Annonce
Ugeavisen Bramming

Gør klar til skybrudssæsonen

Et skybrud er et dramatisk vejrlig.
I takt med at sommeren gør sit indtog, stiger risikoen for skybrud også. Og vandmængderne fra oven kan gøre stor skade, hvis du ikke sørger for at forberede dig.
Annonce

SOMMER: Den danske sommer er en omskiftelig størrelse, hvor bagende sol og voldsomt regnvejr følges hånd i hånd. Én ting er dog sikkert: Samtidig med at klimaet i Danmark bliver gradvist varmere, stiger risikoen for skybrud.

Danmarks Meterologiske Institut (DMI) har vurderet, at risikoen for skybrud vil blive fordoblet frem mod år 2100. Og selvom det kan virke som fjern fremtid, har vi allerede de senere år oplevet flere eksempler på de store konsekvenser, det kan have, når himlen åbner for sluserne. Faktisk har DMI tidligere konstateret, at der i gennemsnit er 22 dage hvert år, hvor der et eller andet sted i Danmark forekommer skybrud.

Topper i august

-Antallet af skybrud topper typisk i august, så det er nu, man som boligejer skal sætte ind for at forebygge de skader, der kan følge med, når vandet vælter ned, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som bl.a. repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder, og forklarer:

-Inden man går ud og investerer i for eksempel en højvandslukker, er det en god idé at starte med ganske almindelig ”rengøring” af tagrender og sandfang, så de ikke stoppes til og forhindrer vandet i at komme væk, siger han.

Ifølge Birger T. Christiansen er det især mos og gamle blade, der kan samle sig i tagrenden og efterfølgende stoppe både nedløbsrør og samlebrønde til. Hvis det resulterer i vandskader, at man som boligejer har forsømt at holde tagrenderne fri for skidt, risikerer man, at forsikringen ikke dækker.

-Samtidig bør man holde øje med riste og afløb i for eksempel kælderhalse og lyskasser og sørge for at få fjernet blade og andet naturaffald, forklarer Birger T. Christiansen.

Kan kloakken klare presset?

Det vigtigste, når skybruddene rammer, er, at vandet kan komme væk fra huset. Derfor kan det også betale sig at få tjekket, om kloakken fra huset fungerer, som den skal – især hvis du tidligere har haft problemer på regnvejrsdage.

-Du kan betragte det lidt ligesom et bileftersyn, hvor du får en mekaniker til at tjekke alle de vitale dele. Kloakken er en vigtig del af boligen, men samtidig har vi en tendens til at glemme den – nok fordi vi jo ikke kigger på den til daglig, siger Birger T. Christiansen.


Kloakken er en vigtig del af boligen, men samtidig har vi en tendens til at glemme den – nok fordi vi jo ikke kigger på den til daglig.

Birger T. Christiansen


-Men det kan godt betale sig at få en autoriseret kloakmester ud for med jævne mellemrum at få tjekket kloakkens stand, så eventuelle gamle blade eller brud ikke forhindrer regnvandet i at løbe væk, anbefaler han.

Brug fagfolk til klimasikring

I det hele taget er det en god idé at få klimatjekket boligen. Der kan være stor forskel på behovet for skybrudssikring, alt efter hvordan huset er bygget, og hvor det ligger.

-Hvis dit hus for eksempel ligger højt, er risikoen for skader ved skybrud naturligt nok ikke lige så stor, som hvis det er placeret i en bakkedal. På samme måde er der større sandsynlighed for skader, hvis huset har en kælder, siger Birger T. Christiansen.

-Derfor vil det være fornuftigt at få en autoriseret installatør eller kloakmester til at tjekke boligen og vurdere, om der er behov for eksempelvis at få installeret højvandslukke, som kan forhindre, at vandet stiger op fra kloakkerne. Omvendt er der ingen grund til at investere i den slags løsninger, hvis der ikke er behov for det, understreger han.

Fakta om skybrud

·I gennemsnit rammes Danmark af skybrud 22 dage per år.

·Der er tale om skybrud, hvis der falder over 15 millimeter regn på en halv time.

·Så sent som den 27. juni blev Kruså ramt af et voldsomt skybrud, der gav hele 27,6 millimeter regn på 30 minutter.

·2014 er hidtil det år, hvor der blev registreret flest dage (33) med skybrud.

·Det er især i sommermånederne, at Danmark rammes at skybrud – med august som den klart mest regnfulde måned.

·Det skyldes, at varm luft kan indeholde mere fugt end kølig luft.

·Meterologer forventer, at stigende temperaturer de kommende år vil øge antallet og intensiteten af skybrud.

·Den 2. juli 2011 blev København ramt af et af de kraftigste skybrud i nyere tid, som forårsagede skader for omkring 3 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce