Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

udover den polske speedwayklub i Częstochowa skal Jonas Jeppesen de kommende to sæsoner køre for Esbjerg Vikings i speedwayligaen - og så har han købt hus i Bramming. Foto: Martin Wilde
Coronapandemien har på mange måder spoleret de seneste sæsoner for den professionelle speedwaykører Jonas Jeppesen fra Vong. Men han er netop udtaget til A-landsholdet, han har droppet at køre i Sverige og i stedet fået kontrakt med Esbjerg Motorsport - og han har købt hus i Bramming. Det kan næsten kun blive en god sæson for Jonas Jeppesen...

Vong / Bramming: - Jeg skal nok lige rundt og hilse på naboerne, når jeg flytter ind.

Konstateringen kommer tørt - men med et glimt i øjet - fra speedwaykøreren Jonas Jeppesen. Hidtil har han holdt til på forældrenes landsted i Vong, hvor han også har sit værksted. Men midt i marts flytter han til Bramming. Han har købt hus i det nordøstlige villakvarter, og det kan jo godt være, naboerne vil undre sig over, der ofte holder en varebil med polske nummerplader ved huset. Og at der bæres ting og sager fra værkstedet ud i bilen.

Men den er god nok. Varebilen tilhører Jonas Jeppesens polsk registrerede firma, hvor hans to mekanikere også er ansat. Det er nemmest for Jonas Jeppesen, når han kører så meget speedway i netop Polen, hvor denne del af motorsporten er meget stor, at firmaet også er registreret i landet. For tiden er det den polske speedwayklub Włókniarz Częstochowa, han kører for.

Annonce

Meget anderledes sæson

- Jeg boede i Polen hele sæsonen sidste år. Det var en meget anderledes sæson. Det var planen, at jeg skulle være der fire-fem uger i foråret, men så kom der nye regler. Vi skulle testes tre gange om ugen og vi måtte ikke tage ud og handle. De kunne finde på at ringe klokken syv en tirsdag morgen og sige, at vi skulle stille i klubben om en halv time. Det var kun for at teste os. Så der gik to en halv måned, før jeg kunne flyve hjem og hilse på familien. Så jeg blev boende og kom først hjem til Danmark i oktober, fortæller Jonas Jeppesen om det at være topkører i den bedste polske speedwayliga - og samtidig være en af speedwaysportens daglejere.

Ud over løbene i Polen kørte Jonas Jeppesen også for Kumla Indianerne i Sverige, som han har gjort det de senere år. Men det er slut nu. Fra og med i år har han valgt Sverige fra, og har i stedet lavet en kontrakt med Esbjerg Motorsport, så i den kommende sæson kan Jonas Jeppesen ses køre, når der er løb på Korskrobanen, også kaldet Granly Speedway Arena. De seneste par år har han kun kørt ganske få løb i Danmark. EM- og VM-løb samt finalen om det danske mesterskab.

Annonce

Stolt start på hjemmebane

- Nu er jeg så tilbage i Esbjerg. Jeg har valgt at køre i Danmark i stedet for i Sverige. Jeg manglede at køre foran mine forældre, søskende og venner. Jeg har en lidt andet stolthed, når jeg kører foran dem. Ligesom når jeg kører i landsholdsdragten.

Vi skulle testes tre gange om ugen og vi måtte ikke tage ud og handle. De kunne finde på at ringe klokken syv en tirsdag morgen og sige, at vi skulle stille i klubben om en halv time. Det var kun for at teste os. Så der gik to en halv måned, før jeg kunne flyve hjem og hilse på familien.

Jonas Jeppesen

Jonas Jeppesen kommer altså kun til køre i Polen og Danmark i den kommende sæson. Det giver stadig en masse kørsel frem og tilbage mellem Bramming og Częstochowa, men han sparer udgifter til færgebilletter. Det giver også mening, da der er kommet en ny professionel speedway-ungdomsliga i Polen for kørere under 24 år, og den kan han lige snige sig med i, da han først fyldte 24 år efter det seneste årsskifte.

- Det bliver med store tv-penge. De kigger efter, hvordan man gør med Premier League i England, fortæller Jonas Jeppesen.

Det betyder mere professionelle tilstande. Han skal for eksempel sørge for at bære det rigtige tøj. Og have mundbind på hele tiden. Ellers kan der vanke bøder, fortæller han.

Annonce

Hus i Bramming

Med kontrakten med Esbjerg Vikings kommer Jonas Jeppesen til at være mere hjemme. Det har fået ham til at investere i et hus i Bramming. Vel at mærke et hus med tilhørende værksted på 58 kvadratmeter - for et eller andet sted skal speedwaycyklerne jo holdes ved lige. Den senere tid har han boet his sin søster, når han var hjemme i Danmark, men det er jo ikke holdbart i længden.

- Jeg glæder mig til at flytte til byen og være sammen med familien og få mit eget. Så jeg har fået udstyr i julegaver, fortæller den 24-årige ungkarl.

Annonce

Rigtig professionel rejse

Foreløbig ser han frem til den kommende sæson, som begynder i Polen den 8. april og i Danmark nogle uger senere. 11 gange i løbet af sæsonen bliver det et værre ræs med at passe kørslerne i begge klubber, for der skal Jonas Jeppesen køre tirsdag i Polen, onsdag i Danmark og igen fredag i Polen.

- Så det er lige ud på landvejen efter løb. Derfor har jeg valgt at ansætte en ekstra mekaniker i år, så jeg har to. Jeg har også købt ekstra grej og en ny varevogn. Hele budgettet er kørt højere op, og der er flere udgifter, som skal dækkes. Så nu tager jeg rigtig ud på den rejse, det er at være professionel kører. Det betyder også, at flere sponsorer er velkomne, siger Jonas Jeppesen.

- Jeg sparer jo meget ved at køre i Danmark. Der er ingen udgifter til færgebilletter mellem Polen og Sverige. Og så har jeg et større netværk i Danmark, fortæller Jonas Jeppesen, der også er begyndt at spise på en anden og mere sund måde, for det er ikke ligegyldigt, hvilken fysisk form, han er i.

Annonce

Vise sig frem på hjemmebane

Det at han skal køre mere i Danmark håber Jonas Jeppesen kan være med til at tiltrække flere og nye sponsorer. For nogle danske sponsorer er faldet fra i de seneste år, hvor han ikke har kørt for en klub i Danmark.

- Jeg føler, jeg har været virkelig uheldig at tage trinnet som professionel kører, for jeg er blevet modarbejdet af corona. Men nu er jeg tilbage, og det kan kun gå bedre. I Esbjerg har vi et ret ungt hold, hvor jeg skal være en af de bærende kræfter på holdet. Jeg er næstældst efter Iversen, og jeg skal vise mig frem for venner, familie, fans og de sponsorer, som er hængt på. Så jeg håber, jeg kan vinde, for jeg er klar, lover Jonas Jeppesen.

Jonas Jeppesen er de næste to sæsoner tilbage på Granly Speedway Arena, som Korskrobanen også kaldes. Esbjerg Vikings går efter igen at præge speedwayligaen. Foto: Benny Skou

Det er ikke kun løb for Esbjerg Motorsport, han skal køre på Korskrobanen i år. Først på sommeren skal han køre hold-VM på hjemmebanen.

- Det bliver en kanon speedway uge. Jeg er lige blevet udtaget til A-landsholdet. Jeg skal køre for et større team og med et større  set-up.

Det kan næsten kun blive en god sæson for Jonas Jeppesen!

Om speedway

Speedway køres på special-motorcykler på ovale baner. Banerne er 200-400 meter med belægning af slagger, knust tegl eller lignende materiale. Der køres i forskellige klasser afhængig af alder, erfaring og dygtighed samt maskinstørrelse.

DMU giver mulighed for at købe licens til at køre træning og løb. For at købe licens skal du først tage kontakt til en speedwayklub i DMU og blive medlem i klubben. Nye medlemmer eller kørere uden licens i +3 år kan købe et billigere indslusningslicens.

Alle i alderen 3-11 år kan dyrke sporten i klassen micro-speedway på laveffektmaskiner. Speedway på 85cc-maskiner kan dyrkes af piger og drenge på 8-18 år. Når man fylder 8 år, kan man deltage i turneringer. Speedwaykørere i alderen 13 år kan kørere på de lidt større 250cc maskiner.

I en alder af 16 år kan man køre speedway i den mest kendte klasse på de store 500cc maskiner.

Kilde: Danmarks Motor Union

Annonce
Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Ugeavisen Bramming

Mikkel laver prisbelønnede videoer for lokal ejendomsmægler

Ugeavisen Bramming

Kim fra Esbjerg kører hver uge til Bramming for at dyrke sin hobby

Ugeavisen Bramming

Modelbaneklub fejrer 10 års fødselsdag med åbent hus

Ugeavisen Bramming

Landsby vil starte eget fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Landbrugsskole vil være med på fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Slow motion is better than no motion

Ugeavisen Bramming

Ændringer, du ikke tænker over: Stor kirkegård retter ind efter tidens trend

Annonce