Annonce
Ugeavisen Bramming

Lystanlægget i Bramming får en renæssance

På spadsereturen rundt i anlægget en regnvåd vinterdag må vi lige tage fantasi og sanser i brug for at drømme os hen til foråret, hvor det trekantede bed her til højre får forårsfarver, og træerne igen klædes i forårsgrønt. Avisen følges med Hans Holt Poulsen (t.v.), Kristine Dagnæs-Hansen og Sara Skouboe Termansen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Planer om en grøn forbindelse fra Banegården til Ilsted Å. Kommunen er i fuld gang med at renovere Lystanlægget og satser på indvielse omkring påsketid.

BRAMMING: 2022 bliver året, hvor det nu 114 år gamle lystanlæg ved Tværsigvej-Plantagevej-Plantage Allé og Idrætsanlægget i Bramming kommer til at fremstå i nyt og opgraderet look. Det er en del af det store byfornyelsesprojekt i stationsbyen, der er foregået de sidste par år – og nu er ved at lakke mod enden.

Midtbyen, Skolegade og Jernbanegade har også været igennem en skønhedskur.

I disse måneder er det pladsen foran stationsbygningen, der er ved at finde sin nye form, og planerne for Lystanlægget er så småt ved at blive realiseret.

Annonce

Avisen er taget på en gåtur i den lille centralt beliggende skov sammen med formanden for Lystanlæggets bestyrelse, fhv. teknisk direktør i Bramming Kommune, Hans Holt Poulsen, landskabsarkitekt ved Esbjerg Kommune, Sara Skouboe Termansen, og byplanlægger ved Esbjerg Kommune, Kristine Dagnæs-Hansen, der er projektleder for hele byfornyelsesprojektet og hver onsdag kan kontaktes på Banegården i Bramming, hvortil hun forlægger sit rådhuskontor den dag om ugen.

Grundlagt i 1907

Hans Holt Poulsen kan fortælle, at Lystanlæggets historie starter i 1907, hvor det ved et møde i Håndværker- og Handelsstandsforeningen blev besluttet at etablere anlægget, hvortil der blev solgt folkeaktier.

Den nyanlagte hovedindgang ud mod Plantagevej med chaussésten tager sig fint ud. Foto: Esbjerg Kommune

Der var tale om en grund på fem tønder land, og det var planteskoleejer Hyldahl, der som fagkyndig forestod tilplantningen. I løbet af de kommende år blev grunden tilplantet med træer, - men også med stauder, så anlægget fik karakter af at være lidt af en farverig blomsterpark, som byens borgere kunne nyde synet af, når de spadserede sig en tur.

I dag er anlægget en lille skov, hvor den kan findes læ under spadsereturen, motionsløbet eller hundeluftningen.

Anlægget præges af høje bøgetræer samt store rhododendronbuske, der er doneret af tidligere planteskoleejer Thorvald Jensen, der også havde plads i bestyrelsen.

Nu vi tager hul på det, har borgerne måske også nogle ideer, vi kunne interessere os for. Mulighederne er i hvert fald til stede.

Kristine Dagnæs-Hansen, byplanlægger

Bramming Kommune anlagde i sin tid også en legeplads i anlægget, som blev flittigt besøgt af børnefamilier og dagplejere. I dag bruges den stadig af eleverne på Bakkevejens Skole overfor, af børnehaver og private, der kan gøre en lille udflugt ud af at besøge Lystanlægget.

Foreningen bag Lystanlægget har sponsoreret en flagstang til anlægget, og kommunen vedligeholder området uden, at der dog er afsat øremærkede penge til det, fortæller Sara Skouboe Termansen, der har udarbejdet en plan for opgraderingen af anlægget:

Annonce

Fornyelsen i gang

- Jeg har haft et møde med både bestyrelsen og arbejdsgruppen i interessefællesskabet, og vi er gået i gang med fornyelsen af anlægget, siger Sara og tilføjer, at der foruden forstærkning af vejen med nyt stigrus gennem anlægget er fokus på at shine indgangene op. Ud mod Plantagevej er den gamle asfaltbelægning allerede erstattet af flotte chaussésten.

Den 18 tons tunge sten, der i vinteren 1933-34 blev placeret midt i anlægget, betegnes populært talerstolen. Den kommer fra Omme Enge, hvorfra den ifølge arkivalier i Byhistorisk Arkiv med stort besvær og 200 personers hjælp blev transporteret til anlægget. Stenens ejer, gdr. Chr. Christensen, Omme, skulle have fået 50 kroner for den. Her har Hans Holt Poulsen besteget den. Foto: Kirsten Enevoldsen

Der er sat rionet op og plantet bøgepur over mod skolen og mod sportspladsen. Der er anlagt et par store bede, hvor ønsket er at give skovbunden lidt farve. Planter som skovvalmue, lærkespore og fingerbøl er her på ønskesedlen:

- Vi har nok fået åbnet lidt rigeligt ind mod de private haver, så arbejdsgruppen har ønsket at få beplantningen suppleret for at lukke lidt af igen. Desuden er den gamle låge ved hovedindgangen ved at blive renoveret. De amerikanske dækstole er sat op, og lidt flere bord- og bænkesæt er undervejs.

Annonce

Sammenhængende stisystem

Den helt store drøm – som er inden for realiteternes verden – er at få markeret en sammenhængende vandresti fra Banegården til Ilsted Å via Biblioteksparken, Anlægget, Skøjtesøerne og Hjertestien. Det kan blive en fin forbindelse og give en god spadseretur, mener trekløveret, vi følges med, som indtil videre håber, at stien kan indvies omkring påske 2022. Det er dog ikke afklaret endnu.

Landskabsarkitekt Sara Skouboe Termansen har også planer om en opgradering af anlæggets legeplads. Foto: Kirsten Enevoldsen

- Vi er også i gang med at lave lidt flere aktivitets-fristelser for de små børn, og legepladsen er ved at blive udvidet, fortæller Sara, mens Kristine entrer den friluftsscene, hvor Hans pønser på at få indlagt strøm:

Annonce

Scene til friluftsspil

- Så kunne Gadespejlet nok fristes til at opføre et friluftsspil. Mandskoret kunne holde en koncert under åben himmel, og ovre ved den store ”stentalerstol” kunne vi få en ny grundlovs-tradition, mener Hans Holt Poulsen.

Kristine Dagnæs-Hansen på friluftsscenen, der ifølge drømmene også skal ha’ en overhaling, før der på ny skal opføres sommerspil her. Foto: Kirsten Enevoldsen

- Nu vi tager hul på det, har borgerne måske også nogle ideer, vi kunne interessere os for. Mulighederne er i hvert fald til stede, mener Kristine Dagnæs-Hansen, der ofte tager en onsdags-spadseretur i Lystanlægget.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Ugeavisen Bramming

Pensionist

Ugeavisen Bramming

Rejsegilde skulle rigtig fejres: Hele seks kranse over det nye spejderhus

Ugeavisen Bramming

Susanne styrer Brammings nye dagligstue

Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Annonce