Annonce
Ugeavisen Bramming

Kirken giver en gang Gud i hverdagsgryden

Sognebørnene i Sneum og Tjæreborg - herunder klummeskriver Peter Møller Nielsen - kan både få Guds ord og en portion aftensmad med på en hverdags aften. Privatfoto
Sognebørnene i Tjæreborg og Sneum er alle uden undtagelse inviteret på en gang gudstjeneste i kirken og et måltid i Sognehuset.
Annonce

Som så mange andre gamle institutioner trænger også den danske folkekirke til fornyelse. Der gøres hæderlige forsøg på at trække flere til gudstjeneste i kirkerummet, hvor der ofte er plads nok.

Et ganske interessant forsøg på at trække flere mennesker til kirken sker under devisen, ”Med Gud i gryden”. Det koster ikke noget, når menighedsrådene i Tjæreborg og Sneum inviterer på en gudstjeneste og en efterfølgende middag. Nu er det netop sket for tredje gang. Første gang benyttede over 100 sognebørn sig af tilbuddet. Anden gang faldt tallet til 70 og her på det sidste var igen tæt på 70 mennesker samlet om en kort gudstjeneste og en gang hverdagsgryde i sognehuset.

Sognepræst Peter Søgaard styrede forløbet i kirken og det gjorde han med stor fornemmelse for de mange børn, som var en del af dagens menighed.

Man får nogle salmer og ord med på vejen, man måske kan bruge i sin travle hverdag, og man sparer madlavningen til hele familien, idet man blot kan sætte sig til bords og få menuen serveret. Man kommer kort sagt med Gud i gryden!

Peter Søgaard, sognepræst

Annonce

Dialog med børnene

Da der er tale om en gudstjeneste, skal der naturligvis synges nogle salmer, som måske ikke er det, der optager de kære børn mest. Det gør det til gengæld, da præsten skal holde sin prædiken, som hurtigt udvikler sig til en dialog mellem ham og ungerne. Præsten er nemlig helt nede på jorden, da han begynder at tale om jul og den forventning, som børn i alle aldre har til højtiden. Børnene svarer beredvilligt, når præsten stiller spørgsmål om julen. Han fortæller medrivende om, hvor spændt han selv var som barn, når julen nærmede sig. Han havde ondt i maven en hel uge af spænding. Og mon ikke børnene kunne følge ham? Ingen tvivl om det. De kommenterede på herlig vis præstens prædiken, således som præsten da også selv lagde op til.

I Tjæreborg og Sneum har man valgt at tilbyde sognebørnene et gratis måltid mad. Formanden for Tjæreborg Menighedsråd fortalte mig inden gudstjeneste og spisning, at man har lignende arrangementer andre steder, hvor man har valgt at tage et beløb for spisningen. Men her er det hele gratis.

Annonce

Menuen er serveret

I kirke- og sognebladet – i en optakt til arrangementet – udtrykte Peter Søgaard håb om, at rigtig mange kunne have lyst til at være med.

- Man får nogle salmer og ord med på vejen, man måske kan bruge i sin travle hverdag, og man sparer madlavningen til hele familien, idet man blot kan sætte sig til bords og få menuen serveret. Man kommer kort sagt med Gud i gryden!, som Peter Søgaard udtrykte det.

For os, der for længst har sendt børnene hjemmefra, var det også en god oplevelse at opleve dialogen mellem præsten og de kære små. Uden at det skal misforstås, var det faktisk god underholdning. Men det gør vel heller ikke noget, at i hvert fald dele af den ellers så traditionsbundne gudstjeneste er underholdende.

Det efterfølgende arrangement i sognehuset ”Med Gud i gryden” var bestemt også værd at skrive hjem om. Det var en fortræffelig hverdagsgryde – og så med Gud i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Årets instruktør

Annonce