Annonce
Ugeavisen Bramming

Louise syr for sjov

Det at sy er Louise Thorsteds store hobby. Hun syr så mange ting, at hun nogle gange tager på marked for at sælge af de hjemmesyede kreationer. Foto: Martin Wilde
Indkøbsposer, frugtposer, ærteposer og hvedekernepuder. Louise Thorsted synes, det er sjovt at sy. Når hun skal slappe af, finder hun symaskinen frem.
Annonce

Gørding: Unika. Det skal det være. Louise Nørskov Thorsted gider ikke lave to ting, der er ens. Serieproduktion er ikke lige noget for den 35-årige sygeplejerske, når hun hjemme i villaen i Gørding finder symaskinen frem, klipper lærred, snore og elastikker til og syr det sammen – til glæde for familie, venner og andre interesserede – men ikke mindst til glæde for Louise Thorsted selv.

Det hele begyndte for seks år siden, da hun fik sin ældste søn.

- Jeg har en meget kreativ svigermor. Så jeg ville udfordre mig selv ved også at prøve at sy. Jeg ønskede mig en symaskine, og så begyndte jeg ellers med puder og sådan, fortæller Louise Thorsted:

- Så er det med klima kommet op i tiden, så jeg begyndte at lave stofposer, for at kunne erstatte plastikposer i hverdagen. Det begyndte med en pusletaske til bleer, og så udviklede det sig med frugtposer og til sidst indkøbsposer. Jeg bruger dem selv til for eksempel ketcheren, når jeg skal til badminton, og til indkøb. Og så har jeg lavet netposer til frugt og grønt. De er så ringe, de engangsplastikposer man får til frugt og grønt, at de går i stykker, inden jeg kommer til kassen. Det gør mine netposer ikke, siger Louise Thorsted, og strammer snøren til i en pose med en appelsin og et æble, så de ikke falder ud.

- Der kan være op mod ti stykker frugt i sådan en netpose.

Blå bog

Louise Nørskov Thorsted er 36 år.

Hun bor i Gørding med mand og to børn på henholdsvis tre og seks år.

Hun er uddannet sygeplejerske og arbejder på Sydvestjysk Sygehus.

Louise Thorsted er opvokset i Bramming, men flyttede med familien til Gørding for halvandet år siden.

Annonce

På markeder

Efterhånden har det udviklet sig for Louise Thorsted – det med at sy.

- Det er en praktisk flugt fra hverdagen med mand, hus og børn. Jeg kommer ind i en boble, når jeg syr. Jeg kommer musik i ørerne, og så bliver der lavet mere, end jeg kan bruge hjemme. Der kommer et fint resultat ud af det, og jeg har haft en del stofrester, som jeg blandt andet har syet ærteposer af, som bruges til at øve små børns motorik. Jeg laver også hvedekernepuder. De kan varmes i microen og bruges mod smerter. De kan også fryses og bruges til at køle. Det er en idé, jeg har taget med fra arbejdet på sygehuset.

Louise Thorsted syr for hyggens skyld. Men hun får produceret langt mere, end familien og vennerne kan bruge. Derfor er hun begyndt at tage ud på markeder, hvor hun sælger af de hjemmesyede ting. Senest var hun på marked i Helle Hallerne og på marked i Brørup.

- Det at tage på markeder er også for at få kontakt med mennesker. Og så kan jeg lide at vise mine børn, at man kan genbruge ting. Charmen er, at det er hjemmelavet, og at det kan bruges alligevel. Jeg lavede faktisk to ens muleposer den anden dag. Men det var til en, der ville have to ens poser til hendes børn. Ellers laver jeg ikke to ens!

Annonce

For sjov

Louise Thorsted kalder sine produkter for Stofsjov.

- Stofsjov er for sjov. De ting, der kommer ud af min kreativitet, kan andre måske bruge. Jeg har det, jeg har, og kan andre bruge det, er det fedt, fortæller Louise Thorsted.

Med andre ord: Hun har ingen planer om at begynde at sy større mængder på bestilling. Eller at gøre hobbyen Stofsjov til en levevej.

- Jeg tager på cirka fem markeder om året. Det er her i området. Jeg har min ældste dreng på seks år med. Han elsker at være købmand. Så lærer han det med pengene, og han har sin egen lille pengekasse, fortæller Louise Thorsted.

Et udvalgt af de ting, Louise Thorsted syr. Foto: Martin Wilde
Annonce

Hjemmesysleri

Inspiration til kommende kreationer finder Louise Thorsted i sin hverdag.

- Det er en god måde at bruge stofrester på. Jeg har meget lidt spild, forklarer hun.

Louise Thorsted arbejder mest i bomuld.

- Det ved jeg, hvad er. Jeg forsøger at købe økotex, så det er fri for sundhedsskadelige stoffer.

Stofferne købes ind som metervarer. Så skærer hun selv ud efter skabeloner til indkøbsposer, eller hvad der nu skal sys den dag. Hun bruger gerne mellem fem og seks timer om ugen ved symaskinen. Det er hyggeligt hjemmesysleri, som Louise Thorsted udtrykker det:

- Jeg får mine kreative lyster styret, og det skal ikke være større end det her. Der skal jo også være tid til mand og børn. Og jeg er jo ikke uddannet sygeplejerske for at lave noget andet. Jeg elsker mit job, forklarer Louise Thorsted.

Louise Thorsted anvender udelukkende hjemmesyde indkøbsposer - også kaldet muleposer - når hun køber ind. Foto: Martin Wilde
En hjemmesyet frugtpose til løs frugt har Louise Thorsted med sig, når hun er på indkøb. Foto: Martin Wilde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Årets instruktør

Annonce