, når man går og står op, men ikke når man sidder ned. Der må også synges i kirken, siger Uffe Vestergaard:

- Der må være en person pr. to kvadratmeter i kirkerne. I Vester Nykirke må der være 70 personer, og i Vejrup må der være 60 personer. Det er noget mindre, end der normalt må være i kirkerne, fortæller Uffe Vestergaard.

Til gudstjenesterne gælder først til mølle-princippet.

Først til mølle-princippet gælder, hvis man vil til julegudstjeneste i Vejrup Kirke. Arkivfoto: Martin Wilde

- Får man ikke plads juleaftensdag, så er der også mulighed for at komme i kirke juledag, anden juledag - og der er også mulighed hver søndag året rundt, siger Uffe Vestergaard og fortsætter:

- Jeg tror ikke, det bliver noget problem. Der er sikkert nogen, som bliver væk på grund af smittefare, så der vil formentlig ikke være nogen problemer med at få en plads.

Annonce

Gørding Kirke

I Gørding er der med de seneste restriktioner plads til 60 kirkegængere til hver gudstjeneste. Det oplyser sognepræst Pernille Troldborg.

- På den baggrund har menighedsrådet valgt at indføre tilmelding til gudstjenesterne juleaften, den 24. december. Dels for at sikre så stor tryghed for menigheden som muligt og dels for at minimere risikoen for, at nogle går forgæves, skriver Pernille Troldborg i en mail.

Tilmeldingen sker via internetsiden www.pladsikirken.dk og her kan man vælge mellem gudstjenester kl. 11.00, kl. 13.00 og kl. 15.00. Den sidste livesendes også på kirkens Facebookside.

- Det er én gudstjeneste mere, end vi har haft tradition for i Gørding. Der er stor tilslutning til julegudstjenesterne, og dette vil vi gerne imødekomme. For at signalere, at vi passer på hinanden, har vi besluttet, at der juleaften skal vises coronapas. Det gælder dog ikke børn under 15 år. Mundbind skal bæres, når man går ind og ud - det gælder ikke for børn under 12 år, og vi bliver siddende under hele gudstjenesten. Til gengæld vil vi synge med på salmerne alle sammen, forklarer Pernille Troldborg.

Pernille Troldborg holder tre gudstjenester juleaftensdag i Gørding Kirke. Arkivfoto: Martin Wilde

Hun erindrer om, at der også er gudstjeneste juledag kl. 10.30 og anden juledag kl. 9.15. Til disse to gudstjeneste kræves der ikke tilmelding.

Annonce

Darum Kirke

- I Darum kirke er der gudstjeneste kl. 14 og 16 juleaftensdag. Der er plads til 58 personer, hvorfor der ikke skal vises coronapas. Vi har i øvrigt tillid til, at man ikke vil udsætte andre for smittefare, og at den enkelte selv er i stand til at vurdere, hvornår han eller hun udgør en mulig smittefare, siger sognepræst Thea Laukamp Nielsen fra Darum.

Hun oplyser, at det er nødvendigt med tilmelding til gudstjenesterne. Tilmelding sker ved at man sender en mail til Thea Laukamp Nielsen på adressen: then@km.dk. I mailen skal der stå, hvor mange pladser der ønskes, fulde navn på alle der tilmeldes, og om det skal være til gudstjenesten juleaftensdag kl. 14 eller kl. 16.

- Dørene åbnes ti minutter før gudstjenestens start. Når man kommer ind, udleveres et salmeark med navn på. Der ligger hynder på de bænke, hvor man må sidde, som afmærkning. Ved indgang er menighedsrådet behjælpeligt med at sørge for, at kirken fyldes oppefra og ned og ved udgang forlader folk kirken nedefra og op. Der skal bæres mundbind ved ind- og udgang til kirken. Det er ikke tvungent at benytte mundbind under den fælles salmesang, og kirkegængerne opfordres til at blive siddende under gudstjenesten, og altså ikke rejse sig under læsninger, trosbekendelse og velsignelse. Derudover luftes der selvfølgelig ud og gøres rent imellem gudstjenesterne, skriver Thea Laukamp Nielsen i en mail:

- Personligt vil jeg tilføje, at jeg glæder mig utrolig meget til, at vi skal holde gudstjeneste sammen juleaften! Selvfølgelig ville det være dejligt at kunne proppe kirken helt fuld af glade mennesker, men når man er tvunget af nødvendighed, kan mindre også gøre det. Det vigtigste er, at gudstjenesten kan finde sted.

Personligt vil jeg tilføje, at jeg glæder mig utrolig meget til, at vi skal holde gudstjeneste sammen juleaften! Selvfølgelig ville det være dejligt at kunne proppe kirken helt fuld af glade mennesker, men når man er tvunget af nødvendighed, kan mindre også gøre det. Det vigtigste er, at gudstjenesten kan finde sted.

Thea laukamp Nielsen
Annonce

Kongeåpastoratet

I kirkerne i Hunderup, Hjortlund, Jernved, Gredstedbro og Vilslev er det ikke nødvendigt at bestille plads forud til julens gudstjenester, og der skal ikke vises coronapas, da der ikke er plads til flere end 100 i kirkerne. Det oplyser sognepræst Ole Witte Madsen. Der er heller ingen planer om at holde ekstra gudstjenester.

- Erfaringen fra sidste år er, at vi kan komme til at bruge mange kræfter på ekstra gudstjenester og mange forberedelser, men at det hele kan løbe ud i sandet i - bogstaveligt talt - sidste øjeblik. Derfor holder vi de gudstjenester, der er planlagt og omtalt i kirkebladet, og så håber vi, at folk fordeler sig over julens gudstjenester rundt om i kirkerne. Fredag den 24. december har vi gudstjeneste kl. 13 i Hjortlund, kl. 14.30 i Vilslev, kl. 14.30 i Gredstedbro, kl. 16 i Hunderup og kl. 16 i Jernved. Juledag har vi gudstjenester kl. 9.30 i Jernved, kl. 9.30 i Vilslev, kl. 11 i Hjortlund og kl. 11 i Hunderup. Søndag den 26. december har vi gudstjenester kl. 9.30 i Gredstedbro og kl. 11 i Hunderup, oplyser Ole Witte Madsen i en mail.

Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig forud til gudstjenesterne i Kongeåpastoratet, siger præst Ole Witte Madsen. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh

Han oplyser, at selv om man ikke skal have coronapas, så er det en god idé at blive testet og  det er et krav, for at komme i kirke, at der bæres mundbind ind og ud af kirken samt, når man bevæger sig rundt i kirken.

- Når man sidder ned, skal man ikke bære mundbind, og man må meget gerne synge med på salmer og korsvar, siger Ole Wite Madsen.

Annonce

Bramming Frimenighed

I Bramming Frimenighed er der gudstjeneste juleaftensdag klokken 11 i lokalet Dragen på Sydvestjyllands Efterskole.

- Vi vil gerne gøre det så trygt som muligt, og i Dragen er der plads til 150 personer. Lur mig, om vi kommer op på det antal, siger frimenighedspræst Mathias Secher Rom.

- I frimenigheden kommer mange familievis, så vi holder god afstand mellem hver familiegruppe. Bagest i salen, hvor den er bredest, er der en afdeling med ekstra plads. Den er forbeholdt dem, der gerne vil sidde med ekstra plads til andre. Vi vil jo gerne gøre det så trygt som muligt, fortæller Mathias Secher Rom, og tilføjer, at alle er velkomne, når frimenigheden holder gudstjenester.

- Der er ikke et krav om at være medlem af frimenigheden, for at deltage, siger Mathias Secher Rom.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce