Annonce
Ugeavisen Bramming

Mogens Hansen på forsiden af Lokalårbogen

Deltagelsen var reduceret på grund af corona-reglerne, men ellers var udgivelsen lige så hyggelig som vanlig. Her årbogs-redaktøren Elisabeth M. Rasmussen med forside-figuren, tidl. museumsinspektør sidende til venstre. Foto: Kirsten Enevoldsen
Lokalårbogen 2020 er en udgivelse af høj kvalitet fra Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen.
Annonce

BRAMMING: Lokalårbogen 2020 – udgivet for 38. gang af Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen – holder standarden. 18 velskrevne kapitler, der repræsenterer samtlige seks sogne i Gl. Bramming Kommune og emnemæssigt bydes der både på personhistorier, erindrings-fortællinger, sange, en tegneserie m.v.

Igen har redaktør Elisabeth M. Rasmussen skruet en både historisk interessant, alsidig og læseværdig bog sammen, som medlemmerne får som gave, og som andre kan købe for 160 kroner i løssalg.

Brammings kendte bysbarn, Kaj Lykke – født i 1624 – har Tommi Larsen skrevet en dramatisk artikel om. Nora Olesen tager læseren med til årene som defektriceelev på Gørding Apotek omkring 1960. Ikke kedeligt. Egnsmuseets tidligere museumsinspektør, Mogens Hansen, der også er valgt som forsidemand, tegner sig for en artikel med udgangspunkt i et foto ved Sommerlyst i Storegade 6. maj 1945, ligesom han både fortæller om museets 25 års jubilæum, fusion med Sydvestjyske Museer og har overdraget lokalårbogen manuskriptet fra hans afskedstale for et år siden.

Annonce

Flere debutanter

Helt ny på forfattersiden er journalist Jakob Lambertsen, der ganske vist bor i København, men aldrig har glemt sin barndoms egn, hvor han voksede op på en gård på Hedemarksvej, der bogstavelig talt lå på grænsen mellem Bramming og Gørding kommuner – og som skoledreng blev en sag på sognerådets dagsorden.

En anden velskrivende debutant er Erling Oxbøll Tonnesen fra Frederiksberg, der fortæller om sine årlige ferieture med toget fra hovedstaden til bedstefar Tonnes og familien i stationsbyen.

Der er artikler om læge Kjærsig i Vejrup – skrevet af hans søn Anders. Den trofaste Vejrup-bidrager, Ingrid Jensen, har skrevet om byens undervognscenter. Hanne Eiby har leveret et hyggeligt kapitel om Endrupsange, og Annegrethe Jeppesen fortæller om Endrup i 50’erne. Ulla Koman-Mejer fortæller levende om Bramming kulturnat, der nu har 10 år på bagen. Helle Hvitved er dykket ned i Thea Boesen Smidts erindringer fra Gredsted i sidste århundrede.

Annonce

Redaktøren på tøndejagt

Redaktøren selv tager os med både på tøndejagt i Vadehavet og til Darum Vadehavsdag, Elisabeth Balslev beskriver den smukt håndskårne altertavle i Sct. Knuds kirke. Stig Hegn er leveringsdygtig med illustrerede fortællinger om både Mulvad Købmandsgaard og Lunds Pumpefabrik i Storegade fra sidste århundrede.

Mogens Jessing har komponeret en helt speciel og original kunstnerisk tegneserie ”Muldvarpen” om den kolde krig og atomkrigspjecen ”Hvis krigen kommer” med anvisninger på indretning af beskyttelsesrum og opfordring til indkøb af dåsemad.

Annonce

Overskud af artikler

Elisabeth M. Rasmussen rettede en tak til alle skribenter og lovede, at der også næste år kommer en lokalårbog: Faktisk havde jeg så mange bidrag i år, at allerede har nogle til næste år, tilføjede hun.

Receptionsdeltagerne med den reglementerede afstand mellem sig, mens Elisabeth M. Rasmussen gennemgår årets lokalårbog. Foto: Kirsten Enevoldsen

Lokalårbogens tilblivelse har ikke været voldsomt præget af corona-restriktionerne: Vores arbejdsform er faktisk altid at vi arbejder sammen – hver for sig. Til gengæld har vi på grund af coronaen haft færre af vores ellers så hyggelige redaktionsmøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce