Annonce
Ugeavisen Bramming

Havefolket er vågnet op til forår

Maibritt Jørgensen med et lille udsnit af de blomster og farver, hun kan byde på til krukker, kurve og altankasser. Foto: Kirsten Enevoldsen
Det er ved at være tid både at forberede og planlægge havesæson 2021.

BRAMMING: Jo – det kribler tydeligvis i fingrene på folk for at komme i gang i haven. Tilsyneladende har coronaen gjort, at folk nærstuderer frøkataloger og havetidsskrifter før rejsebureauernes tilbud:

- Mange liner op til, synes jeg at høre, at i påsken, da skal haven altså gøres klar til sæson 2021. Køkkenhaven, kartoflerne – prydhaven, blomsterne – frugtbuske- og træer, hæk og – ikke mindst græsplænen.

- Jeg tror ligefrem, coronaen har gjort mange til havemennesker, endda med fokus på at blive selvforsynende, siger Maibritt Jørgensen fra Majholm Anlæg på Smedevej i Bramming.

Annonce

Nye kartoffelsorter

Ligesom mange andre gartnere er Maibritt Jørgensen da også lidt bekymret for, om hun kan blive ved med at genbestille især bærbuske og frugttræer hos grossisterne, for rykket har her været langt, langt større end vanligt.

- På kartoffelfeltet er jeg dog rigtig godt med – både med kendte og helt nye sorter, siger Maibritt med en tilføjelse om, at hvis havefolket ikke har gjort det endnu, så er det NU, de skal ud af starthullerne. Kartoflerne skal lægges til forspiring, hvis man vil have nye kartofler af egen avl til grundlovsdag.

- Hvad man så foretrækker – de velanskrevne bintje og sava eller nye kulørte sorter som de blå purplerain eller den røde folva, ja det er jo et temperaments-spørgsmål.

Annonce

Stauder

Så er tiden også ved at være inde til at klippe ned i staudebedet og eventuelt forny det. Her kan Maibritt Jørgensen blandt meget andet byde på en række nyheder inden for pæon-familien. Også alt til krukker ved hoveddøren eller på terrassen er der stort udvalg i: En spraglet krukke eller en ensfarvet. Påskeliljer i alle størrelser. Hornvioler i alle farver. Igen en smagssag, hvad man går efter.

- Og så er det jo altså nu, havefolket måske skal fylde et hul i hækken med en ny plante og frem for alt få taget hul på forarbejdet til en fin, blød, tæt og plan græsplæne. Her er riven det første og vigtigste haveredskab at gribe til, tilråder Maibritt.

Annonce

Plænen skal plejes

- En plæne skal jo plejes hele sæsonen, men først og fremmest have en god start. Riv den godt af, så der kommer lidt luft til rødderne. Der skal kigges noget gødning ud, som gøder græsset og samtidig gør det modstandsdygtigt over for mos og ukrudt.


En plæne skal jo plejes hele sæsonen, men først og fremmest have en god start. Riv den godt af, så der kommer lidt luft til rødderne. Der skal kigges noget gødning ud, som gøder græsset og samtidig gør det modstandsdygtigt over for mos og ukrudt.

M


- Når solen har fået plænen til at gro, er det tid – måske i påsken? – til første klipning. Husk her at indstille skæret højt, så det fremspirende græs får en chance. Så skal der ellers topdresses, fyldes huller – og rives igen-igen, ligesom man jævnligt skal rundt med spanden med NPK-gødning, siger Maibritt Jørgensen, der også lige slår et slag for roserne:

- Det varer noget, før de knoppes og for alvor tænker på at springe ud, men sørg gerne for en ”go’ madpakke” til dem, så de har noget at vokse og folde sig ud af senere på sæsonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hemmeligheder

Annonce