Annonce
Ugeavisen Bramming

Genbrugs-tal afslører ændret borger-adfærd

Det var koldt, og det sneede, så der var behersket trafik på genbrugspladsen i Bramming, hvor vi snakkede genbrug med Jan Jensen (t.v.), Morten Albertsen og Susanne Snedker Poulsen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Statistikken fra kommunens genbrugspladser fortæller både noget om årets klima, borgernes mindre avishold, nej-tak til reklamer, øget plast-affald undtagen for plastik-havemøbler og mange andre adfærds-ændringer.

BRAMMING: Selv om det er tons- og procenttallene for 2019 sammenlignet med 2015, vi har på dagsordenen for denne artikel, så er miljøtekniker Jan Jensen fra Esbjerg Kommunes afdeling for industri/miljø & affald og pladsformand/teamkoordinator for Bramming og Ribe genbrugspladser, Morten Albertsen, mest spændt på at se opgørelserne for 2020.

- De er ikke gjort op og bearbejdet endnu, men at de vil være præget af coronaen er helt sikkert. Rigtig mange har tydeligvis brugt nedluknings-perioderne til at gi’ hus og have en omgang, mener Jan og Morten.

- Hvad der ikke er kommet af brugt trykimprægneret træ, trærammer, vinduer med ramme og andet byggeaffald… Der er kommet en del mere end normalt, fortæller Morten Albertsen.

- Ligesom mange jo også har benyttet den øgede tid derhjemme til at få sat ekstra skik på haven, fældet nogle træer, rykket trærødder op, ryddet nogle buske og så videre, siger Jan Jensen – og tilføjer, at mængden af haveaffald nu svinger mest efter, hvordan klimaet har været det pågældende år. Har vi tørke-sommer som i 2018 og 2019, skal plænen jo ikke slås så ofte. Er det derimod en regnfuld sommer, så gror både græs og ukrudt lystigt.

Jan Nissen og Lukas Eriksen fra Bramming benytter corona-nedlukningen til at sætte nyt køkken op. Det afspejler sig i mængden af byggeaffald. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Haveaffald afhænger af klimaet

Og der er dokumentation i Jan Jensens tal for genbrug. I 2015 blev der totalt i hele Esbjerg Kommune indsamlet 24.957 tons haveaffald, mens der i 2019 med en tør sommer kun landede 18.260 tons haveaffald fra havespandene på genbrugspladserne i Ribe, Bramming, Tarp og Måde.

Et andet område, hvor genbrugstallene afspejler samfundsudviklingen og borgernes adfærd, er for pap og papir. Her blev der i 2015 i hele kommunen genbrugt 6.251 tons pap og papir, hvoraf de 5.047 er indsamlet fra borgernes blå papir-genbrugsspande eller containere ved boligblokkene.

I 2019 var totalen skrumpet ind til 5.102 tons, hvor de 3.912 tons var indsamlet af genbrugsvognene, der henter affald og genbrug kommunen rundt på præcise indsamlingsdage.

Annonce

Emails og mobiltelefoner

De to genbrugs-folk har her en teori om, at ipad, email og mobiltelefon har overflødiggjort megen papir- og kuvertkorrespondance. Folk holder heller ikke så mange papiraviser længere, men læser nyheder online eller nøjes med radio og TV, og endelig siger mange nej-tak-til-reklamer:

- Det bliver spændende at se, hvor meget pap, der er leveret i 2020. En kendsgerning er det jo, at pakkeposten og nethandelen har opadgående kurver her i nedluknings-tiden.


Det bliver spændende at se, hvor meget pap, der er leveret i 2020. En kendsgerning er det jo, at pakkeposten og nethandelen har opadgående kurver her i nedluknings-tiden.

Jan Jensen og Morten Albertsen


Et ikke helt nemt forklarligt tal er mængden af makuleret, fortroligt genbrugspapir. Det var i 2015 seks tons, mens det i 2019 var 15 tons.

Annonce

Meget mere plast-affald

Plastaffald har også sin markant opadgående kurve – dog ikke for plast-havemøblernes vedkommende:

Totalt blev der i 2015 genanvendt 587 tons plast, hvoraf de 120 var indsamlet i genbrugsbeholderne. I 2019 var totaltallet sprunget op til på 873 tons, hvoraf de 275 var indsamlet ude ved borgernes bopæl.

I statistikken opgøres plast-genbruget i fire kategorier: Blød plast, hård plast, PVC og havemøbler. Her er stigningen markant for både blød og hård plast, mens stigningen for PVC er beskeden, fra 113 til 120 tons.

- Vi har i løbet af de fire år fra 2015 til 2019 sat beholdere op ved husstandene til hård plast. Det er helt givet det, der giver udslaget her, mener Jan Jensen og understreger, at mængden af restaffald jo skrumper, des flere genbrugs-emner, der får ”sin egen spand”.

Af samme grund tømmes ”den gamle” skraldespand mange steder nu også kun hver anden uge.

Annonce

Vi er gode til genbrug

Både han og Morten Albertsen adresserer så lige en pæn karakter til borgernes evne og vilje til at sortere på genbrugspladserne.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Fællesskab

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Friis-Brows & Beauty

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce