Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvorfor mit barn

I denne klumme skriver Rose Marie Pedersen om at leve med en nært pårørende, der er diagnosticeret skizofren. Foto: Martin Wilde

I de senere årtier har der været bedre fokus på psykiske lidelser, som heldigvis bliver mere accepteret på lige fod med fysiske sygdomme. Før i tiden var vi meget mere skeptiske over for psykiske lidelser, da man ikke kunne forholde sig til dem, på grund af uvidenhed. Forskning og åbenhed er vejen frem. Desværre koster det samfundet mange penge, og vil vi nogensinde være klædt på til at klare opgaven. Jeg håber inderligt at forskningen fortsætter i det tempo, som den har haft de sidste 20-30 år.

Jeg kan vist roligt sige, at mange har lidt i stilhed før i tiden. Det var bestemt tabu, og det er først i nyere tid, at det bliver taget mere alvorligt. Jeg har da kendt en del, som havde ”dårlige nerver”. Det var, hvad det hed engang, hvis man mentalt var ude af drift.

I 60'erne og 70'erne troede man, det var forældrenes opdragelse, der var skyld i, at et barn udviklede skizofreni. Heldigvis er man blevet så meget klogere.

Annonce

Skizofreni er et navn, jeg bestemt ikke bryder mig om. En sygdom som skræmmer de fleste mennesker bare ved navnet.

Min datter er paranoid skizofren. Hun har haft en del diagnoser i barndommen, fordi psykiatrien ikke kunne tyde hendes udfordringer og problemer med sikkerhed. Det har været et hårdt liv, at man fra barndommen af ikke har kunne få en afklaring, som passer. Først når man er i start 20'erne bliver de fleste diagnosticeret. Og en af de udfordringer der er, er omgivelsernes forståelse. At skulle kæmpe for at blive accepteret som den, man er, når man ikke engang selv kan forstå, hvad der sker, og hvorfor man agerer, som man gør. Man ved bare, at man er anderledes end sine jævnaldrende, og forsøger at passe ind, men det er en umulig opgave til tider.

Min datter har altid forsøgt at skjule sit sande jeg. Hun forsøgte med al magt at passe ind og vise omgivelserne, at hun ikke var anderledes. Det resulterede i, at hun altid var stresset, træt og alene. Når man så får diagnosen som voksen, skal man til at forholde sig til, at man nu har skizofreni, og skal forklare omgivelserne, og undskylde for at man ikke har overskud og energi, og at man altså ikke er doven, men bare har det uforklarlig ad H til.

For mange med skizofreni er der en stemme oppe i hovedet som dikterer, hvad man må og ikke må. Jeg hørte en historie om en dreng, der måtte kæmpe med følelsen af, at alle hans indvolde og tarme væltede ud af ham. Det er en reel følelse, han har. Andre føler sig overvåget og forfulgt. Kort fortalt, hjernen lever sit eget liv, ofte med ondskab i sinde, at skade sig selv.

At blive afvist af selv de nærmeste på grund af uvidenhed og ingen forståelse, gør sygdommen meget værre. Fordi et af de vigtigste elementer er opbakning fra familien. Jeg har haft mange funktioner på rejsen for at min datter skulle få et bedre liv, for man stopper aldrig med at være mor, plejer, psykolog, pædagog og rådgiver, så længe der er brug for det.

Hvorfor er der ingen, der kan hjælpe? Magtesløshed hagler ned af en hele tiden. Det kan mange forældre genkende. Min datter søgte konstant efter tryghed hos mig, og det var opslidende, men det var en nødvendighed for hende. Set i bakspejlet er jeg blevet så meget klogere, og ville give min højre arm for at have vidst, hvad jeg ved i dag. Og derfor skal der være mere åbenhed og oplysning. Og vi skal være bedre til at acceptere ujævnheder.

Held og lykke til alle jer som sidder i en svær situation.

God sommer.

Min datter har altid forsøgt at skjule sit sande jeg. Hun forsøgte med al magt at passe ind og vise omgivelserne, at hun ikke var anderledes. Det resulterede i, at hun altid var stresset, træt og alene.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Tilbage til fremtiden

Annonce
Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Ugeavisen Bramming

Mikkel laver prisbelønnede videoer for lokal ejendomsmægler

Ugeavisen Bramming

Kim fra Esbjerg kører hver uge til Bramming for at dyrke sin hobby

Ugeavisen Bramming

Modelbaneklub fejrer 10 års fødselsdag med åbent hus

Ugeavisen Bramming

Landsby vil starte eget fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Landbrugsskole vil være med på fjernvarmeprojekt

Annonce