Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim har taget turen fra hjemløs til folketingskandidat

Kim Eskesen fra Vejrup er Socialdemokraternes nye folketingskandidat i Esbjerg Omegnskreds. Foto: Martin Wilde
Som 18-årig var Kim Eskesen hjemløs i fire måneder. Det gjorde, at han blev socialdemokrat, og nu er han valgt som partiets folketingskandidat i Esbjerg Omegnskreds.

Vejrup: Han lægger ikke fingrene imellem, når han fortæller, hvorfor han blev socialdemokrat.

- Jeg blev politisk interesseret som ret ung. Jeg var langhåret, grim og havde hullet tøj og gik på HF i Ribe.

Sådan begynder fortællingen, når Kim Eskesen selv skal fortælle sin historie. Han blev født i Gørding, men voksede op i Bramming og da han gik på HF i Ribe, ragede han som 18-årig uklar med sin far.

Annonce

- Fra september til december, det år jeg var 18, var jeg hjemløs og boede blandt andet på banegården. Ordet sofasurfer lyder nok bedre, men jeg har blandt andet prøvet at gemme mig i bagageboksene for ikke at blive strittet ud, når ventesalen blev aflåst for natten. Så havde jeg et sted at sove om natten. Jeg blev kastet frem og tilbage mellem kommunerne i Bramming og Ribe. Det var det, der for alvor fik vakt min interesse for politik, fortæller Kim Eskesen, der siden fik mere styr på livet, og begyndte og fuldførte uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

- Da jeg kom på uddannelsen som social- og sundhedsassistent, blev jeg valgt til elevbestyrelsen. Jeg var med til at starte DSU i Ribe, Bramming og Helle kommuner og blev senere valgt som formand. Som aktiv elev var jeg med til at starte ungdomsarbejdet i FOA og jeg var med til at starte LO-Ungdom i Ribe Amt.

Kim Eskesen endte også med at blive den hidtil yngste kredsformand for Socialdemokraterne. Ungdomsarbejdet udfasede han fra 2007, da han mødte sin ekskone. De flyttede sammen i huset i Vejrup i efteråret 2008, hvor de senere blev gift og fik en datter. Siden er han blevet skilt og har fundet en ny kæreste, men huset i Vejrup bor han stadig i, for Vejrup har alt det, han har brug for.

Ny folketingskandidat

Kim Eskesen, der netop onsdag den 12. maj fylder 43, har længe været politisk aktiv. Han har været byrådskandidat og som barselsvikar flere gange været inde og snuse til arbejdet som folkevalgt politiker i byrådet i Esbjerg Kommune. Han kender også til den brutale del af det politiske arbejde, da han både har ført valgkamp til Folketinget for Margot Torp og som kredsformand også var den, der skulle fyre hende som kandidat, fordi hun i flere omgange ikke op nåede valg til tinget.

Blå bog

Kim Eskesen er født den 12. maj 1978.

Han er født i Gørding, opvokset i Bramming og siden 2005 bor han i Vejrup.

Han har en kæreste og en datter fra et tidligere forhold.

Han er uddannet social- og sundhedsassistent og arbejder som sådan på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart, hvor han er tillidsrepræsentant for cirka 160 kolleger.

Han er ejer af en gammel Morris Mascot, som han er kommet til at skille ad og nu skal have samlet igen, da den snart skal til syn.

Han holder meget af at lave mad – at bruge en hel dag i køkkenet på et veltilberedt måltid.

I bilen hører han gerne P1, men om aftenen, når P1 bliver til P2 med klassisk musik, stiller han over til P4.

Nu er Kim Eskesen så selv valgt som ny folketingskandidat for Socialdemokratiet i Esbjerg Omegnskreds. Og han vil ikke bare være en skyggekandidat for Anders Kronborg, der er opstillet i Esbjergkredsen.

- Der er ingen grund til at stille op, hvis man ikke ønsker en post. At være folketingskandidat skal tages alvorligt. Man skal fremstå som et rigtigt menneske, der overholder lovgivningen, siger Kim Eskesen, som gerne indrømmer, at hvis journalister en dag skulle begynde at grave i hans fortid, kan de se, at han også har fået en fartbøde.

Annonce

Mærkesag

Meget naturligt er det især forholdene i psykiatrien, der har hans interesse.

- Det er jo der, jeg arbejder. Det nære sundhedsvæsen, som svigtes lokalt. Tidligere kunne man bruge ”tossen” til at feje gader, og de boede i et fællesskab. Nu skal alle bo i egne lejligheder, og her udvikler alle en adfærd, som ikke er godt for dem, fordi de er for meget alene, siger Kim Eskesen:

- Og så er der folk, som er i en tilstand, hvor de gør noget grimt. Det er et fy-ord at rose de gamle statsinstitutioner, men de gjorde noget godt for de få.

Annonce

Ønsker omfordeling

Kim Eskesen er stadig modstander af den anden store kommunalreform, som blev gennemført i 2007 og som sammen med blandt andet domstolsreformen og sammenlægning af politikredse betød en kraftig centralisering af arbejdspladser, der blev flyttet fra mange små og mindre byer.

- Så ved jeg godt, der er flyttet statslige arbejdspladser tilbage. Men det tager årtier at opbygge en kultur på en arbejdsplads, som blev smadret. Jeg er stadig trist over de effekter, kommunalreformen har haft lokalt. Og vi er kommet længere væk fra nærdemokratiet. Dem, der i dag sidder med økonomien, ser ikke sagerne lokalt. Ganske vist har vi lokalrådene, som gør et godt stykke arbejde, men de dækker kun lokalt og koordinerer ikke for et større område.

Kim Eskesen er også så meget realist, at han ved, det er for sent at rulle kommunalreformen tilbage.

- Og man kan ikke – med de konsekvenser reformen har haft, sætte et plaster på såret hist og pist mellem kommuner og regioner. Jeg ser gerne, at der kommer en omfordeling af ansvarsområderne mellem de tre niveauer kommuner, regioner og stat. Tag bare miljøområdet, hvor det har taget lang tid at komme så langt, som da det lå ved amterne, at opsamle den viden, som miljøafdelingerne ved amterne havde.

Han ser også gerne, at regionerne får mulighed for at opkræve skat.

- Det lyder klassisk socialdemokratisk, og folk oversætter det typisk til, at der skal opkræves mere i skat. Men sådan ønsker jeg det ikke. I dag får regionerne penge fra staten, og en ny regionsskat skal udlignes ved at sænke statsskatten, siger Kim Eskesen.


Da jeg købte hus i Vejrup, havde vi det hele. Købmand, kiosk og busruter til Esbjerg, Bramming, Vejen og Grindsted. Så forsvandt nogle af busruterne. Der er i det hele taget forsvundet mange fordele ved at bo i de mindre bysamfund. Vi må finde noget, der gør det mere ønskeligt, at bo i de små samfund. Det gælder offentlig service og drift. For ikke alle byer er så heldige at have et godt foreningsliv, som vi har i Vejrup med idrætsforeningen, investeringsforening og så videre.

Kim Eskesen


Lokalt vil Kim Eskesen gerne give kommunerne andre muligheder for at arbejde med det sociale område.

- Der er jo flosklen om, at der skal flere varme hænder. Men der er jo kun x antal hænder i landet, og de kan jo ikke alle arbejde i de bløde områder. Her i området har vi heldigvis ikke neddroslet optaget på social- og sundhedsassistentskolen, så vi mangler ikke så mange her, som i andre dele af landet. Det hjælper heller ikke kun at lokke med løn, for så flytter folk bare mellem kommuner og region.

Annonce

De små byer

Endelig vil Kim Eskesen gøre det mere attraktivt at bo i mindre byer.

- Da jeg købte hus i Vejrup, havde vi det hele. Købmand, kiosk og busruter til Esbjerg, Bramming, Vejen og Grindsted-Billund. Så forsvandt nogle af busruterne. Der er i det hele taget forsvundet mange fordele ved at bo i de mindre bysamfund. Vi må finde noget, der gør det mere ønskeligt, at bo i de små samfund. Det gælder offentlig service og drift. For ikke alle byer er så heldige at have et godt foreningsliv, som vi har i Vejrup med borgerforening, idrætsforeningen, investeringsforening og så videre, siger Kim Eskesen.

Men hvorfor ikke lukke de små byer og flytte folk ind i de større byer?

- Der er jo meget kultur i landområderne, som er med til at skabe Danmark. Og når man er højtravende så ved vi jo, at det er landområderne, man har brug for, at for at få mindre stress. Der er en værdifuld mentalitet, og hvis der bor nogen i landområderne, skal de også kunne følge med i samfundet. Det handler om følelser, slutter Kim Eskesen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Storkereden varsler frugtbarhed i Endrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune tager hånd om erhvervspraktikken: Ny portal skal sikre bedre muligheder

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Kraftig stigning i antal forældre, der vælger privat børnepasning

Ugeavisen Bramming

Derfor valgte vi privat børnepasning

Ugeavisen Bramming

Lone kan lide roen i hverdagen

Ugeavisen Bramming

Jeanette har aldrig fortrudt, hun blev selvstændig indenfor børnepasning

Ugeavisen Bramming

Efter et halvt år er Tine ikke i tvivl: Det var den rigtige beslutning

Ugeavisen Bramming

Vi skal stå sammen i Bramming

Ugeavisen Bramming

Trafikkaos slutter kommende weekend

Ugeavisen Bramming

Motion og sundhed

Ugeavisen Bramming

Coronaår giver forsamlingshus et acceptabelt underskud

Ugeavisen Bramming

Tid og forfald

Ugeavisen Bramming

Familievenligt sankthansbål på Skøjtesøen

Ugeavisen Bramming

Per har fire roller i 7-kantens ”Fyrtøjet”

Ugeavisen Bramming

BB slap helskindet gennem 2020

Ugeavisen Bramming

Solvejg vil stå på pinde for lånerne. Nu går hun på pension

Ugeavisen Bramming

Kollektiv fodboldfest i Hunderup

Ugeavisen Bramming

Hunderup-Sejstrup bliver landets første grønne landsby

Ugeavisen Bramming

Har du set hund, der er løbet langt hjemmefra?

Ugeavisen Bramming

Efterlyser aktiviteter på Banegården

Ugeavisen Bramming

Politi på opgave: Hallo, der er altså ensrettet her

Ugeavisen Bramming

Fremgang på 200 procent: De helt unge vil være spejdere i Bramming

Ugeavisen Bramming

Nye medlemmer strømmer til hos spejderne i Gørding

Annonce