Annonce
Ugeavisen Bramming

Fastelavnstønden blev båret rundt i Gørding

Tønden bæres rundt i Gørding - her i Vestergade, hvor Silas lukker op. Foto: Martin Wilde
Når børnene ikke må samles flere end fem til tøndeslagning – og det er jo ikke nok til at få tønden smadret – så må fastelavnstønden i stedet komme rundt til børnene, tænkte spejderne i Gørding. Som tænkt, så gjort.

GØRDING: Ingen fastelavn uden at børnene kan slå katten af tønden. Nej, vel?

Men hvad gør man så, når der er smittefare, og det er forbudt at mødes flere end fem personer? I Gørding var der ingen tvivl. Når børnene ikke må komme til tønden, så må tønden komme til børnene.

Clara slår til tønden. Foto: Martin Wilde

Sådan tænkte spejderleder Lilian Rasmussen og hendes mand Lars Christensen, så fastelavns søndag trodsede de og datteren Mette Rasmussen – som også er spejderleder – morgenens tocifrede frostgrader, og drog på tur rundt i Gørding og omegn til alle de børn, der er spejdere i Gørding-truppen. En besøgsplan var lagt, og turen begyndte klokken 9 i Jernvedlund. Klokken 10.15 ankom tønden og de tre spejderledere til den vestlige ende af Vestergade, hvor Clara og Christian bor sammen med deres forældre.

Annonce

Allerede udklædte

- Fastelavn er mit navn, sang lederne, da de gik op ad havegangen.

Omme i baghaven ventede børn og forældre. Udklædte. Alligevel var det en stor overraskelse – især for børnene, som hver fik to slag på tønden – og bagefter en slikpose, sponseret af byens Spar-købmand.

- Det var en overraskelse. En stor overraskelse, sagde Clara, der allerede var udklædt, fordi hun og storebror Christian senere får besøg af to venner til tøndeslagning.

Det eftertragtede mærke, som vider, at man var ned til tøndeslagning i 2021. Foto: Martin Wilde

Størst glæde vakte nu det lille mærke, som spejderlederne havde fået fremstillet til dagen. Mærket viser, at Clara var med til tøndeslagning i 2021, og det viste Clara straks stolt til sine forældre. Der er prestige i at have unikke mærker på spejderuniformen.

Annonce

Altid udklædt

Efter de fire slag blev tønden pakket ned bag i bilen, og turen gik videre til de næste børn – også i Vestergade. I nr. 17 lukkede Silas op – udklædt.

Lars Christensen pakker tønden ned bag i bilen, inden der køres hen til de næste børn på ruten. Foto: Martin Wilde

- Det er jeg bare – altid til fastelavn. Men jeg vidste ikke, at Lilian, Lars og Mette ville komme, men det synes jeg godt om, sagde han, mens han kiggede ud ad døren.

Silas og hans far Bernie åbner døren - og er klar til tøndeslagning. Foto: Martin Wilde

Og så fik tønden et par hårde slag – uden at gå i stykker.

- Den skal jo gerne holde til hele ruten. Men ellers har vi en ekstra, siger Lars Christensen, som fik idéen med at bære tønden rundt, efter at have set det ved en efterskole. Så tænkte han, at det kan vi da også gøre i Gørding.

Annonce

- Mor sagde, vi skulle være klædt ud

Inde hos naboen i nr. 15 åbnede brødrene Christian og Johan døren – og et stort smil bredte sig tværs over de to ansigter. Og så blev der hamret til tønden – som også holdt denne gang.

- Mor havde sagt, vi skulle være klædt ud i dag, fordi det er fastelavns søndag, sagde Johan, inden han og resten af familien skulle videre til familiefødselsdag.


Mor havde sagt, vi skulle være klædt ud i dag, fordi det er fastelavns søndag.

Johan


Christian slår katten af tønden. Foto: Martin Wilde

Videre skulle også de tre spejderledere. Kun af brudt af en middagspause brugte de tre det meste af søndagen på at bære og køre tønden rundt i Gørding. Ved tre-tiden søndag eftermiddag sluttede de af med et besøg i præstegården, hvor sognepræst Pernille Troldborg kunne give tønden et par slag. Fastelavn plejer nemlig at være et fællesarrangement mellem kirken og spejderne – og det blev det også i år. Bare på en noget anderledes måde.

Johan får sit mærke og en slikpose. Foto: Martin Wilde
Johan slår til tønden. Foto: Martin Wilde
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Fællesskab

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Friis-Brows & Beauty

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce