Annonce
Ugeavisen Bramming

Kyndelmisse fejres med kager

Søndag eftermiddag, den 2. februar, er der først sammenskudsgilde med kager i Sognehuset, og siden går deltagerne i fakkeloptog til Darum Kirke, hvor der kl. 17 er kyndelmissegudstjeneste. Arkivfoto: Martin Wilde
Søndag den 2. februar er det Kyndelmisse. Det fejres i St. Darum i løbet af eftermiddagen med kager og fakkeloptog til kirken, hvor der kl. 17 holdes kyndelmissegudstjeneste.
Annonce

St. Darum: Det hele begynder nogle timer tidligere i Sognehuset, hvor den lokale udgave af Den store Bagedyst finder sted. Det vil sige, kagerne skal være bagt hjemmefra og medbringes så til Sognehuset, hvis du vil være med. Her vil kagerne blive bedømt i flere kategorier med præmier til vinderne – også skal de spises, naturligvis med en kop kaffe med. Det koster ikke noget at deltage, udover det mel og marcipan, der går til kagen – og det er også tilladt at komme, selv om man ikke har en kage med.

Fra Sognehuset går deltagerne i fakkeloptog til Darum Kirke. Hvor der er kyndelmissegudstjeneste. Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse. På gammel bondejysk er navnet kjørmes knud, hvor kjørmes betyder kyndelmisse og knud betyder vinterens midte, som er den 2. februar, når vinteren regnes fra den 1. november til den 1. maj. Ved kyndelmisse gjorde bonden forrådet op, så han kunne sikre sig, at der var mad og foder nok til anden halvdel af vinteren. Dette blev tit forbundet med et sammenskudsgilde – hvad der holdes i Sognehuset inden gudstjenesten.

Det er Darum Menighedsråd, FDF og Helheden, som arrangerer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce