Annonce
Ugeavisen Bramming

Nataliia har huset fyldt op med ukrainske flygtninge

Da de var flest, boede de 14 i huset, men nu er de "kun" otte. Nataliia Storozhuk og hendes mand har gæstfrit åbnet familiens villa i Bramming for familiemedlemmer, der er flygtet fra krigen i Ukraine. En af dem er broderens tre måneder gamle barn, der endnu ikke har fået et navn. Foto: Martin Wilde
14 boede der i villaen i Bramming, da de var flest. Nu er de "kun" otte. Selv om det er familie, skal hverdagen tilrettelægges, så der både fysisk og psykisk er plads til alle.

Bramming: Det er 16 år siden, hun kom til Danmark, sammen med sin mand. Dengang for at arbejde på en gård. Siden er de begge skiftet til andre brancher. 37-årige Nataliia Storozhuk fik problemer meds ryggen, tog en uddannelse og er nu ansat i udlandsafdelingen hos Skattestyrelsen i Esbjerg. Hendes mand er elektriker.

Deres liv er i Danmark.

- Meningen var, at vi skulle arbejdet et par år, tjene penge, tage hjem og købe en lejlighed. Men Danmark er et dejligt land, og min mand havde job her, fortæller Nataliia Storozhuk.

Annonce

Så de købte en ældre villa i Bramming - og siden en nyere villa. De to døtre går i skole i Bramming. Den eneste måde, familien umiddelbart skiller sig ud, er ved at have et anderledes efternavn. Altså indtil Rusland den 24. februar valgte at invadere deres hjemland, Ukraine. Siden er livet i villaen i det nordlige Bramming blevet lidt mere hektisk.

Hvorfor skal han have mere?

- Indtil den 24. februar havde vi ingen problemer. Jeg har en dejlig familie og et dejligt hus, arbejde og det hele. Min mor ringede den 24. februar om morgenen fra Ukraine. Hun sagde, at de var begyndt at bombardere et militært anlæg cirka 20 km fra min hjemby Zhitomir, der ligger cirka 150 km vest for Kyiv. Så begyndte jeg at græde. Min datter på seks år vågnede og spurgte hvorfor. Jeg viste hende på kortet, hvad der skete. Så sagde hun: Har har sådan et stort land, hvorfor skal have have mere? Det gik lige i hjertet på mig.

Nataliia Storozhuk sidder ved familiens spisebord. Heldigvis er det et af de store. Hun fortæller. Om at familien i Ukraine valgte at flygte, når lejlighed bød sig. Først hendes søster og to børn samt hendes svigerinde.

- Det kunne mærkes på hendes arbejde, så hun fandt transport og kom her den 4. marts.

- Den 12. marts kom mine svigerforældre. Min svigerinde hentede dem i Polen.

Har har sådan et stort land, hvorfor skal have have mere?

Sofia Storozhuk, seks år

Siden er hendes bror og kone med spædbarn også ankommet sammen med Nataliia Storozhuks handicappede mor.

- Fordi min bror er forsøger for min mor, kunne han få lov til at forlade landet, fortæller Nataliia Storozhuk.

Alle blev de indkvarteret i villaen i Langsigparken.

Annonce

Organisationstalent

- Et af værelserne brugte vi til min bror og hans familie. Jeg skaffede et puslebord, for en af mine veninder har små børn, så hun har hjulpet. I et andet værelse bor min ældste datter på snart 12 og min handicappede mor. Da hun kom, ringede jeg til kommunen klokken otte om morgenen. Klokken 14 samme dag kom de med en seng, toiletforhøjer og badestativ til badeværelset. Det var vildt!

Børneværelset er på 20 kvadratmeter, og familien har nu sat en flytbar skillevæg op, så både datter og mormor kan få en smule privatliv. For lige pludselig var familien på fire vokset til 14 - i en almindelig villa på 157 kvadratmeter.

- Nu er vi kun otte. Mine svigerforældre og min mor. Jeg fandt et hus på Mulvadvej til min bror og svigerinde og den lille.

Mobiltelefonen er et uundværligt hjælpemiddel, når Nataliia Storozhuk skal arrangere hjælpemidler, transport, plads til at bo og så videre for den ukrainske del af familien, som er flygtet til Bramming. Foto: Martin Wilde

Organisationstalentet har været på overarbejde hos Nataliia Storozhuk siden krigen brød ud i Ukraine.

Annonce

Hverdagen

- Jeg er stresset og det er hårdt. Vi har ikke fået penge fra kommunen, for at have dem boende. Men det bedste er, at de er i sikkerhed.

Hverdagen får Nataliia Storozhuk også til at fungere.

- Jeg har arbejde. Nogen passer huset og andre laver mad. Vi spiser sammen hver morgen og aften, og så følger vi med i, hvad der sker i Ukraine. Min onkels kones onkel er død ved et bombeangreb.

Nataliia Storozhuk har også holdt øje med, hvad der sker på Christiansborg.

- Alle mine familiemedlemmer har fået opholdstilladelse i to år. Loven blev vedtaget den 16. og jeg sendte ansøgningen den 17. Jeg bruger mobiltelefonen virkeligt meget, for min far er stadig hjemme. Han vil forsvare sit land. Han er 67 år og kan godt rejse ud af Ukraine, men vil ikke. Han vil blive hjemme. Min søsters mand er også hjemme. Han har meldt sig til et korps, der beskytter vores hjemby, fortæller Nataliia Storozhuk.

I det hele taget er  hun taknemmelig for den hjælp, hun og resten af familien er stødt på over alt.

- Vi er i gang med at søge arbejde til dem, der vil arbejde. Flere skal til jobsamtale i denne uge.

Så forhåbentlig kommer der endnu mere hverdag over den store familie, der midlertidigt bor under samme tag.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Tilbage til fremtiden

Annonce
Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Ugeavisen Bramming

Mikkel laver prisbelønnede videoer for lokal ejendomsmægler

Ugeavisen Bramming

Kim fra Esbjerg kører hver uge til Bramming for at dyrke sin hobby

Ugeavisen Bramming

Modelbaneklub fejrer 10 års fødselsdag med åbent hus

Ugeavisen Bramming

Landsby vil starte eget fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Landbrugsskole vil være med på fjernvarmeprojekt

Annonce