Annonce
Ugeavisen Bramming

Modstandskamp i Esbjerg, Ribe og Bramming: Vægtig udgivelse om den lokale modstandskamp

Langt de fleste jernbanesabotager i Danmark fandt sted fra midten af 1944 og frem til kapitulationen. Historikeren Aage Trommer, tidligere rektor ved Odense Universitet, har i et stort værk beskrevet jernbanesabotagen i Danmark. Det er med udgangspunkt heri, Mona Jensen og Henrik Lundtofte har skrevet et fint kapitel om sabotagen i Sydvestjylland 1944-45. Her et billede fra sabotagen i Bramming i november 1944. Foto: Frihedsmuseet
Sydvestjyske Museer udgiver nyredigeret og udvidet udgave af ”MODSTAND. Træk af modstandskampen i Esbjerg, Ribe og Bramming.”
Annonce

Modstandskampen under 2. verdenskrig har – naturligt nok - præget alle egne af landet, og de fleste familier har på en eller anden vis minder herfra. Et gedigent arbejde om den tid udkom i 2015 første gang i bogen ”Modstand. Træk af modstandskampen i Esbjerg, Ribe og Bramming”, skrevet af historiker og arkivleder ved Historisk Samling fra besættelsestiden i Esbjerg, Henrik Lundtofte, Esbjerg, og historiker samme sted, Mona Jensen, Esbjerg.

I forbindelse med 75-året for befrielsen er bogen netop udkommet i 2. udgave med tilføjede nye kapitler om livet på disse egne i de fem krigsår 1940-45. Et flot arbejde med beskrivelser af mange menneskeskæbner, historiske sabotager og et hverdagsliv, hvor den trivielle politiske hverdag blev lagt på hylden og afløst af kamp for friheden og for de politiske holdninger, hver især – eller gruppevis – mente var ret. En dyst på liv og død – på kærlighed og fred.

Fine og præcise omtaler af modstanden mod samarbejdspolitikken, af besættelsesmagten, nazismens fremmarch, Gestapo, Frikorps Danmark, kommunismens stigende rolle, og ikke mindst den stadig mere velorganiserede modstandsbevægelse også i Sydvestjylland i 1940-45.

Annonce

Museums-udstilling

Bogen bygger videre på Sydvestjyske Museers særudstilling MODSTAND på Esbjerg Museum. Den udgives af Sydvestjyske Museer med støtte fra Lida og Oskar Nielsens Fond, er på 151 sider, fordelt på 22 kapitler og koster 169 kroner. Bramming Egnsmuseum samt mange lokalhistoriske arkiver på hele egnen har arbejdet med for, at Henrik Lundtofte og Mona Jensen kunne samle den lokale historie om modstandskampen i de fem forbandede år. Det har de gjort grundigt, læsværdigt, med fine illustrationer, systematiske litteratur-henvisninger og overskuelighed i redigeringen.

Et fornemt kapitel om Helge, Hans og Thue i Bramming-gruppen. Et fint kapitel om Esbjergs svar på Churchill-gruppen. Et kapitel med kilde i politirapporter fra Ribe og Esbjerg politi fortæller om hærværk, slagsmål og antinazisme i første to år med jernbanesabotageforsøg og særdeles interessante kapitler om pressens forhold under krigen, livet under jorden og ikke mindst den illegale presses opdukken.

En anbefalelsesværdig udgivelse for alle med interesse for anden verdenskrig, dens opståen og de politiske vinde, der blæste både før, under og efter. Alt sammen sat i perspektiv af befolkningens vilkår og med navns nævnelse af rigtig mange sydvestjyder, der handlede – og på godt og ondt ikke bare så passivt til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce