Annonce
Ugeavisen Bramming

Friskole med konkrete holdninger

Juhuuhhh………… Er det os, du skriver om. 4. klasse tog pænt imod, da vi lige skulle ha’ et billede af Lars Juul Mikkelsen sammen med nogle af skolens elever. Foto: Kirsten Enevoldsen
Friskolen i Bramming slap med skrækken, da politikerne varslede markant fald i ”koblingsprocenten” for fri- og privatskoler.
Annonce

BRAMMING: Der er 133 elever – fra 0. til og med 9. klassetrin – på Friskolen Bramming, der ligger på Gabelsvej skråt over for folkeskolen Nordre Skole, Fortuna. Friskolen har sit varemærke - Nordre Skole sit, og der er et fint samarbejde tværs over gaden, når en situation kræver det.

Friskolen er en erklæret holdningsskole, der hviler på et kristent grundlag og har som udgangspunkt, at alle børn er ønskede børn; elskede og skabt af Gud. Den er startet i august 2000, som en lille skole hvilende på et bredt folkekirkeligt grundlag.

På skolen prioriteres fællesskabet og samværet børnene imellem på tværs af alder og klasser højt. Som skoleleder Lars Juul Mikkelsen forklarer, så er det vigtigt, at vi, både børn og voksne, er fælles om det at gå i skole, det at være samme om at blive klar til det samfund der venter på den anden side af grundskolen. På Friskolen er det vigtigt, at det hele menneske bliver mødt, set og udrustet, både i det faglige og det menneskelige. Vi tror på, at det skaber rummelige, robuste og handlingsparate unge mennesker når de går ud af vores 9. klasse.

Så var der også lige politiker-besøg: Ulla Tørnæs (V) og Henning Hyllested (EL) diskuterer ”koblingsprocent” med Friskolens ældste elever. Her byder Lars Juul Mikkelsen velkommen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Maks. 20 elever per klasse

De 16 lærere – både hel- og deltidsansatte – mødes af en ledelsesstil, der bygger på høj tillid og frihed for den enkelte – og kun et minimum af kontrol.

- Vi har desuden det udgangspunkt, at der maksimalt er 20 elever i en klasse, og lige nu er vi ved at optage elever til den kommende 0. klasse, der begynder i et førskole-tilbud til april. 13 er indmeldt på nuværende tidspunkt, og der er løbende indskrivning, fastslår skoleleder Lars Juul Mikkelsen.

Allerede 26. november er første møde fastlagt med den nye forældrekreds. Det tætte og engagerede forældre-samarbejde er også ét af skolens bevidste særkender.

Annonce

Skolepenge i 11 måneder

”Friskoler og private skoler er for rige forældres dumme børn”. Den sætning lyder vel indimellem stadig; om end den ikke bliver mindre forkert eller fordomsfyldt af den grund.

Men ja. Det koster at sende sine børn i privat skole. På Friskolen i Bramming er taksten for 1. barn 1.140 kroner per måned på 0. til og med 4. klassetrin. På 5.- 9. klassetrin er månedsbetalingen 20 kroner højere. Der betales kun skolepenge i 11 måneder, og der ydes søskenderabat efter nærmere fastsatte regler. I SFO’en (skolefritidsordningen) betales der kun for det antal timer, man benytter. Taksterne er her opdelt i time-moduler.

- Det kan måske lyde dyrt for nogle, men vores forældre finder betalingen rimelig, og vi har – vil jeg gerne understreg kraftigt – elever fra alle indkomstgrupper og alle familieformer. Det er både vigtigt og godt, siger Lars, da vi ønsker at afspejle det samfund som børnene er en del af. Økonomien betød dog, at han for et par måneder havde travlt ved regnemaskinen. Den nye regering varslede markant fald i den offentlige støtte til friskole-formen.

Eksperimenter er der også masser af plads til. Foto: Friskolen
Annonce

"Koblingsprocenten"

Det er den såkaldte ”koblingsprocent”, det her drejer sig om. Den er i dag 76. Det bliver den ved med at være, fordi regeringen forleden tog forslaget af bordet, da der ikke kunne skaffes flertal for det.

Regeringen havde ellers raslet med planer om at sænke ”koblingsprocenten” fra 76 til 71. I kontanter ville det betyde et fald i statstilskuddet på Friskolen i Bramming på 438.000 kroner; svarende til én lærerstilling.

- Derfor er jeg glad for, at vi kan fortsætte med at drive skole som vi gerne vil. Det vil i den her forbindelse sige, at vi kan fortsætte med at gøre en ekstra indsats for alle børn, også dem med særlige behov, fortæller Lars.

- I år har vi fem elever med særligt behov, og tilbuddet til dem havde vi nok måttet reducere, hvis statstilskuddet faldt.

Lars Juul Mikkelsen forklarer også, at skrønen om ”de rige privatskoler” er og bliver en skrøne:

- Men vi er nødt til at lave overskud for at spare op over flere år, hvis vi skal foretage en større investering. Investeringer på de kommunale folkeskoler kører efter andre regler, hvor der ikke uden videre kan overføres penge fra ét år til det næste.

- De økonomiske kendsgerninger er i øvrigt, at vi får omkring 50.000 kroner i offentlig støtte, mens folkeskolerne får 62.000 kroner per elev.

Uden mad og drikke…………….Foto: Friskolen
Annonce

Fra Holsted til Esbjerg

Eleverne på Friskolen i Bramming kommer geografisk fra hele Bramming og de omkringliggende landsbyer fra Holsted til Esbjerg. En skolebus er derfor noget, der skal findes penge til inden for skolens budget. Omkring 30 elever kommer med bussen hver dag.

En anden fordel ved at have egen bus er også, at ture med eleverne er en helt naturlig del af skoledagen på Friskolen. Der ligger mange gode oplever og stor læring i et besøg på et kunstmuseum, hos Street mekka eller lignende steder, og dem ønsker Friskolen inddraget i skoledagen.-

- Vi håber ikke, der pilles ved ”koblingsprocenten”. Som det er nu – med en procent på 76, kan vi fortsat være en lille skole med lav klassekvotient, og vi kan løfte et ansvar over for alle børn.

- Den nærhed og tryghed, som skolen her – med ét spor fra 0. til og med 9. – er ideel i forhold til trivsel, omsorg, forældresamarbejde og læringsmiljøer. Det vil vi alt sammen nødig give køb på.

Ordet ”koblingsprocent” menes opfundet, fordi man kan træde mere eller mindre hårdt på koblingen. De 76 pct. betegner man på Friskolen i Bramming som fornuftige for at kunne drive en friskole med rimelig forældrebetaling.

Læs også: Forskel på leje af sports- og svømmehal

Og her er vi på den store dannelses-udflugt. Foto: Friskolen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Årets instruktør

Annonce