Annonce
Ugeavisen Bramming

Gram Slot er fyldt med mysterier og andet godt

Grevindens datter, frøken Amalie, og kongens skatmester er to af de figurer, der indgår i denne sommers Detektivgåden på Gram Slot. Pressefoto
Hvor er de malerier, grevindens datter maler? Hvor er den spilledåse, spøgelset efter grevinde Dagmar forsøger at finde, og hvor er det krudt gravet ned, som den svigefulde kusk smuglede? Det vrimler med mysterier denne sommer på Gram Slot, som hver torsdag også disker op med sønderjysk kaffebord og sommermarked.

XL på tur: Denne sommer foregår der masser af mystiske ting på Gram Slot. Derfor kan man løse billet til at opklare forskellige mysterier, mens man kommer rundt i og omkring på slottet og lærer om dets historie.

Idéen kom, da familien Brodersen var på ferie sidste år.

- Vi var på sommerferie på Ry Højskole. Så kom vi til at tale med vores kursusleder, som fortæller, at de har lavet sådan noget på Højris Slot på Mors, fortæller Sanne Brodersen.

Annonce

Sammen med ægtefællen Svend Brodersen ejer hun Gram Slot. Til daglig driver de slottets økologiske landbrug, som også strækker sig over et par tilhørende gårde. Men når man nu har investeret i en meget stor bunke ældre mursten, der i århundreder har været sat sammen på rette vis og både udgør et slot, en kro og til slottet hørende lader og andre længer, så kan de jo lige så godt bruges til noget spændende.

Detektiv for en dag

Den store stue, Schack-salen, hvor familien Brodersen normalt holder jul og andre af årets store fester, er indrettet som et af de rum, publikum skal igennem. Det samme er en række andre rum i stueetagen og på første sal.

Syv skuespillere bruger deres sommer på at spille roller i mysteriet som fæstebønder, kongens skatmester og grevindens datter – for blot at nævne nogle. Det er firmaet Mysteriet, som står for det praktiske i Detektivgåden, fortæller Mathias Nilsson, der ejer Mysteriet sammen med tre kompagnoner.

Mathias Nilsson og Sanne Brodersen ved tidsmaskinen, der denne sommer markerer indgangen til Gram Slot og Detektivgåden. Foto: Martin Wilde

- Vi formidler historie på en anden måde. Vi har kigget på Gram Slots historie og fundet nogle passende historier, sat dem sammen og overdramatiseret dem, blandt andet om en krudtsmugler, fortæller Mathias Nilsson:

- Der går syv skuespillere rundt og spiller roller. De har alle lært skuespil på Ry Højskole. De spiller hele dagen og levendegør på den måde en del af slottets historie, samtidig med, at det er spændende at opleve.

Mia Steen Larsen fra København er en af de syv skuespillere, der er med til at levendegøre Gram Slots historie gennem Detektivgåden. Hun spiller Frøken Amalie, som er grevindens datter. Foto: Martin Wilde
Annonce

Anderledes formidling

Idéen er, at publikum, der løser en billet og træder ind i rollen som detektiv, går gennem en tidsmaskine og bliver usynlige for skuespillerne, som optræder med deres roller på passende tidspunkter rundt på slottet – også selv om der ikke er publikum i nærheden. Midt blandt rekvisitter og skuespillere går de besøgende detektiver så rundt som en anden Hercule Poirot, der er blevet kaldt til et slot i provinsen, for at opklare store og små mysterier blandt adelige og bønder.

En fordrukken fæstebonde har indtaget Jagtstuen som en del af Detektivgåden på Gram Slot. Foto: Martin Wilde
En tjenestepige kan ikke holde sig fra de lækre kager i Detektivgåden på Gram Slot. Foto: Martin Wilde

- Det er spændende at se slottet brugt på en anden måde. Det er fantastisk at se glade mennesker opleve det. Kulturarven bliver bedst bevaret ved at blive brugt, siger Sanne Brodersen og kigger på de mange hundrede år gamle, røde mursten:

- Når man betaler entré eller køber en pølse, er man med til at bevare kulturarven, siger hun.


Der går syv skuespillere rundt og spiller roller. De har alle lært skuespil på Ry Højskole. De spiller hele dagen og levendegør på den måde en del af slottets historie, samtidig med, at det er spændende at opleve.

Mathias Nilsson, medindehaver af Mysteriet


Annonce

Gratis og entré

Penge skal der til. Skuespillerne arbejder jo heller ikke gratis, når de syv dage om ugen i seks på hinanden følgende uger i sommerferien hver dag mellem kl. 11 og 17 træder op og ind i deres roller på slottet. Men ellers ligger det Sanne Brodersen meget på sinde, at det er gratis at komme ind til en del arrangementer på Gram Slot.

Hver torsdag i sommersæsonen er der marken på gårdspladsen ved Herregårdsstalden. Foto: Martin Wilde

Gram Slot denne sommer

Der er Sommermarked hver torsdag i sommersæsonen på gårdspladsen ved Herregårdsstalden.

Det er også i Herregårdsstalden, der er sønderjysk kaffebord med 21 forskellige kager. Det sker hver den første søndag i måneden, men også på torsdage i sommersæsonen, når der er sommermarked.

Detektivgåden kan løses på Gram Slot alle dage mellem kl. 11 og 17 frem til og med 8. august.

Læs mere om de mange aktiviteter, åbningstider og priser på gramslot.dk

På hjemmesiden kan du også se, hvordan du bestiller billetter.

- Det skal være til at komme her uden at have pengepungen op af lommen hele tiden. Vi er selv en stor familie – vi har fire børn – så vi ved, at det koster at holde ferie. Ved at komme her får man noget historie med hjem. Det er gratis at komme på markedet og benytte slotsparken og legeredskaberne og se vores nye store køkkenhave her oppe bagved. Men selvfølgelig koster det at komme til sønderjysk kaffebord og detektivgåde og at købe en pølse og noget at drikke. Men resten er gratis, siger Sanne Brodersen.

Sanne Brodersen i Schack-salen, hvor familien fejrer jul, men som denne sommer indgår som et af de rum, hvor Detektivgåden udspiller sig i. Foto: Martin Wilde
Et par fæstebønder diskuterer situationen på Gram Slot. Pressefoto
Hele holdet af skuespillere samlet på trappen foran Gram Slot. Pressefoto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen fra Vong vender tilbage til vikingerne

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Krimiforfatter på biblioteket

Ugeavisen Bramming

Vækstpulje spreder penge

Ugeavisen Bramming

Fritidscenter klar med ny OL-disciplin: Klatrevæg klar til indvielse i Bramming

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Bramming

Se og smag på Bents Dexter-kvæg

Ugeavisen Bramming

Skechers sponsorerer Taekwondo klubben

Ugeavisen Bramming

Hvem bliver den første på Jægervænget

Ugeavisen Bramming

Til 20 års jubilæum for Ejners sten

Ugeavisen Bramming

Forsamlingshus har god udlejning

Ugeavisen Bramming

Postorkestret spiller i foyeren

Ugeavisen Bramming

Op i gear

Ugeavisen Bramming

Landsbyparken indviet med maner

Ugeavisen Bramming

Idéforum med på messe i Hunderup

Ugeavisen Bramming

Stephanie er ene pige på værkstedet

Ugeavisen Bramming

Bæredygtighed på revy-menuen

Ugeavisen Bramming

Astrid har en snegl som kæledyr

Ugeavisen Bramming

Første projekt på frisatte skoler: Dyrskue samler elever på tværs af klasser

Ugeavisen Bramming

Aleksander Malerfirma er årets håndværker - igen

Ugeavisen Bramming

Jubelbrøl da politikerne gav de unge en håndsrækning: Afsætter 2,3 mio. kroner til ny skaterpark

Ugeavisen Bramming

Det vidste du ikke om Kurt Cramer: Bilforhandleren elsker at lade vinden og bølgerne styre kursen

Ugeavisen Bramming

Talentet fra Lille Darum er både nordisk og dansk mester: Anna er en guldpige

Annonce