Annonce
Ugeavisen Bramming

Fantasien har ingen grænser

Historien om Klarborg-nisser er eftertragtet at høre, fandt klummeskriver Karen Schmidt ud af, da hun forleden var til foredrag. Arkivfoto

Jeg har en erkendelse: I går var jeg til mit første julearrangement med æbleskiver, gløgg og det hele - vel og mærke i starten af oktober. Anledningen var, at Etly Klarborg, som har skabt de fantastiske Klarborg nisser, havde et arrangement i Imerco i Kolding, hvor hun og hendes tre sønner fortalte om historien bag nisserne, i forbindelse med deres 35-års jubilæum. Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker nisser, jul og julepynt. At jeg så tilmed er blevet juletræsavler, julemor og hvad der til hører er en anden julehistorie.

Min gode veninde og jeg kørte i god tid mod Kolding, og da vi 20 minutter før arrangementets start gik mod butikken i den tro, at vi stille og roligt skulle ind og finde en siddeplads, havde vi ikke forestillet os, at synet vi mødte ved indgangen til butikken, var 150 nisseentusiaster samt fyldte stolerækker. Folk hamstrede kasser med nisser og virkede lettere euforiske. Vi greb, grebet af stemningen, jubilæumsjulemanden og klemte os over i et hjørne, hvor vi en smule skeptiske fandt en ståplads. Familien Klarborg er fra Nordjylland og en skøn nordjysk dialekt fyldte rummet, da de bød velkommen og begyndte at fortælle - og vores skepsis sank.

Etly Klarborg og hendes tre sønner begyndte foredraget med at fortælle om historien bag nisserne, de fortalte begejstret om familiefirmaet, som de alle er en del af. De summede af nytænkning og idéer til fremtiden og deres entusiasme kunne mærkes i rummet. Etly selv fortalte med en behagelig ro og et smil på læben omkring hendes barndoms fantasier om nisser, skabt af en meget kreativ mor og hendes arbejde med ler siden hun var ganske lille, som stille og roligt blev til alle hendes skønne figurer.

Annonce

Etly fortalte om, hvordan hun om natten kunne ligge vågen og tænke på nisser, hvordan de for hendes indre blik er levende, når hun skaber en ny nisse. At hun midt om natten til tider står op for lige at skrive det ned eller tegne det, når hun har fået en ny idé.

Tænk sig, at leve af noget, man har været fascineret af, siden man var barn. Tænk sig, at man kan leve af at bruge sin fantasi og kreativitet, selvom det selvfølgelig også kræver mange arbejdstimer og gåpåmod, da det jo også forventes, at der kommer nye nisser, trolde, snemænd og de andre figurer, som hun skaber hvert år. Det var skønt at høre en ægte iværksætter fortælle om, hvordan drømme stille og roligt blev til virkelighed. Fra at sælge små figurer til venner og bekendte, til åbningen af en lille butik og i dag en kæmpe succes.

I min optik er det utrolig vigtigt, at børn får lov til at bruge deres fantasi, forestille sig, at der lever trolde i skoven og nisser på loftet. Opleve den glæde, der er ved at tro på noget, som er lidt overnaturligt og uforklarligt. I dag, hvor børn bliver bombarderet med ”voksenindtryk” her og der og alle vegne, så er det skønt at se, hvordan børn stadigvæk kan glædes over det umiddelbare i livet. At gå en tur i skoven for at lede efter Mikkel rævs hule, se om Troldepus eller egernet Rødtop gemmer sig i træerne eller en lille nisse ligger og sover i høet på loftet.

Lad os, selvom den moderne verdens teknologi og uanede muligheder skyller ind over os som en mægtig tsunami, give plads til den barnlige sjæls fantasier og drømme og huske: ”For at opnå store ting skal vi ikke kunne handle, men også drømme; ikke kun planlægge, men også tro.” (Anatole France)

Min veninde og jeg gik hjem med hver vores signerede Etly Klarborg nisse, julen er reddet og vores glæde ved julens magi er ikke blevet mindre.

For at opnå store ting skal vi ikke kunne handle, men også drømme; ikke kun planlægge, men også tro.

Anatole France
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Apokalypsen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Stine og Søren sendt på flugt

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

En dag i Egon Lorentzens fodspor

Ugeavisen Bramming

De lokale kandidater: Der skal være vækst og livskvalitet i hele kommunen

Ugeavisen Bramming

De lokale kandidater: Vita Zenner er limen mellem kommune og region

Ugeavisen Bramming

Først kniv og gaffel – dernæst politik

Ugeavisen Bramming

Lions inviterer til gå-maraton i fire byer

Ugeavisen Bramming

Det haster med et aflastningscenter på Vardevej

Ugeavisen Bramming

Det lykkedes at indsamle mere end to millioner kroner: Byggeriet begynder den 1. december

Ugeavisen Bramming

Troværdighed er Olfert Krogs adelsmærke

Ugeavisen Bramming

Helge Ørsted Pedersen udstiller i Pianosalg.dk

Ugeavisen Bramming

Pernille Juhl på biblioteket

Ugeavisen Bramming

”De fem sorte mænd” klar til afsløring

Ugeavisen Bramming

Portrættegning og kunstnermøde på Egnsmuseet

Ugeavisen Bramming

Fantasien har ingen grænser

Ugeavisen Bramming

For smal: Handicapråd frygter ulykker på trafikeret vej

Ugeavisen Bramming

Det er en ommer: Cykelsti og fortov blev smallere end aftalt

Ugeavisen Bramming

27-årig mister kørekortet for evigt: - Retten sender stærkt signal

Ugeavisen Bramming

Fuldt hus til Bierfesten 23. oktober

Ugeavisen Bramming

Folkemøde om grænsen bliver et kulturelt festfyrværkeri

Ugeavisen Bramming

Stolt direktør: Statsministeren nævnte lokal virksomhed i sin åbningstale

Ugeavisen Bramming

Jubel over penge til cykelsti

Ugeavisen Bramming

Julefrokosten fylder Gørdinghallen

Annonce