Annonce
Ugeavisen Bramming

Første arbejdsdag på Egnsmuseet

Bramming Egnsmuseum har helt specielle rammer - både ude og inde. Her Søren Byskov ved hovedindgangen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Alarmen gik på Søren Byskovs første arbejdsdag som museumsinspektør.
Annonce

BRAMMING: Premieredagen som museumsinspektør på Bramming Egnsmuseum forløb helt efter den muntre manual for 55-årige Søren Byskov, der i morgenmørket ankom til sin første arbejdsdag i de gamle elværks-bygninger i Bramming fra sit hjem i Alslev ved Varde:

- Jeg trykkede koden udenfor ved døren. Gik ind, hvor jeg også skulle trykke en kode, og jeg havde tallene klar i hovedet. MEN jeg kunne i mørket ikke finde lyskontakten. Så stak alarmen i brøl……………

Det hele løste sig dog uden videre bøvl, og ved middagstid kunne den nyslåede museumsmand i Bramming snildt se det muntre i dagens start. Et par af museets mange frivillige dukkede også op, og Søren Byskov tog fat på den mentale proces, det altid er at starte på arbejde i nye omgivelser:

- Jeg har arbejdet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg i 23 år, og her pakkede jeg ned dagen før nytårsaften for så at begynde i Bramming 2. januar. Og jeg må konstatere, at det mentalt ikke er bare noget, jeg sådan lige gør, siger Søren Byskov, der stammer fra Lemvig, er uddannet mag.art. i etnografi fra Aarhus Universitet og tillige har en ph.d. i historie.

Hvad fik dig til at søge stillingen på et - alt andet lige – egnsmuseum i Bramming?

- Jeg søgte hertil, fordi jeg tror, det er et sted, hvor jeg kan arbejde med og i museum på en måde som passer efter mit hoved. Og jeg tændte med det samme på det tema om energi og vandforsyning, der er under udvikling her på museet i samarbejde med masser af gode kræfter.

- Og så er det befriende, at jeg her kommer i kontakt med omverdenen og alle slags mennesker i alle aldre og med vidt forskellige forudsætninger. Jeg er en nysgerrig sjæl, og jeg startede min museums-karriere med at lave interviews og herigennem skøjte mig ind på tonen og sjælen i et lokalsamfund. Det glæder jeg mig til at omplante til Bramming-forhold, siger Søren Byskov, der tydeligt er en åben og imødekommende natur.

Og jo. Han har nogle ideer og tanker om, hvordan han gerne vil give egnsmuseet yderligere liv – gøre det i forlængelse tidligere tiders museumsdrift og så alligevel gøre som Frank Sinatra: Do it my way.

De tanker enes vi imidlertid om at gemme et par måneder, indtil Søren Byskov har trampet græsset ned omkring sig i den nye stilling.

Blå bog

Søren Byskov er født i 1964 i Lemvig som søn af en slagtermester.

Han er uddannet mag.art. i etnografi og socialantropologi fra Århus Universitet i 1994.

Han har en Ph.d. i historie, Århus Universitet 2005.

Han er gift med Mette, der i mange år var jordemoder på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, men nu har etableret sig som zoneterapeut og psykoterapeut hjemme i privaten i Alslev.

Han far til fire døtre, hvoraf de to yngste stadig bor hjemme.

Fritidsinteresser: Fodbold, musik, bøger og godt selskab.

Musiksmag: - Jeg er ’lejrbålsguitarist’ og elsker Neil Young, The Band, Eagles, Mark Knopfler og alt mulig dansk fra Kim Larsen til Katinka og Tina Dickow.

På natbordet ligger: ”Svenskekrigene 1657-60” af Lars Christensen og ”Ser du månen, Daniel?” af Puk Damsgaard.

Han livret er fisk. Alt fra sild og makrel til fish’n chips og sushi.

Foretrukne feriemål er næsten alle steder i ind- og udland, bare jeg har min familie med mig.

Største museumsoplevelser er Anden Verdenskrigsmuseet i Gdansk og Mystic Seaport i Connecticut, USA.

Søren Byskov glæder sig til at videreudvikle tankerne om energi og vandforsyning med bl.a. det gamle vandtårn som én af de fysiske forudsætninger. Foto: Kirsten Enevoldsen
Omgivelserne emmer af atmosfære. Foto: Kirsten Enevoldsen
Indendøre er den store glasmontre noget helt karakteristisk for Bramming Egnsmuseum. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce