Annonce
Ugeavisen Bramming

Juledilemmaer

Juletiden bringer dilemmaer - og et juletræ til huse. Her er klummeskriver Karin Egholm og hendes mand, Jens Jager i skoven for at hente juletræ. Privatfoto
Når du læser det her, kære læser, så er vi igen kommet igennem julen, gaverne er pakket ud, andestegen er spist og efterhånden kan vi vende blikket mod det nye år og de mange spændende timer, dage og oplevelser, der forhåbentlig venter forude i 2020.
Annonce

Klumme: Inden vi kommer så langt, så lad os lige kaste det sidste blik på julens mange dilemmaer og reflektere lidt over, hvordan vi egentlig har det med det hele.

Hvert år til december dukker der en lang række af dilemmaer frem fra det dyb, hvor de har gemt sig det seneste år. Der er mange af dem – men lad os lige dvæle ved et par af dem.

En gave er en genstand eller et pengebeløb, som gives væk uden at der skal gives en modydelse. Herved forstås en disposition, som medfører en formueforskydning fra giveren til modtageren, og at dette sker som et udslag af gavmildhed.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Annonce

Dilemma 1: Julemænd og nisser

Skal eller skal vi ikke, her i julemåneden, partout prøve at bilde vores kære små børn ind, at der findes nisser rundt om på lofter, i redskabskure, i kratbevoksninger og andre udsatte steder? Skal vi sætte hele vores voksne troværdighed og fornuftsverden på spil for at overbevise vores små søde puslinge om, at der findes en rødklædt herre med et kridhvidt skæg og med en rensdyrkane, der forsyner hele verden med julegaver samtidig med, at han har tid til at dele slik ud i Bilka?

Der er argumenter for og imod, men hjemme hos os har det nu aldrig været et problem. Julemanden bor nemlig i Fengers Alle. Jens har rejst landsdelen rundt som julemand i snart 40 år. Vores børn har derfor mødt den “rigtige” julemand, der vidste alt om dem.

Som de fleste andre børn blev de dog hurtigt klar over, at der var falske julemænd i omløb, men sådan er livet jo, og heldigvis er de kommet helskindet igen. På et tidspunkt måtte vi indvie dem i den store hemmelighed, men pyt, så var det på med de røde bluser og nissehattene, for så kom de på arbejde sammen med julemanden. Hvilket de fortsatte med langt ind i voksenlivet.

I forhold til alle I, der synes julemanden er noget pjat, så synes jeg personligt, at det ville være synd hvis vores børn var gået glip af den spænding og julesjov, der hører til legen med julemanden og nisserne. Ja, ja jeg er da klar over, at legen må have en ende, og her er det så jeres opgave kære forældre at vurdere, hvornår det mere er jeres leg end ungernes.

Annonce

Dilemma 2: Julebelysning

Her er virkelig et dilemma, der kan sætte sindene i kog. Skal vi eller skal vi ikke udsmykke vores huse og omkringliggende arealer med så meget lys, oppustelige julemænd og kunstfærdige ornamenter, at selv Tivoli og Magasin må melde pas?

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg godt kan tænke, der er nogle, som går lidt for meget til den. Jeg synes faktisk, det hænder, at det bliver til mere rod at se på, end den hyggelige belysning og stemning, som vel egentlig var hensigten? Men hver mand sin lyst, så jeg vel kun sige “pynt løs”. Så længe det sker i samhørighed med naboerne, elværket og luftfartsmyndighederne kan det aldrig komme til at påvirke mit liv.

Hjemme hos os har vi da også et par lyskæder på træerne og andre julebelysningsgenstande. Vi har bare hverken tid eller lyst til at sammensætte den helt store lysfest. Til gengæld er vi vilde med stearinlys, og er da totalt ligeglade med, at vores stue har den samme luftsammensætning som H.C. Andersens Boulevard. Julen er lyset fest, og sådan er det!

Annonce

Dilemma 3: Julegaver

Kan I høre det “julegaver” – altså gaver vi giver hinanden, fordi det er jul. Jeg skal da lige love for, at det kan give anledning til diskussioner og forskellige opfattelser. Lige fra, om vi skal mødes i oktober og lave en forventningsafstemning med alle de, vi udveksler gaver med, eller om vi bare skal give ud fra et godt hjerte uden tanke på ussel mammon.

Da vores to drenge var yngre, havde de ofte problemer med at afstemme forventningerne til hinanden. Den ældste valgte altid den nemme løsning og købte nogle mærkevarer i en butik, imens den yngste tit fabrikerede ting af træ samt et digt. Det gav sommetider sjove diskussioner omkring nytår, men med tiden er der kommet kompromisser, som gør julegaveudvekslingen gnidningsfri. Hvorom alting er, så har vi selv det leksikale forhold til julegaver.

Annonce

Mange flere dilemmaer

Nå, men det her var så bare de tre første dilemmaer, der faldt mig ind. Men der er jo mange flere. For eksempel:

Skal vi have and, gås, flæskesteg eller kalkun juleaften?

Hvordan holder vi jul med hele familien, uden at have en herregård?

Er kirketuren obligatorisk eller overflødig?

Er jul under fremmede himmelstrøg at sammenligne med den gode danske jul?

Jeg kunne have taget fat i dem alle sammen, men gemmer lidt til den næste jul, som jo ikke engang er et år væk. Lige her og nu vil jeg bruge lidt tid på at reflektere over, hvad nytårsaften har af spændende dilemmaer, der skal drøftes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Skal, skal ikke?

Ugeavisen Bramming

80/20

Annonce