Annonce
Ugeavisen Bramming

Gartner-brødre i stor privat udstykning: Nyt boligområde lige midt i naturen

Det er arealet her ned mod søen til højre, der udstykkes til omkring 60 byggegrunde, fortæller Kurt Johansen. Foto: Kirsten Enevoldsen
Gartner-brødrene John og Kurt Johansen er i fuld gang med at planlægge en stor privat udstykning på deres jord mellem Tværsigvej og søen, og kun ét af drivhusene bevares.

BRAMMING: Omkring 60 byggegrunde kan der udstykkes på den syv hektar store gartnerigrund ved Gartneriet Vesterled på Tværsigvej 31 i Bramming. Den ejes af brødrene John og Kurt Johansen, som nu – i samarbejde med den erfarne Skjern-arkitekt Bo Christensen - har udarbejdet et detaljeret projekt, der i nærmeste fremtid forelægges Esbjerg Kommune med henblik på at få udarbejdet en lokalplan for området.

Det er arealerne nord, vest og syd for de eksisterende drivhuse, der er i spil. De afgrænses mod vest af den fem år gamle sø bag fjernvarmeværket og mod syd af Tørreladen-området:

- Vi kalder området her ”smørhullet”. Det ligger jo flot – lige midt i naturen og alligevel tæt op ad både motorvej og indkøbsmuligheder, fritidsaktiviteter, skoler og så videre, siger én af projektmagerne, Kurt Johansen.

Annonce

Udstykkes i en helhed

Brødrene, der er sidst i 40’erne, har sådan lidt on and off det sidste stykke tid gået og spekuleret på, om de skulle frasælge jorden og så kun beholde lidt hjemme omkring drivhusene.

- Men efterhånden kom vi til at se det mere og mere i helikopterperspektiv, og så blev det klart for os, at det skal udstykkes i en helhed. Alt andet ville blive noget rod, mener Kurt Johansen.

- Det er jo en lang proces, vi er i gang med, og da vi også ejer en landejendom ovre ved Gørding, flytter vi nok nogle af aktiviteterne herover, fortæller han.

Kurt Johansen oplyser desuden, at det er tanken sammen med arkitekt-partneren, der har mere end 30 års erfaring inden for privat udstykning, at lave et fælles selskab, som kan stå for hele forløbet.

Vi skal have en lokalplan

- Det første, der skal ske, er jo, at vi beder kommunen om at få lavet en lokalplan, og når den er godkendt, kan byggemodnings-processen igangsættes.

- Vi har orienteret Bramming Lokalråd om planerne. Her tog man positivt imod, så jeg forventer egentlig ikke mange knaster undervejs, fastslår Kurt Johansen.


Vi drømmer om, at det nyeste drivhus på 1.200 kvm. skal bevares og indrettes til fælleshus med opholdsafsnit med for eksempel køkkenfaciliteter. Individuel eller fællesdyrkning af grøntsager er en anden mulighed, lidt hønsehold kan også komme på tale. Og i det hele taget lidt en tilbage-til-naturen tankegang i et positivt fællesskab.

Kurt Johansen


I det udarbejdede udstykningsprojekt er der – efter brødrenes præcise ønske – lagt vægt på, at naturen og grønne områder skal indgå helt naturligt, ligesom andre forudsætninger er tænkt ind – eksempelvis opkobling til eksisterende stisystemer, træer og beplantningsbælter, søen, Ilsted å, den eksisterende bøgehæk og allétræerne ud mod Tværsigvej og – ikke mindst - det store drivhus, der bliver tilbage.

- Vi drømmer om, at det nyeste drivhus på 1.200 kvm. skal bevares og indrettes til fælleshus med opholdsafsnit med for eksempel køkkenfaciliteter. Individuel eller fællesdyrkning af grøntsager er en anden mulighed, lidt hønsehold kan også komme på tale. Og i det hele taget lidt en tilbage-til-naturen tankegang i et positivt fællesskab, siger Kurt Johansen og slutter:

- Det er vores drøm, men det er jo de mennesker og familier, der bosætter sig her, der skal være med til at skabe det, siger Kurt Johansen.

Gartneriet Bramming – grønt fællesskab

Naturen er inspirator i boligområdet på alle niveauer.

Så godt som alle grunde grænser op til grønne og ”vilde” arealer.

Det bevarede drivhus indrettes som fælleshus.

Her udlægges grunde til flere boformer: Parcelhuse, række- eller gårdhuse.

Det er stort og gennemtænkt byggeprojekt, brødrene Johansen har udtænkt på deres gartnerigrund ved Tværsigvej. Illustration: Bo Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

I det grønne rige

Ugeavisen Bramming

Plastik i naturen

Annonce