Annonce
Ugeavisen Bramming

Ida bliver forfatter på fredag

Fredag den 3. september debuterer Ida Søby Fogh som forfatter, når hendes to første bøger i trilogien Arias Fortælling udkommer. De er blevet til ved computeren i hjemmet i Grisbæk. Foto: Martin Wilde
Hidtil har det været et hemmeligt projekt, men nu er det officielt: Fredag den 3. september debuterer Ida Søby Fogh som forfatter med hele to eventyrlige bøger i fantasygenren.

Grisbæk: En bogorm. Det kan man vist godt kalde 28-årige Ida Søby Fogh, uden hun bliver fornærmet. Lige siden hun var lille, har hun læst meget.

- Den bedste dag i ugen, det var når biblioteket i Hallen i Vejrup havde åbent. Det er der, hvor der er mødelokale nu.

Ordene er Ida Søby Foghs. Hun er opvokset i Vejrup, men bor nu i Grisbæk, et par kilometer nord for Vejrup – men stadig i sognet. Og det er vigtigt for Ida Søby Fogh, for hun er ikke bange for at kalde sig en hjemmefødning.

Annonce

- Vejrup er den bedste by på Jorden. Jeg kommer aldrig til at flytte fra sognet, lyder det meget bestemt, mens hun sidder i skyggen på terrassen en lun sensommerdag.

Forfatter

Foran hende ligger der to bøger. Pænt trykt og indbundet, som var de netop købt hos boghandleren. Det er de ikke. De to bøger er Ida Søby Foghs debut som forfatter, og hun har fået dem tilsendt fra forlaget på Sjælland. I de seneste par år har hun brugt det meste af sin fritid på at skrive. Først for sig selv. Så fik hun enkelte, specielt udvalgte venner og familiemedlemmer til at læse teksterne igennem. Til sidst blev de sendt til et forlag. Udprintet på papir, så det for modtageren ikke lige var til at trykke på delete-knappen på computeren.

Blå bog

Ida Søby Fogh er 28 år og single.

Hun er opvokset i Vejrup, men bor nu i Grisbæk, lidt nord for Vejrup.

Hun er uddannet cand.mag i dansk ved Syddansk Universitet.

Hun arbejder som konsulent i DGI’s hovedkontor i Vingsted.

Yndlingssko: træsko.

Du kan møde Ida Søby Fogh til Fantasyfestival i Esbjerg den 18.-19. september.

For gode historier skal læses trykt på papir. Sådan foretrækker hun det, Ida Søby Fogh.

- Fordi jeg læste meget, begyndte jeg at få idéer. Jeg elskede at skrive dansk stil, da jeg gik i skole, og da vi skulle lave en stor skriftlig opgave i 10. klasse, skrev jeg om at blive forfatter. Det var min drøm. Men Forfatterskolen ligger i København, så nej… Så fik jeg en idé en dag. Det er de her bøger…

Annonce

Søstersammenhold

Idéen til de to bøger – og en tredje, som er på vej og udkommer om et halvt års tid – fik Ida Søby Fogh for flere år siden, men hun fik først rigtig gang i den, da hun for et par år siden var på vandretur med en søster.

- Der fik jeg snakket idéen igennem med min søster. Jeg har skrevet intenst på det siden 2019. Så skulle jeg have nogen at sparre med, så jeg kom i en Facebook-gruppe. Vi var fire-fem stykker, som fandt sammen og vi mødes en gang om måneden i Esbjerg. Det har været meget værd, fortæller Ida Søby Fogh.

Men – en bog kan være længe undervejs.

- Da jeg troede, manuskripterne var færdige, fik jeg mine søstre til at læse dem igennem. De havde mange ændringer. Så det har været helt vildt lang tid undervejs.

Annonce

Vejrup valgt fra

Den 13. december sidste år var manuskriptet så færdigt til den første bog. Ida Søby Fogh kørte til Bramming, hvorfra det blev sendt med PostNord til forlaget Facet.

- Jeg sendte det fra postkontoret i Bramming, for det skulle ikke være fra Vejrup. Tænk hvis nogen nu kiggede ned i postcontaineren og så, at der lå et brev fra Ida til et forlag…

Som bekendt er Ida Søby Fogh opvokset i Vejrup. Her er hun også en aktiv deltager i foreningslivet, blandt andet har hun i seks år været sekretær i idrætsforeningens bestyrelse, og hun er stadig aktiv i skytteforeningen. De fleste i Vejrup kender Ida, men ingen måtte kende hendes ønske om at blive forfatter. Ikke før det blev konkret. Før der lå en underskrevet kontrakt med et forlag, og den første bog var på vej.

Arias Fortælling

Ida Søby Foghs tre første bøger handler om den 13-årige Aria, som i overgangen fra barn til voksen skal finde sin identitet samt gennemgå balancegangen mellem det gode og det onde.

Bøgerne kaldes Arias Fortælling, og de to første bøger har titlerne Kaldet og Synet. Den tredje bog i serien, som udkommer til næste forår, hedder Lyset.

Bøgerne er på mellem 320 og 350 sider, indbundet og koster 199,- kr. pr. styk.

Læs mere på forlaget-facet.dk.

Det er den nu, for efter en måneds tid, kom der positivt svar tilbage.

- Men de ville gerne læse to’eren, før de sagde ja, fortæller Ida Søby Fogh, der var på vandretur med familien i Vejle Ådal, da beskeden tikkede ind på mobilen:

- Der blev jeg glad!

Ida Søby Fogh er glad for at arbejde med den store have, der omgiver hendes hus. Foto: Martin Wilde

Ordene kommer ganske beskedent, men så lyser hun op i stort smil, så brillerne har svært ved at holde fast om næsen. Og hun fik travlt. For den bog nummer to, hun var i gang med, skulle pludselig også være færdig.

- Så fik jeg en kontrakt og blev overrasket over alt det, der følger med. Jeg skulle godkende omslag, der skulle tages billeder og laves pressemeddelelser. Og nu skal der tales med journalister.

I hvert fald fra denne avis, men forhåbentlig med mange flere i den kommende tid.

Annonce

Berømt?

Ida Søby Fogh har foreløbig kontrakt på tre bøger. Det er en trilogi i genren fantasy. Bøgerne henvender sig mest til læsere i 12-14-års alderen, men kan også læses af voksne. Ligesom bøgerne om en engelsk troldmandslærling, der er blevet meget berømt. I modsætning til forfatter J. K. Rowling regner Ida Søby Fogh nu ikke med at blive berømt. I hvert fald ikke lige så berømt.

- Jeg skriver ikke for pengenes skyld, for det er urealistisk at leve af det. Så jeg lever af mit arbejde og så bruger jeg min fritid på at skrive. Måske om 10 år kan jeg leve af det, og nøjes med et deltidsjob.

Min tid forsvinder fuldstændigt, når jeg sidder ved computeren og skriver. Jeg håber, tiden vil forsvinde lige så hurtigt, når folk læser bøgerne.

Ida Søby Fogh


Foreløbig arbejder Ida Søby Fogh altså 37 timer om ugen hos DGI i organisationens hovedkontor i Vingsted ved Vejle. Fritiden bruges sammen med familien og på at skrive. Og når hun ikke skriver, så læser Ida Søby Fogh:

- Jeg læser alt. Det kommer an på, hvad der ser spændende ud på Mofibo. Lydbøger? Ja. Men jeg elsker at læse bøger. Der er bare ingenting som at sidde med en rigtig bog!

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

En pigedrøm går i opfyldelse: Nu skal Charlotte endelig være frisør

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Stolthed

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Mændene flokkedes om Arnes Velo Solex

Ugeavisen Bramming

Hunderups Efterårsmesse var en bragende succes

Ugeavisen Bramming

Fjernvarmeværk skal have nye vedtægter – igen

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen fra Vong vender tilbage til vikingerne

Ugeavisen Bramming

LA-spids: - Vi skal selv tage større ansvar

Ugeavisen Bramming

Krimiforfatter på biblioteket

Ugeavisen Bramming

Vækstpulje spreder penge

Ugeavisen Bramming

Fritidscenter klar med ny OL-disciplin: Klatrevæg klar til indvielse i Bramming

Ugeavisen Bramming

Musik og debat om Højskolesangbogen

Ugeavisen Bramming

Se og smag på Bents Dexter-kvæg

Ugeavisen Bramming

Skechers sponsorerer Taekwondo klubben

Ugeavisen Bramming

Hvem bliver den første på Jægervænget

Ugeavisen Bramming

Til 20 års jubilæum for Ejners sten

Ugeavisen Bramming

Forsamlingshus har god udlejning

Ugeavisen Bramming

Postorkestret spiller i foyeren

Ugeavisen Bramming

Op i gear

Ugeavisen Bramming

Landsbyparken indviet med maner

Ugeavisen Bramming

Idéforum med på messe i Hunderup

Ugeavisen Bramming

Stephanie er ene pige på værkstedet

Ugeavisen Bramming

Bæredygtighed på revy-menuen

Ugeavisen Bramming

Astrid har en snegl som kæledyr

Annonce