Annonce
Ugeavisen Bramming

Klar til den store eksamen

Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune for Venstre i snart fire år, og det vil han gerne være igen de næste fire. Han synes selv, han har gjort, hvad han kunne i sine fire første år. Foto Anja Mahon
Jesper Frost Rasmussen har læst eller været i lære som borgmester i snart fire år. Nu skal han til den store eksamen, hvor omkring 92.000 vælgere i Esbjerg Kommune kan være med som censorer, hvis de vil.

Politik: Med lidt god vilje kan man sige, at Jesper Frost Rasmussen har læst til borgmester i fire år. 16. november skal han til eksamen i den hovedopgave, han har arbejdet på undervejs i sin uddannelse, han begyndte på i 2018: At være borgmester for alle i hele Esbjerg Kommune.

Den 46-årige Venstremand er optimistisk og spændt, men Jesper Frost Rasmussen kan jo ikke vide, hvad vælgerne gør, når de står som censorer i stemmeboksen og skal sætte de kryds, der afgør, om Jesper Frost Rasmussen er dumpet eller har bestået som borgmester.

- Nej, jeg kan ikke vide det, men jeg synes, jeg har forberedt mig godt. Og jeg føler selv, at jeg kan se mig spejlet og sige, at jeg har gjort det så godt, som jeg kunne i mine fire første år. Så må vi se, om mit bedste rækker til fire år mere som borgmester for h e l e  kommunen, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Han lægger tryk på hele. Det er vigtigt for ham at blive set som en borgmester for hele kommunen. Han er lidt træt af de signaler, der ind imellem kommer om, at Ribe og Bramming har tabt, mens Esbjerg har vundet ved sammenlægningen af de tre kommuner i 2007.

- Jeg tror, at de allerfleste - også i Ribe -  godt kan se, at de tre kommuner er blevet til en stor og stærk kommune, det ikke giver mening at splitte igen, siger Jesper Frost Rasmussen, som ikke kan forestille sig en mindre Esbjerg Kommune.
Men hvad så med en lidt større kommune? Hvad med at slå Fanø Kommune sammen med Esbjerg Kommune?

-  Det kunne der komme noget godt ud af, men folk, der bor på Fanø, skal jo ville det. Jeg vil mene, der skulle en folkeafstemning til på Fanø i hvert fald. Det er ikke en beslutning, de lokale politikere på Fanø kan tage uden at spørge øens befolkning, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kamp om kæden

Han er ikke den eneste, der gerne vil være borgmester i Esbjerg, det ønske deler flere, men Socialdemokratiets Jakob Lykke er den klareste konkurrent i kampen om borgmesterkæden. Der er meget på spil for  begge. Jakob Lykke forsøger at gøre en ende på 28 års blåt styre. Jesper Frost Rasmussen vil gerne undgå at blive en parentes efter Venstres mangeårige bykonge i Esbjerg Johnny Søtrup.

Den tidligere borgmester forklarede i et tilbageblik for nogle år siden, at første gang, man bliver valgt, er det på løfter, meninger, væremåder og holdninger. Det er genvalget anden gang, der definerer, om man har slået til som borgmester. Det er ved den svære toer, at man bliver vejet og målt på sine resultater.

Jesper Frost Rasmussen er enig, men hvad synes han selv, han har i vægtskålen, som Jakob Lykke ikke har.

- Det må blive den erfaring, mine første fire år som borgmester har givet mig. Men, jeg synes heller ikke, det er helt klart, hvad vælgerne kan regne med, hvis Socialdemokratiet skulle komme til magten i Esbjerg Kommune. De ved ikke, hvad de får med Jakob Lykke som borgmester, men de har haft fire år til at se, hvad de har med mig, siger Jesper Frost Rasmussen og prikker til det, han opfatter som socialdemokratisk slingrekurs.

- Vi har jo set, at Jakob Lykke siger ét om boliger ved Esbjerg Strand, mens partiets byrådsgruppe siger noget andet. Jakob Lykke har også efterlyst en stærkere strategi for erhvervsudvikling, men da netop et forslag i den retning kom i byrådet, ville Socialdemokratiet ikke være med. Jakob Lykke har også kritiseret det brandingprojekt, et enigt byråd har sat i gang. Han har siden været inviteret med i arbejdet, men han har ikke deltaget for at præge det. Så er det lidt tyndt at kritisere initiativet, lyder der fra borgmesteren, der gerne vil være det igen.

Og derfor gør han en indsats for at komme rundt og møde borgere i hele kommunen. Han har også lært, at det spiller en rolle at være synlig i København, på Christiansborg eller hvor der ellers træffes afgørelser af betydning for Esbjerg.

- Om et foretræde hos en minister, et udvalg eller en brancheorganisation kun varer et kvarter, så bruger jeg gerne de timer, det tager at komme frem og tilbage mellem Esbjerg og København, siger Jesper Frost Rasmussen.
Et brev eller en mail kan hurtigt blive lagt til en side. Det kan et menneske, man har mødt, ikke så nemt, mener han.

Annonce

Sager smitter af

Jesper Frost Rasmussen er klar over, at de fire år på posten kan give ham et lille forspring. Gode nyheder i og om Esbjerg smitter af på borgmesteren. Det er godt for ham, når Esbjerg Kommune får en aftale på plads med Facebook. Det er godt for ham, at en national begivenhed som Danmarks Indsamling sendes live fra Musikhuset Esbjerg. Det er godt for ham, at Esbjerg Havn markerer sig stærkt som nøgle for grøn omstilling. En tur i karet med dronningen i Esbjergs gader skader heller ikke.

Men det går nu begge veje. Dårlige nyheder i og om Esbjerg smitter også af på borgmesteren, mener Jesper Frost Rasmussen, som lige skal tænke sig om et par øjeblikke, da ugeavisen beder ham nævne bare én enkelt dårlig sag, han godt ville have været foruden.

- Det må blive spektaklet om højhusbyggerier i den indre by i Esbjerg. Jeg synes ikke, det forløb har været kønt, og derfor er jeg glad for, at et bredt flertal i byrådet vil have et lokalplangrundlag med helt styr på de få og nøje udvalgte steder i midtbyen, hvor der kan bygges højere end fem etager. Faktisk mangler vi kun at få styr på højden et enkelt af de steder. For mig er det i orden med en generel grænse ved fem etager, men højere byggeri nogle få steder i midtbyen er nødt til at være muligt, hvis vi vil have flere til at bo og skabe liv i Esbjergs midtby, siger Jesper Frost Rasmussen.

Skal man nævne et par andre trælse sager, der kan smitte af på borgmesteren, kunne en af dem være de brud på reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed, Esbjerg Kommune sidste år fik kritik for i den såkaldte "Mundkurvesag." Og aktuelt ser det også ud til, at Esbjerg Kommune ikke har været opmærksom og handlekraftig nok i forhold til PFOS-forureningen efter brug af brandskum på den tidligere brandskole ved Esbjerg.

Annonce

Seks korte til Jesper Frost Rasmussen

Skal vi have mink i Danmark igen?
- Ja, og ansvaret for ødelæggelsen af et helt erhverv skal placeres.

Skal vi have sivetrafik på den nye belægning i Esbjergs gågade?
- Muligvis.

Kommer der boliger på Dokken?
- Nej.

Kommer der boliger på Esbjerg Strand?
- Det håber jeg.

Hvad med et nyt kunstmuseum på Dokken?
- Det ville da være fint. Og det er også blandt de ting, der godt må være dernede. Men nogen skal jo ville det. Og betale.

Skal turistkontoret i Ribe lukkes?
- Det håber jeg ikke.

Hvad skal Esbjergs nye brand eller slogan være?
-
Det er ikke gjort med ord og slogans. Det, vi ender med at finde frem til, skal vi også være klar til at investere i.

Kan Jakob Lykke blive en god borgmester?
- Det er et svært spørgsmål.

Jeg synes, jeg har forberedt mig godt. Og jeg føler selv, at jeg kan se mig spejlet og sige, at jeg har gjort det så godt, som jeg kunne i mine fire første år. Så må vi se, om mit bedste rækker til fire år mere.

Jesper Frost Rasmussen, borgmester på valg i Esbjerg Kommune

Om Jesper Frost Rasmussen

Jesper Frost Rasmussen, 46 år. Har været medlem af Esbjerg Byråd siden 2010 og borgmester siden 2019. Han har en ingeniøruddannelse fra Aalborg Universitet Esbjerg og en HD i organisation og ledelse fra Syddansk Universitet Esbjerg. Jesper Frost Rasmussen skiftede til borgmesterstolen fra en stilling som administrerende direktør i Din Forsyning.

Privat danner han par med Gitte Kirkegaard, der er direktør og medejer af familievirksomheden Logitrans i Ribe. Jesper Frost Rasmussen bor i Vester Nebel sammen med sine to sønner fra sit tidligere ægteskab.

Han holder sig i form med blandt andet løb. Er glad for musik og spiller og synger også selv. Han er en habil gør-det-selv-håndværker, men er ikke blevet færdig med det spa-anlæg i haven, især hans sønner har ventet længe på at hoppe i. Den træghed har den ene af sønnerne mobbet sin far kærligt for i en tråd på Facebook med denne kommentar: Det er typisk politikere. De lover og lover.


- Vi har brug for en ny fortælling, men det er jo ikke gjort med ord og slogans. Det, vi ender med at finde frem til, skal vi også være klar til at investere i

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

60 flethjerter gør Hunderup juleklar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Det har du ikke set før: Et hæklet juletræ lyser op ved Baghuset

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Så kom julen til Darum

Ugeavisen Bramming

Pakke-december på Solgården

Ugeavisen Bramming

Hvad er det: Komplementær hormonterapeut åbner egen klinik

Ugeavisen Bramming

Jytte flytter frisørstolen til Vejrup

Ugeavisen Bramming

Alt ved de gamle efter valget: I vores lokale bestyrelse har vi en snak om fornyelse

Ugeavisen Bramming

Marken med minderne gror til

Ugeavisen Bramming

Miklo og Matthæus var med til at vække julemanden

Ugeavisen Bramming

Trehjuleren var hovedperson

Ugeavisen Bramming

Kogte mad og vaskede tøj i vand fra Sneum å

Ugeavisen Bramming

Øllerne overhaler bilerne hos Verner i Vejrup

Ugeavisen Bramming

Dejlig musik!

Ugeavisen Bramming

EM-trøjerne var et kæmpehit

Ugeavisen Bramming

En berømt cykelrytter, en gangsterboss og nisser: Børnescenen har premiere på De vilde Ris

Ugeavisen Bramming

Karina prøver at masseproducere hendes enkle engle

Ugeavisen Bramming

Danmarks største nulevende jazznavn spiller i Bramming: Jesper Thilo giver torsdag aften prøver på sin humor og saxofon

Ugeavisen Bramming

Nisser huserer på banegården

Ugeavisen Bramming

5. klasse på Egekratskolen var bedst til at skabe bevægelse med teknologi

Ugeavisen Bramming

Mettes femte salon ligger i Bramming

Ugeavisen Bramming

”Nyt og gammelt” men alt er unikt

Ugeavisen Bramming

De personlige stemmetal

Ugeavisen Bramming

Bagedysten har været en mega-oplevelse

Annonce