Annonce
Ugeavisen Bramming

Nu titte til hinanden…

Klummeskriver Torben Kjær Andersen ude i den vilde natur ved et vandløb. Arkivfoto: Kirsten Enevoldsen

Det er forår, venner, og i forårssolens varme kan selv en hardcore biolog godt blive lidt rørstrømsk, smile til en kronhjort og blinke til en stær. Og tænke tanker om den mangfoldighed, som Ingemann skrev om, der nu tittede til hinanden i hele verden.

Ikke mindst nu, hvor kommunen har meldt sig ind i kapløbet om at være Danmarks vildeste, hvilket vel betyder, at lade mangfoldigheden komme endnu mere til udtryk. Måske ovenikøbet give plads til nogle af de skabninger, der som resultat af samfundets udvikling har fået for lidt opmærksomhed og haft for dårlige levevilkår. I de seneste par århundreders omfattende industrialisering af et helt samfund med tilhørende kæmpebyer og infrastruktur har vi ikke altid været for gode til at tilgodese helheden og inkludere det “vilde”, det grønne, det levende i vores store planer.

Naturen; det billige skidt…, som Gelsted ironisk formulerede den i udviklingens navns herskende holdning, at alt, der ikke var købt for penge, var værdiløst. Ikke for ingenting har mennesket haft en vane med at sætte sig selv i centrum. Men samtidig glemt, at det at være i centrum, en del af helheden, vel netop burde medføre et ansvar også for helheden.

Annonce

Nå, nok med det halvfilosofiske; Esbjerg har uanset resultatet af kapløbet rigtig megen vildskab at byde på i sin 65 km lange krop fra Ho til Roager, tænk blot på Marbæk, Vadehavet, marskområderne og engene i de store ådale. Let dig fra sofaen, ud at se og nyde mangfoldigheden. Og nyd at mangfoldighed betyder, at der er mange forskellige ting at se på og ikke bare mange af det samme. Hvilket netop er begrundelsen for, at mangfoldighed i naturen ofte benævnes biodiversitet, et ord, der understreger forskelligheden blandt organismer og deres liv, variation mellem mange og ikke bare mange af samme slags.

Og nyd så, at der netop i din kommune findes disse store, sammenhængende arealer, som er en af forudsætningerne for at forskelligheden kan fremkomme og eksistere.

Og fortæl så dine byrådspolitikere, at det at gøre kommunen vild ikke er en spareøvelse, som gør det legalt at droppe vedligeholdelse af det grønne alle steder. En park er jo netop en park, fordi den vedligeholdes og derigennem giver at anderledes indtryk og andre brugsmuligheder end en vandresti langs et vandløb. For eksempel er det for nogen også en fornøjelse at smide sig på et tæppe på en velklippet plæne, nyde forårsvarmen i krop og sind og lade velviljen mod sin næste flyde over i et glad gensyn med solen.

For husk også på, at mangfoldighed også har noget at gøre med os som mennesker og hvordan vi lever vort liv og omgås hinanden.

Og så godt forår og god sommer til jer alle.

Fortæl så dine byrådspolitikere, at det at gøre kommunen vild ikke er en spareøvelse, som gør det legalt at droppe vedligeholdelse af det grønne alle steder. En park er jo netop en park, fordi den vedligeholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Når boblerne brister

Annonce