Skole: Arbejdet med at fastlægge, hvordan der skal arbejdes under frikommuneskoleforløbet, er allerede godt i gang. Fortunaskolernes pædagogiske personale har haft mulighed for at komme idéer og ønsker - og de stritter de i mange retninger. En af dem er et ønske om flere lærere pr. elev. Et andet er et opgør med den klassiske opdeling af skoleeleverne i klasser. I stedet skal der oprettes forskellige hold. Det er noget af det, skolebestyrelsen skal tage stilling til på et møde onsdag den 10. marts.
- Vi kan komme til at lave holddeling på tværs. For eksempel ved at arbejde sammen i nogle timer. Hvis der i nogle timer skulle være to lærere pr. klasse, kan vi i nogle tilfælde slå to hold sammen og have tre lærere. Mens der for eksempel kun er brug for en lærer, hvis to hold sammen skal se en film. På den måde får vi fokus på ressourcerne på en anden måde. Det er noget af det, der ligger i glaskuglen, siger Jan Lagoni, skoleleder på Fortunaskolen.
Om Fortunaskolen
Fortunaskolen omfatter Bakkevejens Skole og Nordre Skole i Bramming samt Gørding Skole, Vejrup Skole og Egekratskolen i Grimstrup.
Der er i alt 1.465 elever på skolen.
I det hele taget vil der være fokus på, at der skal være færre elever pr. lærer. Desuden skal skolerne i Grimstrup, Vejrup og Gøding have fokus på undervisning udenfor – altså såkaldte udeskoler. Det praktiseres allerede i stor stil på blandt andre Egekratskolen i Grimstrup. I Bramming egner skolernes omgivelser ikke på samme måde til det, som i de mindre byer.
- Der er i høj grad tale om en buttom-up-proces med plads til, at de lokale skoler selv kan tilrettelægge undervisningen, forklarer Jan Lagoni.