Annonce
Ugeavisen Bramming

Hunderup Kirke nænsomt og smukt restaureret

Et kig op mod kor, prædikestol og alter i den nyrestaurerede Hunderup Kirke. Foto: Kirsten Enevoldsen
Festgudstjeneste og kirkesamvær på søndag for at markere genåbningen efter otte måneders arbejde.
Annonce

HUNDERUP/SEJSTRUP: ”Kirken den er et gammelt hus” – Grundtvigs salme fra 1837 er på repertoiret, når Hunderup Kirke fra 1200-tallet genåbner ved en festgudstjeneste søndag eftermiddag den 22. november. Siden april har den gennemgået en grundig restaurering. Og den er blevet smuk. Absolut en festgudstjeneste værd, selv om menigheden – på grund af corona - må nøjes med at lytte.

Kirkens organist gennem 25 år, Dorte Grangaard sætter sig til orgelet, akkompagneres af Hanne Degn på trækbasun, og der er solosang ved kirkesanger Hanne Præstegaard og Lucie Jørgensen.

Det er naturligvis sognepræst Ole Witte Madsen, der går på prædikestolen – og for første gang står under den nyrestaurerede lydhimmel.

Annonce

Budget på 1,92 mio. kroner

Efter gudstjenesten fortæller stenkonservator Leif Vognsen og Anne Marie Steensberg om restaureringen. Herefter er ordet frit, inden menighedsrådet byder på et let traktement - også i kirken. Det hele sker fuldt forsvarligt i forhold til de gældende corona-retningslinjer, oplyser menighedsrådets formand, Lena Randrup.

Epitafiet med fine nye guldstaferinger. Foto: Kirsten Enevoldsen

Ugeavisen har – sammen med Lena Randrup - smugkigget og fået lidt fortalt om restaureringen, der er udført ud fra et budget på 1,92 mio. kroner. Menighedsrådet har søgt fondsmidler til konserveringsarbejderne og modtaget 200.000 kr. fra Augustinusfonden samt 762.000 kr. fra Statens Kirkeistandsættelsesordning.

-Resultaterne er slående, og nu glæder vi os til at vise menigheden det, siger Lena Randrup.

Indvendig er loft og bjælker blevet malet, væggene kalket og stolerækkerne pletmalet. Der er monteret hærdet glas på den ene side af den store sirligt udskårne dør fra 1724 mellem kirkerummet og tårnrummet, der - ligesom koret - har fået ny tidssvarende belysning.

Annonce

Flere minder fra Kjærgaaard

Af kirkens øvrige inventar er epifitafiet – en slags mindetavle over ejere fra Kjærgaard – i koret nok det mest markante. Her var den mindre, hvide marmortavle under epitafiet ved at arbejde sig ud af muren, så noget skulle ske. Da man så skulle i gang, blev beslutningen, at hele kirken indvendigt skulle ha’ en omgang.

Det restaurerede gravmæle for Niels Lange og Abel Skeelsdatter til Kjærgaard, som ligger bag alteret. Foto: Kirsten Enevoldsen

Epitafiet er rejst i 1700-tallet til ære for herregårds-herskabet Christopher Friederich Gersdorff og hans hustru Margarethe Rosenørn på Kjærgaard. Det var noget forfaldent, men stråler nu igen med guldblade på bogstaverne samt restaurering og polering af marmorpladerne, hvori pladen er indfattet.

Altertavlen – et maleri af lignelsen i Lukas-evangeliet, hvor Jesus taler med Martha og Maria, og bag denne er et stort gravmæle over parret på Kjærgaard i 1569: Niels Lange og Abel Skeelsdatter er begge blevet top-restaureret og poleret op, ligesom der er monteret nogle gamle kistebeslag med guldstafferinger på plader, som nu også hænger i koret.

Den sirligt udskårne dør mellem fra 1724 mellem kirkerum og tårnrum. Foto: Kirsten Enevoldsen

-Vi synes, kirken er blevet så fin, uden at det på nogen måde er gået ud over den oprindelige historiske arkitektur, siger Lena Randrup, der tydeligt holder af at vise den frem og fortælle dens historie.

Og mens vi går endnu en runde i den ”nye” kirke, tjekker organisten, at orgelets piber lyder præcis som de skal til festgudstjenesten på søndag.

Alteret, der også er blevet restaureret, viser lignelsen, hvor Jesus taler med Martha og Maria. Foto: Kirsten Enevoldsen

De har udført arbejdet:

Ud over konservatorerne, som er private fiirmaer, der er godkendt af Nationalmuseet:

Stenkonservator Leif Vognsen, Mårslet

Steensberg Konservering ApS, Kerteminde

Håndværkerne:

Murer: ELC Byg, Løgumkloster

Tømrer: Bjarne Hein Jensen, Hunderup

Maler: Poul Erik Rasmussen ApS, Gørding

Elektriker: Gredstedbro El

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Traditioner

Annonce