Annonce
Ugeavisen Bramming

I lære på Gørding Apotek

Nora Olesen, der var defektriceelev på Gørding Apotek i årene 1959-1963, fortæller her om ”dengang”. Gørding Bibliotek blev i øvrigt grundlagt i 1903 – og nedlagt 100 år senere. Forinden blev dog filialen Bramminge Apotek oprettet i 1906: Dengang var Gørding storebror. Det ændrede sig, da Bramming blev trafikknudepunkt for togene mod både syd og øst. Foto: Kirsten Enevoldsen
En helt anderledes tid end i dag: Arbejdsomt, men spændende, sagde Nora Olesen.
Annonce

BRAMMING: Der er en verden til forskel på at være defektrice for 60 år siden og så i dag. Det fik deltagerne i fredagens reception for udgivelsen af Lokalårbogen 2020 i Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen et levende indtryk af, da formanden for Gørding Sognearkiv, Nora Olesen, fortalte om dengang, hun i 1959 kom i lære på Gørding Apotek:

-Det var en arbejdsom men spændende tid, konkluderede hun beskedent, efter at havde fortalt om, at hun foruden det rent faglige også måtte gå til hånde i privaten, skovle sne – og én gang om året holde et vågent øje med, når visitator – myndigheden fra København – kom på kontrolbesøg:

-Så måtte jeg skynde mig ind i privaten, så apotekeren kunne komme op og i tøjet…..

Nora Olesen, der er vokset op i Ilsted, beskrev også, hvordan cykelturen til og fra arbejde var – ad støvede grusveje og over vandforhindringer, når det havde givet regn.

Hun kunne stadig en masse latinske navne på piller, mikstur, medicin mod mavesår, gule og norske brystdråber o.s.v. Hun erindrede, hvordan medicinen blev målt og vejet, og hun huskede tydeligt, hvordan der blev fremstillet falsk marcipan og en særlig appelsinlikør, der skulle fortyndes lidt, før den blev skænket op.

Apotekerens speciale var ”en ven i nøden”, og da Nora havde fået sit første barn, Marianne. mente apotekeren nok, han kunne holde øje med hende i barnevognen i haven, mens Nora passede sit arbejde. Marianne er i øvrigt i dag uddannet farmakonom, så særlig skræmt blev hun ikke af den tidlige tilvænning.

Det var en vældig levende fortælling om ”dengang”, Nora Olesen gav på sin helt egen stille, humoristiske facon. Hun kunne også fortælle, hvoraf navnet ”pulverheks” kommer – og skulle nogen være blevet nysgerrige, kan det læses i Nora Olesens kapitel i Lokalårbogen 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce