Annonce
Ugeavisen Bramming

Gjørding Stattion malet i 1874

Gjørding Stattion fotograferet efter C. J. Jespersen Ensteds maleri i Søren Manøes bog om den tidligere danske gårdmaler. En fotostat af maleriet kan i dag ses på plejecentret Østergården i Gørding
Gårdmaler C. J. Jespersen Ensted (1836-1879) malede som noget usædvanligt også Gørding Station – samme år som banestrækningen Lunderskov-Esbjerg-Varde blev åbnet.

GØRDING: C. J. Jespersen Ensted er en tidlig dansk gårdmaler – det vil sige et menneske med talent for at male bygninger, så de fremstår autentisk for eftertiden. Jespersen Ensted er ført i Aabenraa i 1836 som uægte søn af en tjenestepige, der tjente på Løjtland og udlagde en derboende søn, søfareren Christian Jesper Jespersen, som faderen.

Christian Jesper Jespersen Ensted – sidste navn er navnet på en lille landsby syd for Aabenraa – havde et svageligt helbred, og han flygtede mod nord for at undgå at blive indkaldt til deltagelse i den fransk-tyske krig 1870-71.

Alt dette – og meget mere historisk interessant – oplyser forfatter og tidligere museumsinspektør Søren Manøe i bogen om gårdmaleren, der begyndte sin malerkarriere i det vestjyske i Blåvand i 1871 og ernærede sig som omvandrende gårdmaler, der i nederste venstre hjørne af hvert billede skrev årstallet for maleriet, mens hans navnetræk C. J.Jespersen Ensted altid stod/står i højre hjørne.

Annonce

Fotografisk sirlighed

Én af de bygninger, der med fotografisk sirlighed er blevet til et maleri, er Gørding Jernbanestation – eller som det står på billedet, der er malet i 1874: Gjørding Stattion, Gørding By og Sogn, Gørding Herred, Ribe Amt, Jernbanegade, 6690 Gørding. Ejer: DSB.

Billedet er nr. 78 fra Jespersen Ensteds pensel, og det oprindelige billedes opholdssted eller ejer kendes ikke. Det her gengivne er fra en fotostat, der står på plejehjemmet Østergården i Gørding og er 59 x 84 cm stort.

Annonce

Usædvanligt motiv

Søren Manøe skriver i bogen ”C. J.Jespersen Ensted – en tidlig dansk gårdmaler” følgende om billedet af Gjørding Stattion:

Et højst usædvanligt motiv fra Jespersens hånd. Gørding Station er typisk for de stationer, der blev bygget langs den sydjyske tværbane fra Lunderskov til Esbjerg. Banestrækningen Lunderskov-Esbjerg-Varde blev indviet 3. oktober 1874. Stationen er set fra nord. I forgrunden ses stationspladsen og bag stakittet perronen og jernbanesporene. Stationsbygningerne er opført i grundmur med sort skifertag. I midten ligger stationsbygningen med indgangen til ventesalen i venstre side. Vinduet til højre for døren er til stationskontoret, og husets højre del danner bolig for stationsforstanderen. Huset til venstre er toiletbygningen og til højre pakhuset. I det åbne landskab bag stationen skimtes fire gårde.


Et højst usædvanligt motiv fra Jespersens hånd. Gørding Station er typisk for de stationer, der blev bygget langs den sydjyske tværbane fra Lunderskov til Esbjerg. Banestrækningen Lunderskov-Esbjerg-Varde blev indviet 3. oktober 1874.

Søren Manøe
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Fællesskab

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Friis-Brows & Beauty

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce