Annonce
Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Der er fortrinsvis gjort brug af hjemmehørende planter - altså planter, der er hører naturligt hjemme i Danmark - da Esbjerg Kommune sidste år omlagde Biblioteksparken i Bramming, da stenskulpturerne blev flyttet fra den hidtidige placering ved Egnsmuseet til Biblioteksparken. Arkivfoto: Martin Wilde
Esbjerg Kommune skal være en vild kommune. Det blev besluttet sidste år. I hvert fald når det drejer sig om græs, planter, buske og træer på kommunens arealer. I Bramming-området er der godt gang i at skabe gode vilkår for dyrelivet.

Bramming-området: Det er ikke en ny tankegang – at der skal være gode muligheder for, at fugle, insekter og alle andre slags dyr skal have gode muligheder for at leve. Også selv om vi mennesker sætter et solidt præg på, hvordan vore grønne områder ser ud. Men i de seneste år er der kommet en større folkelig forståelse for, at det er nødvendigt. Ellers forsvinder mange af de dyrearter, vi hidtil har taget for givet – blandt andet i haver og på grønne arealer – og som vi tidligere oftere måtte vaske af forruden på bilen.

- Vi oplever, at nu er det noget, folk efterspørger. For eksempel, at vi efterlader nogle grene, når vi har været i gang på et område. Og det er dejligt, for græsset må gerne blive langt.

Sådan siger Sara Termansen. Hun er landskabsarkitekt ved Esbjerg Kommune, og arbejder blandt andet med kommunens grønne områder i og omkring Bramming.

Annonce

Planter, der passer ind

- Når vi planter ny planter, så tænker vi hjemmehørende arter ind. De passer ind, og det har vi blandt andet gjort, da vi plantede buske ved Mulvadsøen. De bliver indtænkt i områdefornyelser, som ved Skøjtesøen og i Biblioteksparken, og vi gør det også ved projektet i Skolegade. Der har vi en mindre græsplæne, som bliver en lille park.

Sara Termansen fortæller, at kommunen forsøger at undgå at klippe græsset på de kommunale plæner for ofte. Det er godt for dyrene, at græsset er langt, så de kan gemme sig i græsset.

- Men det skal også tænkes ind i driften, og det gør vi blandt andet med et kommende projekt i Gabelsparken, hvor vi skal lægge nogle store sten.

Annonce

Nødvendig information

Men det er ikke gjort med kun at plante de rette buske og træer og lade græsset gro. Det skal forklares, hvorfor kommunen gør, som den nu er begyndte at gøre, så naboer og andre interesserede accepterer ændringerne.

- Der er brug for information, blandt andet til naboerne, som er vant til nyklippede græsplæner. Derfor sætter vi informationsskilt op – nogle gange bare i en periode, forklarer Sara Termansen, der netop i Gabelsparken har haft en meget positiv oplevelse, fordi grundejerforeningen på sin generalforsamling har besluttet, at den gerne vil have langt græs på de omkringliggende områder.

Der er brug for information, blandt andet til naboerne, som er vant til nyklippede græsplæner. Derfor sætter vi informationsskilt op – nogle gange bare i en periode.

Sara Termansen, landskabsarkitekt

- Vi kan godt fornemme et omsving i opfattelsen de seneste to-tre år. Vi er rigtig glade for den tendens, der er kommet – og at folk gør det i egen have. En kompostbunke kan gøre meget for dyrelivet, og i villakvartererne kan kommunen jo ikke gøre så meget, slutter Sara Termansen.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce