Annonce
Ugeavisen Bramming

Marcus vil gerne være med til at bestemme

Marcus har alle antenner ude, når han færdes rundt i samfundet og blandt mennesker af alle slags: Og så elsker jeg at diskutere. Foto: Kirsten Enevoldsen
15-årig gørdingenser repræsenterer såvel Fortunaskolen som Danske Skoleelever (DSE) i det tre-årige ”frisættelsesforsøg”, som Esbjerg Kommunes skolevæsen er udvalgt til at deltage i.
Annonce

SKOLE: Marcus – med efternavnet Scharstein og fra Gørding – er en ikke helt almindelig teenagedreng på 15 år. Han ved det, han er aldrig blevet moppet, og han har ganske enkelt vænnet sig til at være helt sin egen.

Han er meget engageret i samfundsspørgsmål og i politik. Men ikke partipolitik:

- Jeg vil ikke i bur!

Hvor andre drenge på hans alder måske spiller fodbold eller skiller en knallert ad for at skrue den sammen igen, der bager Marcus og forbereder aftensmaden til familien. Forleden søndag stod den på broccoli-cheddar-suppe:

- Det smagte godt!

Og hvor andre unge hjemme på værelset måske bruger masser af tid på youtube, spillemaskiner og halvsaftige knaldromaner, så har Marcus ro omkring sig med blandt andet oldemors standur, som han har arvet af sin morfar. Og de to biografier, han pløjer i denne tid, handler om Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Også en bog om det politiske system i Polen har han gang i:

- Jeg kan godt li’ at se til alle sider!

Annonce

I elevrådet siden 4. klasse

Men hov: Det er vist en politiker-spire, vi møder her på VITAskolen Bohr i Esbjerg?

- Ja. Det er det nok. Jeg har i hvert fald valgt den samfundsfaglige linje, men jeg er – ligesom den skoleorganisation, jeg repræsenterer – tværpolitisk, og jeg har altid godt kunnet li’ at være med til at bestemme, fortæller Marcus, der har siddet i elevrådet, siden han gik i 4. klasse på Gørding Skole.

I dag sidder han sammen med godt 20 andre skoleelever fra hele landet i hovedbestyrelsen i Danske Skoleelever (DSE) – en organisation, hvor henved 1000 skoler i Danmark er medlemmer og betaler kontingent til. Og her kan eleverne melde sig som interesserede i at blive valgt til hovedbestyrelsen, som har sekretariat i Århus, beskæftiger sig med skolepolitik, kursusudvikling, mødeklargøring og meget andet, der har betydning for udviklingen af den danske grundskole.

Annonce

Max. 20 i en klasse

- Det er interessant, og nu hvor Esbjerg er eneste kommune, der er med i skolefrigørelsesforsøget, som har en aktiv lokalbestyrelse i Danske Skoleelever (Lokalafdelingen, der dækker Holbæk Kommune, er ikke aktiv i øjeblikket, red.), er jeg faktisk den eneste lokalformand fra DSE, der kan påvirke det tre-årige skoleforsøg, fastslår Marcus, som har flere emner på sin egen prioriteringsliste:

Max. 20 elever i hver klasse og seksualundervisningen seriøst ind på skoleskemaet er to af de områder, Marcus vil prioritere i skolefrisættelses-forsøget. Foto: Kirsten Enevoldsen

- Jeg vil arbejde for, at klasseloftet/klassekvotienten maksimalt må være 20. Jeg har oplevet i egen skolegang, hvor positivt det var, da min meget store klasse blev delt i to.

- Jeg vil også arbejde for, at seksualundervisning kommer seriøst ind på skoleskemaet. Jeg har aldrig hørt ordet homoseksualitet i folkeskolen. Begrebet kønsidentitet har også stor betydning i mange sammenhænge.

- Niveaudeling efter fagligt standpunkt i de enkelte klasser synes jeg også er en god ting, men jeg synes, vi skal holde fast i den enkelte klasse – med maksimalt 20 elever – som stamklasse for eleverne.


Jeg vil også arbejde for, at seksualundervisning kommer seriøst ind på skoleskemaet. Jeg har aldrig hørt ordet homoseksualitet i folkeskolen. Begrebet kønsidentitet har også stor betydning i mange sammenhænge.

Marcus Scharstein


- Og ja, så vil jeg glæde mig til at sidde med ved bordet og se, hvad der i øvrigt kommer op til diskussion. Jeg synes, det er SÅ spændende, siger en engageret Marcus.

Annonce

Film og serier med popcorn

Men tro så ikke, at Marcus er den totale nørd eller politiker-særling. Hjemme i Gørding går han i sin sparsomme fritid til KFUM-spejder sammen med nogle venner. Han elsker at se film og serier ”især med popcorn til”, og ferier samt rejser ud i verden til andre kulturer er noget, han virkelig holder meget af:

- For et par år siden var jeg en måned i Grønland for at opleve kulturen og folket. Det var helt fantastisk. Og naturen….. Kunne vi få lidt mere global vinkel ind over folkeskolen, så ville det nok også være godt.

Men hvor kommer denne vidtspændende samfundsinteresse fra:

- Jeg ved det ikke, men jeg er ikke påvirket hjemmefra i hvert fald. Jeg ved end ikke, hvad mine forældre stemmer, men jeg følger jo med i, hvad der sker i samfundet og prøver så at veje for og imod.

- Og hvad jeg vil være? Det ved jeg ikke. Jeg tror, jeg gerne vil et år til Århus som frivillig på Danske Skoleelevers sekretariat. Så vil jeg flytte derop imens – og først bagefter nok i gymnasiet.

Marcus hviler helt i sig selv. Ingen krukkeri, men åbent engagement i noget nær alt. Og så kan han tale som et vandfald, hævder kammeraterne. Ikke nogen dårlig egenskab for en organisationsmand eller en politiker!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce