Annonce
Ugeavisen Bramming

Niels faldt for VUs lørdagspige

Onsdag er Eva og Niels Bertelsen igen midtpunkt for en stor fest for familie og venner. Her har Niels netop overrakt en buket roser ”på forskud”. Foto: Kirsten Enevoldsen
Onsdag den 23. er det 60 år siden, Eva og Niels Bertelsen sagde ja til hinanden i Jernved Kirke.
Annonce

HUNDERUP: Eva og Niels er i dag henholdsvis 83 og 88 år. Et levet liv med glade smilerynker og varme blikke henover formiddagskaffen fortæller i sit eget sprog, at der var både kærlighed og alvor bag det ja, de gav hinanden i Jernved Kirke den 23. oktober 1959.

Og hvordan har de klaret 60 år i lyst og nød?

- Det spørger vi også somme tider hinanden om, smiler de og fortæller om dengang i 50’erne, da Venstres Ungdom (VU) i Gredstedbro og omegn havde over 500 medlemmer, arrangerede studiekredse, fire årlige fester, leverede sprudlende amatørteater og meget andet.

- Og jeg var én af VUs lørdagspiger, mens jeg i ugens løb arbejdede på Karstensminde Plejehjem, indskyder Eva.

- Ja, jeg hentede hende på plejehjemmet, griner Niels, der lige har hentet en buket roser til Eva henne fra købmanden. Galant som altid…..

Niels er født og opvokset på landbrugsejendommen ”Egelygård” i Hunderup. Efter højskole, landbrugsskole og soldatertid friede han til den unge VU’er fra Jernvedlund, der også havde et højskoleophold i bagagen og hurtigt fik et godt øje til unge Bertelsen.

"Egelygaard" er flyttet med og har her en hædersplads i studen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce

Sognets ve og vel

I 1959 blev det så alvor. De bosatte sig i Hunderup, hvor tre børn voksede op. I en halv snes år drev ægteparret gården som traditionelt landbrug, alt imens de engagerede sig i sognets også dengang levende foreningsliv.

Så blev tiderne for dansk landbrug sådan, at der skulle investeres stort, hvis det fortsat skulle give et acceptabelt udkomme. Eva Bertelsen var astma-ramt og havde det ikke nemt med dyr, så beslutningen blev, at Niels skulle uddanne sig til kørelærer.

Kreaturerne blev solgt - jorden lejet ud. Eva passede hus, have, hjem, telefon – og mand, alt imens han kvalificerede adskillige personer fra hele egnen til at sidde bag et rat.

Niels skulle også passe sine mange bestyrelsesposter – i ungdoms- og gymnastikforeningen, i Venstre i Ribe-kredsen, i Den Sydvestjydske Venstrepresse, Rotary i Bramming og på flere andre af de poster, der hurtigt blev kittet i det lille lokalsamfund. Eva tog naturligvis også sin tørn på det felt, der hedder sognets ve og vel. En årrække sad hun i menighedsrådet, i skolekommissionen, i brugs-bestyrelsen o.s.v.

Annonce

47 år på "Egelygaard"

Der var så absolut nok at se til i de 47 år på ”Egelygård”, hvor de var femte generation. I dag er ejendommen på fremmede hænder, og morgendagens diamantbrudepar har i en halv snes år boet i en stor villa i Rønnesvinget i Hunderup skråt over for den købmandsforretning, som de også er aktivt engageret i.

I mange år nød hele familien Bertelsen også sommerhuset ved Rindby Strand på Fanø. Det er nu afhændet, og fritid og ferier foregår hjemme omkring. Tidligere nød de busture eller kør-selv-ferier til Østrig, Mosel, Letland m.v., og en sommer rejste Niels og drengene på en tre ugers stor ferietur til USA – med start i Californien ned over diverse stater og afsluttende i Texas, hvor de besøgte den udvekslingsstudent, der havde været medlem af familien Bertelsen året før.

En hyggestunde i sofaen bliver der også tid til.
Annonce

Stadig hjemmebag til kaffen

Med meget lange mellemrum bestiller Eva og Niels lidt rengøringshjælp. Et par børnebørn slår græsplænen, men ellers klarer de selv hverdagen: Og Niels får da stadig hjemmebag til eftermiddagskaffen stort set hver dag….

Diamantbrylluppet skal naturligvis fejres ”som man nu gør på landet”. 120 skal der dækkes til på Riber Kjærgaard Landbrugsskole, hvor festen skal holdes – med første oldebarn, ét-årige Lykke fra Esbjerg, som den første i familiens næste slægtsled. Otte børnebørn er det også blevet til. Fra Aulum mellem Herning og Holstebro kommer datteren Birte med familie. Sønnen Olav, der er kørelærer som sin far, bor i Gørding, mens Michael, der er direktør i Bygma i Esbjerg, og hans familie bor lige om hjørnet i Hunderup.

- Vi glæder os til festen, og selv om vi har fået nogle afbud, så skal der da skrives 120 bordkort, siger Eva, der også fortæller, at musikken leveres af den på egnen så kendte Per Lyst, som hun for resten havde i dagpleje for mange år siden.

- Men vi skal ikke danse denne gang, smiler Eva, der døjer med ryggen, men ellers stadig er frisk og ivrigt optaget af, hvad der sker i både den lille og den store verden.

Niels er også stadig aktiv. Så aktiv, at han netop har investeret i en el-cykel og får daglig motion på ture rundt i det sogn og på den egn, hvor han altid har hørt til.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Skal, skal ikke?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce