Annonce
Ugeavisen Bramming

Nytårsforsæt

Kommer Jonas Mathiesen til at løbe en halvmaraton i år? Eller bare tre km på under 12 minutter? Eller 15 minutter? Arkivfoto: Kirsten Enevoldsen

Okay. I år skal jeg i god form. Jeg skal løbe en halv maraton og jeg skal i hvert fald kunne løbe tre km på under 12 min…

Under 12 minutter? Det er sgu da alligevel hurtigt? Det er fire minutter pr. km?

Hvad kan jeg nu? Ja, nu kan jeg løbe tre km, men jeg gider i hvert fald ikke prale med tiden.

Annonce

Er det så ikke lige lovlig meget at skulle ned på under fire minutter pr. km? Jo…

Hvad så med under 15 minutter? Det har jeg jo kunne før og helt ærligt, så handler det vist bare om at jeg tager mig sammen!

Jamen hvad er der så galt med 12 minutter? Jamen hvad nu hvis jeg ikke kan?

Jeg syntes tit at jeg kan kæmpe med de her ”hvad nu hvis”. Det er som om at hver eneste gang jeg sætter mig et mål, så kommer jeg rigtig godt fra start, men lige så snart vejret bliver dårligt eller den mindste fristelse byder sig, så springer jeg over, hvor gærdet er lavest. Så kommer jeg ud af min rytme og så har jeg simpelthen ikke disciplinen til at hanke op i mig selv og komme afsted.

Det lyder alt sammen godt, men lige så snart jeg ikke gider, så er det som om, jeg bliver barn af 60’erne og en stemme inde i mit hoved kalder på mig og fortæller mig, at jeg ikke skal underlægge mig normerne og nutidens konforme indstilling til livet og sundhed. Sundhed er ikke kun fysisk, men også psykisk og socialt. Derfor er det også vigtigt, at jeg nyder en aften på sofaen og fritiden når ungen sover sin lur.

Faktum er desværre bare, at det er begyndt at rive i mit venstre lår når jeg hoster og jeg går en tur. Så måske er der noget omkring det med at få bevæget sig.

Men det er hele min humle i det her skriv, og det er også det, der er blevet mit ”nytårsforsæt” hvis jeg må være så fri. Jeg skal være mere disciplineret. Jeg tror, det er noget vi glemmer i vores voksenliv. Vi opgiver meget af vores barndom på at skulle lære nogle meget basale ting så som at læse. Jeg tror ikke, jeg ville have disciplinen til det, hvis jeg skulle lære det i dag.

Isoleret set så lærer vi en masse tegn som individuelt siger en masse lyde, men som sammen siger noget andet, hvor at nogle af bogstaverne er stumme og på andre tidspunkter er der dobbelte konsonanter, men kun når vokalen er kort, hvilket må være et hyr i København. Det strikker vi så sammen til sætninger. Derfra kan vi så begynde at opsnuse en masse læring omkring de emner, vi interesserer os for, men først efter 10 års skolegang!

Hvis jeg skulle igennem den proces i dag og lære at snakke, skrive og læse for eksempel kinesisk – så ville jeg give op, inden jeg overhoved begyndte!

Men det tror jeg sådan set også at det er der, hvor jeg og mange andre nok fejler i deres nytårsforsæt. Vi sætter et mål ud fra nogle idealer som vi i bund og grund ikke ved nok om til at kunne komme i mål. Hvis vi præsenterede folkeskoleeleverne i indskolingen for alt det, de skal have lært, inden de er færdige med folkeskolen. Så ville vi tabe langt flere, fordi det er en alt for stor og uoverskuelig opgave at håndtere. Lige så vel at det er en alt for stor opgave for mig at skulle håndtere ideen om at skulle løbe en halvmaraton eller tre km på under 12 min.

Målet, jeg sætter mig til at starte med, i håbet om at blive et mere disciplineret menneske, der kan gøre sig håb om at kunne træne op til en halvmaraton, må være som følge:

Madpakkerne skal være smurt inden jeg går i seng.

Køkkenet skal være gjort rent inden jeg må slappe af om aftenen.

Jeg skal læse 30 minutter inden jeg går i seng.

Det første jeg skal gøre hver dag, er at rede min seng.

Vi begynder i det små. Jeg vil prøve at lave det her som et eksperiment, men også en forpligtelse til læserne. De, der vil, kan følge med og se om det gør en forskel i det daglige. Jeg vender tilbage med en opfølgning og flere tiltag.

Godt nytår.

Hvis vi præsenterede folkeskoleeleverne i indskolingen for alt det, de skal have lært, inden de er færdige med folkeskolen. Så ville vi tabe langt flere, fordi det er en alt for stor og uoverskuelig opgave at håndtere. Lige så vel at det er en alt for stor opgave for mig at skulle håndtere ideen om at skulle løbe en halvmaraton eller tre km på under 12 min.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Ugeavisen Bramming

Pensionist

Ugeavisen Bramming

Rejsegilde skulle rigtig fejres: Hele seks kranse over det nye spejderhus

Ugeavisen Bramming

Susanne styrer Brammings nye dagligstue

Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Annonce