Annonce
Ugeavisen Bramming

Lokalårbog med rige traditioner

Årbogs-redaktør Elisabeth M. Rasmussen overrækker Mogens Hansen en fin og meget lokal julekalender – samt en stor tak for hans indsats som medlem af Lokalårbogens redaktion. Samtidig henviste både hun og Mogens Hansen til den afskeds-reception, der holdes for museumsinpektøren 6. december. Foto: Kirsten Enevoldsen
Fin fernisering på Egnsmuseet for udgivelsen af Lokalårbogen 2019.
Annonce

BRAMMING: Alt var som det altid har været, når Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen sidste fredag i november udgiver den nye lokalårbog. Således også i år: Museumsinspektør Mogens Hansen byder velkommen. Grundtvigs ”Vær velkommen Herrens år” synges, akkompagneret af byrådsmedlem Jørn Boesen Andersen (SF) på guitar. Dernæst træder årbogens redaktør, Elisabeth M. Rasmussen, op på scenen, og Lokalårbogens forside popper i stort format op på væggen via en drilsk powerpoint.

Og dog – så var det hele anderledes i år. Det var nemlig museumsinspektørens sidste embedsgerning på hans sidste arbejdsdag. Vemodigt for alle – ikke mindst ham selv.

Men så skubbede han den helt definitive afsked videre til afskedsreceptionen 6. december og gav ordet til Elisabeth M. Rasmussen, der er en redaktør, som kender sit produkt og sine skribenter og helt tydeligt nærer en stor kærlighed til både lokalhistorien og de mennesker, der har lagt deres liv og virke her.

I de 17 artikler kommer Lokalårbogen 2019 rundt i hvert sogn i Gl. Bramming Kommune med historier om personer og begivenheder over artikler om virksomheder/erhverv/håndværk og til fortællinger om markante kendetegn ved en given tidsepoke.

Kunstmaler Mogens Jessing fortalte om, hvor han har hentet inspirationen til blandt andet den street art og de malerier, han i årene løb har malet af velkendte Bramming-motiver. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Inspiration livet igennem

Efter gennemgangen af årets buket af lokalårbogs-artikler fik Brammings helt egen kunstmaler, Mogens Jessing, ordet. I et humoristisk-nostalgisk billedforedrag beskrev han, hvordan hans vej til penslerne var forløbet, og hvor han har hentet sin inspiration fra til såvel malerier som street art og tegneserier.

Barndomshjemmets tegneserier, vægtæppet over sofaen og teenagetidens psykedeliske pladecovers, der sammen med LSD-tiden prægede et par årtier. Hvordan inspiratorerne i voksenlivet var både danske og udenlandske kunstnere, rejser til europæiske hovedstæder o.s.v.

Lokalårbogen 2019 på 120 sider er 37. årgang, og foruden artiklerne omfatter den en årsstatus fra egnens lokalråd og lokalarkiver, ligesom der er en omfattende årskavalkade i ord og billeder. Den er trykt i et oplag på 600 og rigt illustreret. Pors Tryk ApS i Esbjerg står for tryk og repro i samme format og kvalitets-standard som tidligere. Omslaget er i den vanlige mellemblå farve, og som forside-motiv er i år valgt de fine arkæologiske guldfund i Gørding af en mønt og et fint lille slangesmykke fra 900- og 1100-årene.

Så var det tid til at finde ens egen lokalårbog – eller måske en hel kasse, som skal med hjem til egen lokalhistoriske forening. Fra venstre kasserer i Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen, Helle Hvitved, Hunderup, John Schwartz, der både er med i Bramming Byhistoriske Arkiv og frivillig medarbejder på Egnsmuset, Jens Helle og Marinus Lundgaard, der begge er med i Darum Sognearkiv. Foto: Kirsten Enevoldsen
Direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just, Ribe, deltog også i ferniseringen, hvor Egnsmuseet var vært ved et lille glas i egnsmuseets værksted. Også Tommi Larsen og Mogens Hansen fik hilst på hinanden i dagens anledning. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Årets instruktør

Annonce