Annonce
Ugeavisen Bramming

Nostalgisk gensyn med Frederiksens Tivoli

Her et par af de populære luftgynger, der hørte til Frederiksens Tivoli, og som frem til 12. september kan ses på Bramming Egnsmuseum. Foto: Bramming Egnsmuseum
Sommerudstillingen på Bramming Egnsmuseum emmer af nostalgi: Flot gensyn med Frederiksens Tivoli.

BRAMMING: En helt særlig lokal- og kulturhistorisk interessant udstilling åbnede søndag på Bramming Egnsmuseum: ”Gensyn med Frederiksens Tivoli”. En flot udstilling er det blevet, og ikke mindst for ældre brammingensere rører den de nostalgiske strenge, når man bevæger sig rundt ad memory lane i udstillingslokalet. En skøn time kan der også komme ud af det, hvis man tager et ferie-barnebarn ved hånden og fortæller om ”dengang i gamle dage”….

Sommerudstillingen, der – på grund af corona-restriktioner – åbnede uden reception rummer mange af de effekter, det omrejsende Frederiksens Tivoli i årtier var kendt og elsket for.

Frederiksens Tivoli lagde op i 1971 efter 35 år på landevejen.

Annonce

Det var dagbladet VESTKYSTENs nu afdøde lokalredaktør i Bramming, Olaf Bak, der også var aktiv i Byhistorisk Arkiv, som i 1973 aftalte med Alma Frederiksen – enke efter Oluf Frederiksen, at det legendariske tivoli skulle bevares og overdrages til arkivet, og da Egnsmuseet 20 år senere blev oprettet, kom luftgynger, spilleautomater, luftgeværer m.v. til at indgå i samlingen og den faste udstilling.

Spilleautomater og luftgeværer hørte også til på et omrejsende tivoli. Foto: Bramming Egnsmuseum

I dag kan en del af det ses i museets store glasmontre ”Historium”, men for at også de mange genstande på magasinet kan komme frem i lyset, er emnet for sommerens særudstilling ”Gensyn med Frederiksens Tivoli”.

Startede på Fyn i 1936

Frederiksens Tivoli startede i Langeskov på Fyn i 1936 og sluttede med grundlæggeren Oluf V. Frederiksens død i 1970. Sammen med familien var han da år forinden flyttet til Elmegade i Bramming, hvor Harry Frederiksen blev den sidste fra Frederiksen-dynastiet. Han døde først, da han var langt op i 80’erne og boede næsten til det sidste i én af beboelsesvognene fra tivoliet, der stod parkeret i Elmegade.

Her traf Ugeavisen Bramming ham kort før hans død, og bortset fra dårlig hørelse, var han en frisk og livsglad mand, der kunne fortælle mange spændende historier fra tivoli-livet:

- Vi lagde altid ud 2. påskedag og kørte så rundt på Fyn og i Sønderjylland hele sommeren med vore vogne, luftgynger, skydetelte, hvor der skulle plaffes papirblomster ned…..

- Og spilleautomater, karruseller, boldkast med dåser som mål, lykkehjul, hvor pilen pegede på en lille vundet bamse, en vase eller en anden lykkepræmie fra hylderne….

Harry Frederiksen – den sidst overlevende i tivoli-dynastiet – boede de sidste år af sit liv i denne beboelsesvogn, som stod i Elmegade. Arkivfoto: Kirsten Enevoldsen

Harry var en god fortæller, og hans dybtbrune øjnene og ansigtets smilerynker gnistrede af glæde ved minderne om dengang, han sammen med sine forældre og otte søskende levede somrene på landevejene.

Annonce

Ingen skolegang om sommeren

- Vi gik ikke i skole om sommeren. Mor og Far lærte os at læse, skrive og regne, mens vi turnerede rundt. I vintermånederne gik vi så i skole i Bramming, mens der blev fremstillet børster, piskeris, stativer og sådan noget af ståltråd. Vi tog så cyklen med toget og cyklede ud herfra og rundt på landet for at sælge produkterne. Det var en god forretning – og sjovt, fortalte Harry – og tilføjede, at de også bandt crepepapirs-blomster til skydeteltene, når de i vintermånederne sad hjemme i beboelsesvognene i Bramming og glædede sig til næste sommer.

Udstillingen viser også et billede af grundlæggeren af Frederiksens Tivoli, Alma og Oluf Frederiksen. Foto: Bramming Egnsmuseum

- Far døde i 1970, og vi rejste så selv rundt det følgende år. Mor kunne imidlertid ikke trives uden Far, så vi lagde op i 1971, fortalte Harry, hvis tjans det altid var at passe luftgyngerne:

- To personer i hver gynge – og så et skub. Ja, det var selve livet, fortalte en glad 85-årig Harry Frederiksen i interviewet i 2012.

Udstillingen kan ses frem til 12. september – uden mundbind, men til gengæld med gyldigt coronapas. Egnsmuseet har åbent tirsdage, torsdage og søndage fra klokken 13 til 16.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Kontoret holder minibyfest torsdag, fredag og lørdag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Nørretorv var næsten fyldt til lørdagskoncert

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Åbner egen frisørsalon: En drøm er gået i opfyldelse for Ziba

Ugeavisen Bramming

Pligt for til i morgen

Ugeavisen Bramming

DSB fjerner togpersonalet fra intercitytog til Esbjerg

Ugeavisen Bramming

64-årig mand væk i fem dage: Nu er han fundet

Ugeavisen Bramming

Niklas kom på podiet til VM

Ugeavisen Bramming

Stadig to lejrskoler i skoleforløbet

Ugeavisen Bramming

140 tog på tur med MY'eren - og flere ture er på vej

Ugeavisen Bramming

Koncert bliver der på Nørretorv - også hvis det regner

Ugeavisen Bramming

Christian blev nr. 8 til VM

Ugeavisen Bramming

Dansk og amerikansk musik spiller op på Nørretorv

Ugeavisen Bramming

Lille, fine Carla fandt sokken

Ugeavisen Bramming

Fotopar åbner galleri i St. Darum

Ugeavisen Bramming

Lunds El er kommet godt fra start

Ugeavisen Bramming

Kun ét år mere: Bramming skal have ny formand

Ugeavisen Bramming

Lokalråd efterlyser hurtigere resultater

Ugeavisen Bramming

Som i et eventyr

Ugeavisen Bramming

Ridderkors til fem byrådsmedlemmer

Ugeavisen Bramming

Gram Slot er fyldt med mysterier og andet godt

Ugeavisen Bramming

Masser af plads lige midt i naturen og med egen sø

Ugeavisen Bramming

Nu også læber og eyeliner

Ugeavisen Bramming

Sommer med sol, sjov og aktiviteter

Annonce