Annonce
Ugeavisen Bramming

Nørregade-udvikling på pause

Sommerdag i Nørregade. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune
Rapporten om sommerens forsøgsprojekt med blomsterkummer med mere i Nørregade er nu klar, men der er ingen penge til at komme videre for.
Annonce

BRAMMING: Ét af de helt store diskussionsemner i sommeren 2019 i Bramming var kommunens forsøgsopstilling af 16 firkantede blomsterkummer og et par små café-lommer i butiksgaden Nørregade samt scene- og siddemøbler på Nørretorv. Alt sammen i sommergrønne farver og fyldt med fine blomster.

Men var farven okay? Virkede det fartdæmpende på bilisterne? Gav det mere tryghed og mere liv i bymidten? Var det i det hele taget pænt – en forskønnelse?

Det er der nu foretaget en grundig og omfattende analyse af. 582 spørgeskemaer er udfyldt, der er foretaget trafiktællinger og en flowanalyse, og på et møde i Bramming Byforum torsdag blev resultaterne forelagt og diskuteret.

Ikke uventet eller unaturligt giver rapporten et nuanceret billede af borgernes holdning til Nørregades fremtidige indretning.

Annonce

Generel tilfredshed

Generelt er to ud af tre adspurgte tilfredse med gadens butiksudbud og kombinationen med sivetrafik og P-muligheder. Tendensen taler dog et aldersmæssigt svar-billede: De 60-årige og derover betegner Nørregade som spændende med et godt udvalg af butikker. De 30-59-årige synes ikke der er nok opholdssteder, mens de 20-29-årige mangler noget kunst og kultur.

Blomsterkasserne havde også til formål at få bilisterne til at sænke farten på deres vej gennem Nørregade. Af undersøgelses-svarene fremgår det her, at 75 procent af de adspurgte gerne vil ha’ permanente fartdæmpningner.

”Der er ikke plads til både biler, fodgængere, cyklister, butikker og de nye blomsterkasser. Man må vælge noget fra”, lyder et af svarene. Generelt er brugerne dog enige i, at Nørregade er et trygt sted at færdes. To tredjedele af de adspurgte vil gerne ha’ bedre mulighed for ophold og udeservering i Nørregade.

"Det er godt, at der bliver prøvet noget nyt."

"Jeg ville bruge gågaden mere til ophold, hvis der ikke var biler."

"Man kunne udsmykke med mere lokal kunst – for eksempel flere flotte gavlmalerier."

"Det er et godt initiativ."

"Der mangler aktivitet som ikke omhandler at drikke øl – noget til forskellige aldersgrupper."

Og sådan bølger kommentarerne frem og tilbage.

Annonce

Bolden hos Byforum

Hvad skal vi så med rapporten nu?

Ja, der er ikke aktuelt afsat penge i byfornyelsesprojektet til en permanent forskønnelse af Nørregade. I programmet for områdefornyelse er der derimod afsat midler til ”større byrumsprojekter”, og desuden indgår en renovering af passagerne, der forbinder Skolegade og Nørregade samt en ikke nærmere defineret ”aktivering af Nørregade igennem forbedringer”.

Byplanlægger Kristine Dagnæs-Hansen kalder rapporten et godt værktøj for Bramming Byforum at arbejde videre ude fra:

- Jeg forventer, vi herfra får nogle anbefalinger og prioriteringer om, hvad man her gerne vil i Nørregade:

- Måske kan noget medfinansiering også komme på tale, og under alle omstændigheder har vi nu mere sikker grund end ”synes” og ”tror” under fødderne, når vi skal videre, siger Kristine Dagnæs-Hansen, der ikke kan komme en tidsplan nærmere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Skal, skal ikke?

Ugeavisen Bramming

80/20

Annonce