Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem vil med på ”losseren”?

Den lille smule ekstra arbejde med affaldssorteringen kan faktisk give mig en følelse af at gøre en forskel, skriver Karin Egholm i denne klumme. Foto: Jens Jager

Som altid når jeg skal skrive klumme, så går der et par dage med at kigge nøje på, hvad jeg er optaget af i min hverdag – lige nu er det godt nok, ud over mit arbejde, sommerspillet i Varde – og hvad der eventuelt kan være af en mere bred interesse for dig som læser.

Og mon ikke, at de er jer, der er i samme aldersgruppe som jeg, kan genkende den her.

Den finere madlavning har fået et nyt element. Nu handler det ikke længere om, at man alene skal holde øje med de pocherede æg med mild sennepscreme, kalveculotten, de karamelliserede løg og den dampede perlebyg. Næh, nu skal der nemlig også sættes fokus på opskriften for den detaljerede og finere affaldssortering.

Annonce

Æggeskallerne skal i grønt affald, sennepsdåsen skal i hård plast, medmindre der stadig er lidt sennep i, for så skal den i restaffald. Kalveculotten har ligget på en bund af hård plast, som skal til genbrug, men er pakket i blød plastik som skal i restaffald. Løgtoppene må komme i haveaffald, og perlebygspakken må komme i pap og papir, imens den papirspose, som er inde i pakken, skal i restaffald.

Jeg synes, det er fantastisk, at vi efterhånden er kommet så lang med at genbruge så mange ressourcer som muligt. Og når det så er sagt, så skal jeg selvfølgelig heller ikke gøre mig bedre, end at jeg en gang imellem også godt kan synes, at det er pænt besværligt.

Men tænk på hvor dejligt det er, at vores madrester kan blive til varme i radiatoren. Og at det måske er avisen fra sidste år, jeg kan pakke gaven til fætter Kristian ind i. Det er måske tredje gang, jeg drikker af en coladåse, og plastikken rundt om oksekødet var måske en nytårshat for et år siden?

Som resultat af det, så er vores indkørsler til gengæld fyldt op med farvestrålende spande og under vores køkkenvaske står diverse bøtter, og der ligger bjerge af grønne poser.

Så er det her, jeg bliver en lille smule nostalgisk og måske også en lille smule skræmt. For kan I huske, hvordan vi i vores barndom bare smed det hele i en stor stak på ”losseren” og hvordan det hele bare blev gravet ned i jorden? Køleskabe, kartoffelskræl, gamle aviser, konservesdåser og barnevogne i en stor pærevælling.

Kan I huske, at man dengang, som helt almindelig borger, også havde adgang til lossepladsen? Man kunne køre ud og læsse sit skrammel af uden hensyn til, om der var tale om metal, blød plastik eller småt brændbart. Et sjovt barndomsminde er, at min far på en helt almindelig lørdag eftermiddag kunne finde på at råbe:

- Hvem vil med på losseren?

Snart var bilen fyldt op med unger, der elskede den slags udflugter, og som syntes, det var intet mindre end en fest.

Min mor var knap så begejstret, for hun vidste godt, at der var chance for, at vi havde lige så meget med hjem, som vi skulle aflevere. Desuden kunne det også kræve en ekstra tøjvask for at fjerne den sødlige dunst, der altid hvilede over den slags steder og efterfølgende over os.

Når vi ved, hvad vi ved i dag, kan jeg ikke lade være med at tænke, hvad de ansvarlige mon havde tænkt, der skete med al det affald, der blev gravet ned? Troede de, at det hele bare ville forsvinde på magisk vis? Eller tænkte de: ”Det må de rode med i næste generation?”

Heldigvis er vi blevet klogere. Det kan faktisk gøre mig glad at se den aktivitet og det mylder, der næsten altid er på genbrugspladsen. For det indikerer, at vi som borgere gerne vil gøre en ekstra indsats for miljøet.

Vores personlige bidrag til genbrugstanken, uden at vi skal lænke os til supertankere eller kæmpe i en urskov, er super vigtig. Den lille smule ekstra arbejde med affaldssorteringen kan faktisk give mig en følelse af at gøre en forskel, og så gør det jo ikke noget, at man super nemt kan komme af med alt det skrammel, man har fået stablet op på både loftet og i garagen.

Det er nu slet ikke så tosset med hverken skraldespande i mange farver eller en genbrugsplads lige om hjørnet. Husk det næste gang, du går i gang med affaldssorteringen.

Kan I huske, at man dengang, som helt almindelig borger, også havde adgang til lossepladsen? Man kunne køre ud og læsse sit skrammel af uden hensyn til, om der var tale om metal, blød plastik eller småt brændbart.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Kontoret holder minibyfest torsdag, fredag og lørdag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Nørretorv var næsten fyldt til lørdagskoncert

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Åbner egen frisørsalon: En drøm er gået i opfyldelse for Ziba

Ugeavisen Bramming

Pligt for til i morgen

Ugeavisen Bramming

DSB fjerner togpersonalet fra intercitytog til Esbjerg

Ugeavisen Bramming

64-årig mand væk i fem dage: Nu er han fundet

Ugeavisen Bramming

Niklas kom på podiet til VM

Ugeavisen Bramming

Stadig to lejrskoler i skoleforløbet

Ugeavisen Bramming

140 tog på tur med MY'eren - og flere ture er på vej

Ugeavisen Bramming

Koncert bliver der på Nørretorv - også hvis det regner

Ugeavisen Bramming

Christian blev nr. 8 til VM

Ugeavisen Bramming

Dansk og amerikansk musik spiller op på Nørretorv

Ugeavisen Bramming

Lille, fine Carla fandt sokken

Ugeavisen Bramming

Fotopar åbner galleri i St. Darum

Ugeavisen Bramming

Lunds El er kommet godt fra start

Ugeavisen Bramming

Kun ét år mere: Bramming skal have ny formand

Ugeavisen Bramming

Lokalråd efterlyser hurtigere resultater

Ugeavisen Bramming

Som i et eventyr

Ugeavisen Bramming

Ridderkors til fem byrådsmedlemmer

Ugeavisen Bramming

Gram Slot er fyldt med mysterier og andet godt

Ugeavisen Bramming

Masser af plads lige midt i naturen og med egen sø

Ugeavisen Bramming

Nu også læber og eyeliner

Ugeavisen Bramming

Sommer med sol, sjov og aktiviteter

Annonce